Tuvākajā laikā no Lībijas uz Eiropu varētu atnākt aptuveni miljons bēgļu
Rinkēvičs: "Aptuveni miljons cilvēku varētu doties bēgļu gaitās no Lībijas uz Eiropu".
Sabiedrība
2016. gada 21. aprīlis, 08:49

Tuvākajā laikā no Lībijas uz Eiropu varētu atnākt aptuveni miljons bēgļu

Jauns.lv

Aptuveni miljons cilvēku šajā pavasarī un vasarā varētu doties bēgļu gaitās no Lībijas uz Eiropu, intervijā LNT raidījumam "900 sekundes" pieļāva ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Ministrs atzina - pa tā dēvēto Balkānu ceļu patvēruma meklētāju plūsma ir mazinājusies, vienlaikus vērsa uzmanību uz to, ka pilnībā apturēt to nav iespējams. "Migrācija pilnībā nevar tikt apturēta. Mūs uztauc Lībija, kur varētu būt koncentrējušies ap miljons cilvēkiem, kas vēlētos vasarā – pavasarī pārcelties uz Eiropu," uzsvēra ārlietu ministrs. Rinkēvičs pauda, ka šobrīd patvēruma meklētāju dinamika ir vairāk redzama Vidusjūrā un apdraudētākās valstis ir Itālija kā arī Malta.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka šķērsojot Vidusjūru, Itāliju sasnieguši vairāk nekā 6000 nelegālo imigrantu, iepriekš paziņoja ANO Starptautiskā Migrācijas organizācija (IOM), brīdinot, ka imigrantu pieplūdums turpināsies. Pagaidām nekas neliecina, ka imigrantu pieplūdums būtu saistīts ar ES un Turcijas vienošanos imigrantu pieplūduma samazināšanai caur Grieķiju vai ar tā dēvētā Balkānu migrācijas maršruta slēgšanu, uzsvēra IOM preses pārstāvis.

Vairums no imigrantiem šķērsoja jūru gumijas laivās, vidēji pa 130 cilvēkiem vienā laivā, norādīja IOM. "Daudzi no viņiem bija no Subsahāras Āfrikas, un mēs esam konstatējuši pieaugumu skaitļos no Somālijas pussalas, sevišķi Eritrejas," sacīja IOM Romas biroja vadītājs Federiko Soda, piebilstot, ka pēdējos mēnešos no Lībijas ceļā dodas ļoti maz sīriešu.

IOM preses pārstāvis norādīja, ka, laikam kļūstot siltākam, imigrantu pieplūdums Itālijā turpmākajās nedēļās tikai pieaugs. Līdz šim šogad Itālijā ieradušies vairāk nekā 23 000 nelegālo imigrantu, bet Grieķijā - gandrīz 153 500, paziņoja IOM.

Pērn Eiropā ieradās 1,2 miljoni nelegālo imigrantu - pārsvarā no Afganistānas, Irākas un Sīrijas. No Turcijas Grieķijā šogad ieradušies jau 135 000.

BNS/Foto: Ieva Lūka/LETA