Saziedoti 10 000 eiro neārstējami slimā Viestura eitanāzijai Šveicē
Šis ir bezprecedenta gadījums Latvijā, kad izskanējis lūgums ziedot naudu nevis veselības glābšanai, bet tam, lai cilvēkam palīdzētu nomirt.
Sabiedrība
2016. gada 21. aprīlis, 20:55

Saziedoti 10 000 eiro neārstējami slimā Viestura eitanāzijai Šveicē

Jauns.lv

Sabiedrība ir saziedojusi visu nepieciešamo summu - 10 000 eiro -, lai nedziedināmi slimais Viesturs Bundža piepildītu savu pēdējo vēlēšanos un viņš varētu doties uz Šveici, kas pazīstama kā eitanāzijas tūrisma galamērķis, vēsta telekanāls LNT.

45 gadus vecais Viesturs zaudējis cīņu ar rīkles vēzi, tāpēc pieņemts lēmums aiziet no dzīves asistētā pašnāvībā. To legāli var izdarīt Šveicē, kas pazīstama kā eitanāzijas tūrisma galamērķis, taču tam nepieciešami līdzekļi. Lai nomirtu cilvēciski un bez sāpēm, viņš lūdza sabiedrības atbalstu.

Tam bija nepieciešami aptuveni 10 000 eiro, un šopēcpusdien šī summa ir savākta.

Kā pierādījumu tam, ka no savas vēlmes nedomā atkāpties, Viesturs min saraksti ar Šveici. Šobrīd notiekot visu nepieciešamo formalitāšu kārtošana, kas varētu aizņemt aptuveni mēnesi.

Šis ir bezprecedenta gadījums Latvijā, kad izskanējis lūgums ziedot naudu nevis veselības glābšanai, bet tam, lai cilvēkam palīdzētu nomirt. Šis Viestura lūgums šobrīd sabiedrībā ir raisījis diskusiju, vai eitanāziju legalizēt arī Latvijā. Tiesībsargs Juris Jansons uzskata, ka nozares ministrijai par to ir jādiskutē kopā ar profesionāļiem. "Ja runājam par vēža slimniekiem, kur paliatīvā aprūpe Latvijā ir bezcerīga, tās ir situācijas, kur es noteiktu, ka Latvijā straujiem soļiem ir jāveido juridiskais ietvars, lai to varētu veikt," komentēja Jansons.

 

LETA / Foto:

No Viestura bloga 

viestursbundza.webs.com