Mirušo cilvēku kaimiņiene Ludmila atklāj savu stāstu par traģisko ugunsgrēku Salaspilī
Kaimiņi dusmojoties uz vīrieti, kurš esot māju aizsvilinājis. "Ar viņu jau iepriekš bijušas problēmas," teic Ludmila no tās pašas ēkas.
112
2016. gada 21. aprīlis, 09:35

Mirušo cilvēku kaimiņiene Ludmila atklāj savu stāstu par traģisko ugunsgrēku Salaspilī

Jauns.lv

Ar pagājušās nedēļas nogalē Salaspils sociālajā mājā notikušā ugunsgrēka iespējamo izraisītāju, kurš nelaimē pats gāja bojā, bija problēmas jau iepriekš - viņš lietoja alkoholu, smēķēja savā istabā, skaļi uzvedās un šad tad arī lamājās, laikrakstam "Neatkarīgā Rīta Avīze" (NRA) pastāstījusi nelaiķa kaimiņiene Ludmila no blakus istabiņas.

Salaspils sociālās mājas ugunsgrēkā naktī uz svētdienu, 17.aprīli, gāja bojā vīrietis, kura dzīvoklis aizdegās, un vēl divi cilvēki - tajā pašā mājas stāvā dzīvojušais Ivans un 30 gadus vecā Vaļa, kura audzināja meitiņu, raksta avīze.

Ēkai ir parādes ieeja, bet tā ved tikai uz pirmo un otro stāvu, kur atrodas dienas centrs. Atsevišķa ieeja ir policijai, arī nodarbinātības dienestam. Tāpēc nama iedzīvotāji uz saviem mazajiem 18 kvadrātmetru dzīvoklīšiem bez labierīcībām var nokļūt tikai pa vienu - sētas ieeju.

"Ceturtajā stāvā paveras šaušalīgs skats, pat dienu pēc ugunsnelaimes viss smako pēc deguma, garā gaiteņa sienas un griesti ir nokvēpuši melni. Ja nezinātu, ka mājā ir dedzis viens dzīvoklis, pirmajā acumirklī šķiet, ka izdedzis viss gaitenis. Vairums durvju ir uzlauztas - ja ugunsgrēka laikā neviens neatbildēja, glābēji izsita durvis, lai pārliecinātos, ka istabā neviena nav," raksta NRA.

Bojāgājušā vīrieša kaimiņiene Ludmila laikrakstam stāstījusi, ka vīrietis dzēris, istabā pīpējis, skaļi uzvedies, ne reizi vien lamājušies. "Nu bija ar viņu problēmas," par savu mirušo kaimiņu sacījusi Ludmila, paužot satraukumu, ka ugunsgrēks varējis laupīt dzīvību visiem nama iemītniekiem. Par traģiskās nakts notikumiem Ludmila atceras: sajutusi dūmus, dzirdējusi skanam signalizāciju, pavērusi durvis, bet priekšā redzējusi dūmu sienu, tāpēc durvis ātri aizvērusi un pie loga gaidījusi ugunsdzēsējus.

Bojāgājušā Ivana dēls, kuram dots tāds pats vārds kā tēvam, laikrakstam norādījis, ka ir ļoti dusmīgs uz kaimiņu, "kurš aizdedzināja māju", uz sociālās mājas sargu, kurš "esot aizmidzis un signalizāciju apklusinājis", un arī uz policiju, kas ugunsgrēka brīdī neesot palīdzējusi, jo "ugunsdzēsēji nav ļāvuši". Ivana dēlam ir lauzta kāja, kas apgrūtinājis viņa pārvietošanos nelaimes naktī, savukārt tēvs esot bijis neredzīgs.

Ivans atceras, ka māte viņu pamodinājusi naktī, jo pie durvīm klauvējusi kaimiņiene Vaļa. Viņa dauzījusies pie visām durvīm, jo acīmredzot pirmā sapratusi, ka sācies ugunsgrēks, taču beigās pati nespējusi izkļūt no dūmiem un nosmakusi. Sieviete atrasta guļam virtuvē. Ivans domā, ka viņa sajaukusi virtuves durvis ar izeju, jo tās ir līdzīgas, vēsta laikraksts.

Kā ziņots, naktī uz svētdienu, 17.aprīli, ēkā Salaspilī, kurā atrodas vairākas valsts un pašvaldības institūcijas, izcēlās ugunsgrēks, kurā gāja bojā trīs cilvēki.

Valsts policija saistībā ar notikušo ir sākusi kriminālprocesu. Policija neizslēdz, ka ugunsgrēks izcēlies neuzmanīgas smēķēšanas dēļ, taču precīzu nelaimes iemeslu palīdzēs noteikt ekspertīzes.

LETA