Dalailama atkal pošas uz Latviju; baumo, ka vizīti finansē Krievijas budisti
Politiķi bažījas par Dalailamas vizītes ietekmi uz Centrālās un Austrumeiropas-Ķīnas samitu.
Sabiedrība
2016. gada 20. aprīlis, 15:05

Dalailama atkal pošas uz Latviju; baumo, ka vizīti finansē Krievijas budisti

Jauns.lv

Latvijā gaidāma Tibetas budistu līdera Dalailamas vizīte, Saeimas Ārlietu komisijas sēdē informēja deputāti.

Dalailamas vizīte Latvijā, kas tiek plānota oktobrī, varētu traucēt Centrālās un Austrumeiropas valstu un Ķīnas samitam, Saeimas Ārlietu komisijas sēdē bažījās deputāts Raimonds Rubiks ("Saskaņa").

"Vai jau ir piefiksēti datumi samitam? Cik nopietni Dalailamas vizīte traucēs samitam? Vai mēs dabūsim [Ķīnas premjeru] Li Kecjanu Rīgā?" viņš jautāja, vēršoties pie Ārlietu ministra Edgars Rinkēviča ("Vienotība").

Ministrs skaidroja, ka vērienīgā samita norises laiks Rīgā vēl nav zināms, bet tas varētu sakrist ar Dalailamas vizīti Latvijā. Pašlaik tiek lēsts, ka samits Rīgā varētu norisināties oktobra beigās vai novembra sākumā. Ministrs gan uzskata, ka Tibetas budistu garīgā līdera viesošanās nevarētu būt šķērslis samita norisei.

"Latvija vienmēr ir bijusi demokrātiska valsts. Mums nav pamata kaut kādā veidā liegt Dalailamam ierasties Latvijā. Vienlaikus mēs vienmēr esam pasvītrojuši, ka Latvijas oficiālā pozīcija vienmēr ir bijusi nepārprotama. Mēs iestājamies par Ķīnas teritoriālo integritāti. Šo viedokli esam pauduši arī Ķīnas pusei," stāstīja Rinkēvičs.

Komisijas vadītājs Ojārs Ēriks Kalniņš ("Vienotība") dalījās ar dzirdēto informāciju, ka Dalailamas vizīti Rīgā finansē Krievijas budisti. Rinkēvičs norādīja, ka nevar to ne apstiprināt, ne noliegt. Ministrs uzsvēra, ka Dalailamas vizīti nerīko Latvijas valdība. "Tas ir privāts pasākumus, un tā to arī jāuztver," viņš teica.

Latviju oktobrī apmeklēs Dalailama. Viņš Latvijā vadīs divas dienas ilgas mācības. Sagaidāms, ka Dalailamas mācības apmeklēs arī Krievijas budisti, jo Tibetas garīgais līderis netiek ielaists šajā Latvijas kaimiņvalstī.

Dalailama Latvijā pēdējo reizi bija ieradies vizītē 2014.gada maijā. Vizītes rīkotāju - biedrības "Latvija - Tibeta" - valdes loceklis Jānis Mārtiņš Skuja iepriekš norādīja, ka toreiz, rīkojot vizīti, nācies saskarties ar ievērojamu Ķīnas spiedienu un izteica cerību, ka šogad tāds netiks novērots.

14.Dalailama Tenzins Gjaco ir dzimis 1935.gadā, par iepriekšējā Dalailamas reinkarnāciju tika atzīts 1937.gadā, bet par Dalailamu kļuva 1950.gadā. Pēc neveiksmīgās sacelšanās Tibetā pret  Ķīnas pārvaldi 1959.gadā viņš aizbēga uz Indiju, kur Dharamsalā tika izveidota Tibetas valdība trimdā.

2011.gadā Dalailama atteicās no tibetiešu politiskā līdera pienākumiem, paplašinot Tibetas trimdas valdības premjerministra pilnvaras. Lai gan Dalailama pauž nostāju, ka Tibetai jābūt Ķīnas sastāvā, Pekina viņu apsūdz separātismā un nosoda ārzemju valdību pārstāvju kontaktus ar viņu.

BNS/Foto: EPA/LETA