Izskan šokējoša versija, ka Āgenskalnā trenējoties Putina diversanti
Uz „Sistēmas” treniņu Āgenskalnā parasti pulcējas ap desmit interesentu. Treneris teic, ka zina par baumām, taču nekādu saišu ar Krieviju viņam nav.
Sabiedrība
2016. gada 22. aprīlis, 06:08

Izskan šokējoša versija, ka Āgenskalnā trenējoties Putina diversanti

Jauns.lv

Vācu žurnālists Boriss Reitšusters savā jaunākajā grāmatā apgalvo, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins rietumvalstīs dislocējis slepenas kaujas grupas.

Žurnālists grāmatā „Putina slepenais karš” raksta, ka šie aģenti apguvuši tuvcīņas tehniku „Sistēma”, kuru apgūst Krievijas specvienību karavīri.

Ap 300 vīru tikai Vācijā

Reitšusters esot redzējis kādas Rietumeiropas valsts izlūkdienesta ziņojumus, kuros pausta informācija par Krievijas slepeno grupu izplatību Eiropā. To komandieri nāk no Krievijas militārā izlūkdienesta Galvenās izlūkošanas pārvaldes (GRU) un gaisa desanta karaspēka.

Izlūkdienestu materiāli liecinot par plāniem kūdīt uz nemieriem, izkropļot demokrātisko politisko procesu un paust nedemokrātiskus ideālus. Krievu „Sistēmas” pašaizsardzības skolas Vācijā darbojas, lai maskētu aģentu tikšanos, un tajās vervē jaunus kaujiniekus.

Eiropas izlūkdienesti pērn identificējuši apmēram 300 vīriešus, kas Vācijā iesaistīti „Sistēmas” struktūrās. To vidū ir karavīri un policisti, tostarp elites vienību dalībnieki.

Krievijas paramilitārie grupējumi rīko “īstus manevrus Šveices kalnos, darbojas pāri robežām un ir īpaši spēcīgi Čehijā, kur viņi mācības rīko visbiežāk”, uzsver žurnālists.

Snaudošie aģenti visā pasaulē

“Šie sabotieri ar elitāru apmācību nav mazsvarīgs faktors. Viņi tiek mērķēti krīzes situācijām un apmācīti izraisīt nemierus pēc izlūkošanas dokumentu novērtēšanas,” skaidroja grāmatas autors.

Kopš deviņdesmito gadu sākuma no Krievijas uz ārvalstīm sūtīti snaudošie aģenti. Sistēmas veidotais tīkls aptver pasauli no Toronto Kanādā līdz Šveicei un Eiropai, raksta laikraksts „Bild”. Visi savervētie „guļošie” aģenti esot gatavi rīkoties pēc pirmās pavēles. Viņi saņēmuši Krievijas pases un apmācīti veikt sabotāžu un rīkoties ar sprāgstvielām.

Ekstrēmisti simpatizē Putinam

Krievija nepārprotami atbalsta Eiropā uzplaukušās ultralabējās, pret Eiropas Savienību, ASV un NATO noskaņotās kustības. Francijas Nacionālās frontes līdere Marina Lepēna neslēpj simpātijas pret Putina kursu un ir saņēmusi finansējumu partijai no Krievijas.

Čehijas darbojas prokrieviskā organizācija „Čehoslovākijas Rezerves virsnieki”, kas NATO sauc par noziedzīgu aliansi un demokrātiju – par draudu neatkarībai. To vada bijušais profesionālais karavīrs Martins Holkups, kurš paziņojis, ja valdība spiedīs viņa sekotājus biedrus cīnīties zem NATO karoga, “šaušana vispirms sāksies valdības ēkā un parlamentā”.

Vācijā kreisie ekstrēmisti un pretimigrācijas kustība „Pegida” savstarpēji nesatiek, bet abas „frontes” ir draudzīgi noskaņotas pret Kremli.

Marta sākumā Vācijas izlūkdienestu vadītāji paziņoja, ka Krievija “īsteno mērķtiecīgas akcijas”, lai destabilizētu situāciju valstī, tostarp izmantojot krievu kopienu, kas mīt Kremļa informācijas telpā.

Kas notiek Olgas ielā Āgenskalnā?

Rīgā vācu žurnālista aprakstītās tuvcīņas „Sistēma” skola atrodas Āgenskalnā, Olgas ielā 5. Tās vadītājs, treneris Dmitrijs Tihomirovs ir informēts par skandalozajiem apgalvojumiem un pilnībā noliedz grāmatā pausto.

“Man pašam nav ne mazākās nojausmas par neko tādu. Mums pat netiek piešķirts finansējums no malas – zāli uztur tie, kas nāk trenēties un maksā par nodarbībām,” teic Tihomirovs. Skolai šobrīd esot 30–40 biedru, uz vienu treniņu parasti ierodas ap desmit. Papildus „Sistēmas” pasniegšanai Tihomirovs ir uzņēmējs – viņam Rīgā pieder autostāvvieta.

Treneris skaidro, ka „Sistēma” ir ne tikai pašaizsardzības māksla, bet arī prasme sevi ārstēt un dzīvot veselīgi. Pats Tihomirovs par „Sistēmu” uzzinājis, jo aktīvi nodarbojies ar citām cīņas mākslām un arī jogu.

“Mums nav paņēmienu, nav stāju vai konkrētu kustību un nav arī sacensību. Mēs mācām pareizu elpošanu un kustēšanos, lai pasargātu sevi no uzbrukuma un tiktu galā ar bīstamām situācijām,” skaidro Tihomirovs.

Skolā mācītais esot gadsimtiem vecu metožu apkopojums, un visa pamatā neesot politiskas vai jebkāda cita veida saites ar Krieviju un tās varu. “Mēs visu organizējam un apmaksājam paši. Mums nav ne oficiālu, ne neoficiālu saišu ar Krievijas Federāciju,” uzstāj Tihomirovs.


„Kas Jauns avīze”, Edvīns Rakickis/Foto: Mārtiņš Ziders