foto: LETA
"Oligarhu lietas" parlamentārās izmeklēšanas komisijai varētu nākties pārcelt Lemberga iztaujāšanu
Ventspils domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs.
Sabiedrība
2017. gada 22. novembris, 11:53

"Oligarhu lietas" parlamentārās izmeklēšanas komisijai varētu nākties pārcelt Lemberga iztaujāšanu

LETA

Nākamnedēļ vienlaikus plānota gan smagos noziegumos apsūdzētā Ventspils mēra Aivara Lemberga ("Latvijai un Ventspilij") krimināllietas izskatīšana, gan "Oligarhu lietas" parlamentārās izmeklēšanas komisijas sēde, uz kuru viņš aicināts ierasties, liecina publiski pieejamā informācija.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Gan tiesas, gan komisijas sēdes plānotas 27.novembrī plkst.11.
Lembergs tiesai 21.novembrī bija lūdzis pārcelt 27.novembrī paredzēto tiesas sēdi, lai varētu apmeklēt parlamentārās izmeklēšanas komisijas sēdi, taču tiesa viņa prasību noraidīja, aģentūrai LETA pastāstīja tiesā.

Savukārt parlamentārās izmeklēšanas komisijas priekšsēdētāja Inguna Sudraba (NSL) aģentūrai LETA sacīja, ka šo jautājumu komentēs, kad saņems oficiālu atbildi no tiesas.

Parlamentārās izmeklēšanas komisiju likums paredz, ka tiesa pēc komisijas ierosinājuma lemj par personas piespiedu atvešanu, ja tā neierodas pēc parlamentārās izmeklēšanas komisijas uzaicinājuma.

Kā ziņots, parlamentārā izmeklēšanas komisija tika izveidota pēc tam, kad žurnāls "Ir" jūnijā publiskoja viesnīcā "Rīdzene" notikušās sarunas, kurās bijušais politiķis Ainārs Šlesers, Lembergs un citas ietekmīgas amatpersonas kārtojušas biznesa un politikas lietas. Lembergs pats publiski paudis, ka neesot pierādījumu šo sarunu autentiskumam.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) no 2009.gada līdz 2011.gadam veica šo sarunu noklausīšanos un tās kalpoja kā viens no galvenajiem pierādījumiem tā dēvētajā oligarhu lietā, kas tika ierosināta 2011.gadā. pārkāpšanu. KNAB šo lietu izmeklēja vairākus gadus, tomēr izrādījās, ka noklausītās sarunas nav pietiekams pierādījums apsūdzību celšanai, tāpēc kriminālprocess tika izbeigts.

Tāpat vēstīts, ka Lembergu prokuratūra apsūdz par kukuļņemšanu sevišķi lielos apmēros, par noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu un citas mantas legalizēšanu, par dienesta viltojumu, par piedalīšanos mantiskos darījumos, kuri viņam saistībā ar dienesta stāvokli bijuši aizliegti, kā arī par ļaunprātīgu dienesta stāvokļa izmantošanu un citiem noziegumiem.

Līdzās Ventspils mēram uz apsūdzēto sola sēdies arī viņa dēls Anrijs Lembergs un dažādu tranzītuzņēmumu bijusī amatpersona Sormulis. Visi trīs norādījuši, ka nesaprot un neatzīst viņiem celtās apsūdzības.

Lietā aptuveni 200 sējumos apvienoti divi kriminālprocesi, ko prokuratūra tiesai nodeva 2008.gada otrajā pusē.
Rīgas apgabaltiesa šo lietu paplašinātā sastāvā no jauna sāka skatīt 2009.gada 20.augustā. Lietas sarežģītības dēļ tagad to izskata tiesneši Boriss Geimans, Irīna Jansone un Ligita Kuzmane, bet par rezerves tiesnesi noteikta Ārija Ždanova.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās