"Google" uzvar lietā par grāmatu digitalizēšanu
ASV Rakstnieku ģildes prezidente Roksana Robinsone apelācijas noraidīšanu nodēvējusi par "milzīgu zaudējumu" rakstniekiem.
Kultūra
2016. gada 20. aprīlis, 18:01

"Google" uzvar lietā par grāmatu digitalizēšanu

Jauns.lv

Noraidīta ASV Rakstnieku ģildes iesniegtā apelācijas sūdzība par tiesas lēmumu, kas ļauj interneta tehnoloģiju gigantam "Google" digitalizēt miljoniem grāmatu.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Ieilgusī lieta par interneta uzņēmuma digitalizēto grāmatu un žurnālu autortiesībām noslēdzās, kad ASV Augstākā tiesa noraidīja ģildes mēģinājumus pārsūdzēt iepriekšējo lēmumu.

Februārī ASV Rakstnieku ģilde iesniedza apelācijas sūdzību par ASV Augstākās tiesas lēmumu, ka "Google" veiktā digitalizācija "dod ievērojamu labumu sabiedrībai".

"Google Books" platformā iekļautas gan grāmatas, uz kurām joprojām attiecas autortiesības, gan arī tādas, kuras pieejamas brīvā lietošanā. Lietotāji var lasīt grāmatu fragmentus un meklēt atslēgas vārdus tekstā.

Lieta par autortiesību pārkāpšanu tika ierosināta 2005.gadā.

ASV Rakstnieku ģildes prezidente Roksana Robinsone apelācijas noraidīšanu nodēvējusi par "milzīgu zaudējumu" rakstniekiem.

"Šis īstermiņa sabiedriskais labums varētu izmaksāt amerikāņu kultūras nākotni," sacīja ģildes izpilddirektore Marija Razenberga. "Rakstnieki jau tagad pieder vienai no vissliktāk apmaksātajām profesijām ASV. Ja nākotnes rakstnieki nevarēs nopelnīt iztiku ar savu darbu, tad ar to varēs nodarboties tikai bagātie vai tie, kurus kāds finansiāli atbalsta, un tad ASV intelektuālā un mākslinieciskā dvēsele būs izputināta."

2012.gadā "Google" ārpus tiesas panāca izlīgumu ar ASV Izdevēju apvienību. Tas izdevējiem deva iespēju pašiem lemt, vai ļaut pieeju savām grāmatām un žurnāliem, kurus "Google" digitalizējis sava bibliotēkas projekta ietvaros.


LETA / Foto: Shutterstock