4.maiju Rīgā atzīmēs ar plašu svētku pasākumu programmu
Runā Rīga
2016. gada 22. aprīlis, 10:08

4.maiju Rīgā atzīmēs ar plašu svētku pasākumu programmu

Jauns.lv

Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas dienā, 4. maijā, Rīgā paredzēta plaša kultūras pasākumu programma, tajā skaitā svinīgais pasākums, dienas un vakara koncerti, kā arī kompozīcijas „Ziedu Latvija” veidošana pie Brīvības pieminekļa, sarīkojums „Smaidi, Latvijas, Tev pieder mana sirds!” ģimenēm ar bērniem Vērmanes dārzā, Latvijas Nacionālā mākslas muzeja svinīga atklāšana pēc rekonstrukcijas, tradicionālais 4. maija Latvijas filmu maratons kinoteātrī „Splendid Palace”, kā arī koncerti Rīgas kultūras centros un baznīcās.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Svētku programma Rīgā 4. maija rītā sāksies ar Ekumenisko dievkalpojumu Sv. Jēkaba katedrālē, bet jau no plkst. 11.00 pie Brīvības pieminekļa iedzīvotāji aicināti vērot Latvijas izglītības iestāžu pūtēju orķestru defilē un koncertu. Pēc tā, plkst. 14.00 notiks tradicionālā  ziedu nolikšanas ceremonija. Plkst. 15.00 laukumā pie Brīvības pieminekļa, piedaloties orķestriem no Liepājas, Ventspils, Jelgavas un Rīgas, kā arī pazīstamiem solistiem, notiks koncerts “Dzimtenes melodijas”. Tajā skanēs Raimonda Paula kompozīcijas, Ulda Marhilēviča skaņdarbi, latviešu komponistu patriotiskās dziesmas, kā arī latviešu tautasdziesmu programma.

Vakara svētku koncerts “Mūsu balsis brīvībai” pie Brīvības pieminekļa sāksies plkst. 20.00. Tajā piedalīsies apvienotais koris diriģenta Inta Teterovska vadībā, instrumentālā grupa, solisti Ieva Akurātere, Daumants Kalniņš, Andris Ērglis, Ieva Sutugova, Zane Dombrovska, Kalvis Bormanis un Ainārs Virga. Visas dienas garumā ikviens aicināts pie Brīvības pieminekļa piedalīties kompozīcijas „Ziedu Latvija” veidošanā.

Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas dienas svinībās rīdzinieki un pilsētas viesi aicināti apmeklēt svinīgo Latvijas Nacionālā mākslas muzeja atklāšanas pasākumu, kas sāksies plkst. 10.00, un notiks Valdemāra ielas posmā no Kalpaka bulvāra līdz Elizabetes ielai. Pasākumā būs iespēja bez maksas apskatīt atjaunoto muzeja ēku un jauno ekspozīciju „Latvijas māksla. 19.-20.gadsimts”, kā arī  divas izstādes „Miervaldis Polis. Ilūzija kā īstenība” un „Boriss Bērziņš. Sudrabs/Zelts”. Ārpusē pie muzeja ēkas varēs klausīties izcilu Latvijas skatuves mākslinieku – Ingas Šļubovskas-Kancēvičas, Elzas Rozentāles, DJ Monstas, Laimas Jansones, vokālo grupu “Framest” un “Anima Solla”, kā arī citu mūziķu sniegumu. Līdz ar māksliniecisko programmu pasākuma apmeklētāji varēs nesteidzoties baudīt svētku atmosfēru ar izsmalcinātām uzkodām un dzērieniem uz ielas ierīkotajās baltajās pop-up kafejnīcās. Otrpus muzeja ēkai, Esplanādes parka pusē bērni aicināti iesaistīties radošajā darbnīcā „Ceļš uz muzeju”, savukārt pie Latvijas Mākslas akadēmijas ikviens būs gaidīts Baltā galdauta svētku piknika zonā.

Ģimenes ar bērniem aicinātas uz Vēmanes dārzu, kur notiks pasākums “Smaidi, Latvija, Tev pieder mana sirds!”. Pasākuma laikā būs iespēja vērot koncertprogrammu ar tautas deju kolektīvu un teātra “Zīļuks” piedalīšanos, dzirdēt saksofonistu kvartetu “N[Ex]T Move”, Markus Rivas, Kārļa Kazāka un Ievas Akurāteres dziedājumu, kā arī grupas “Tumsa” uzstāšanos. Līdztekus koncertprogrammai bērni varēs līdzdarboties gan zīmējot, lokot, pinot, stādot un krāsojot, gan arī sportojot.

Valsts svētkiem veltīti pasākumi notiks arī kultūras centros, muzejos un baznīcās. Kultūras pilī „Ziemeļblāzma” būs animācijas filmu seanss bērniem un koncerts „Likteņlīnijas”, Kultūras centrā „Imanta” koncertēs Ieva Kerevica, Andris Ērglis un Igo, bet kultūras centrā „Iļģuciems” iedzīvotāji aicināti uz koncertu “Mana uguns”. Rīgas Sv. Jāņa baznīcā klausītāji gaidīti koncertā “Brīvība. Dzīvība”, savukārt Rīgas Sv. Pētera baznīcā apmeklētājus priecēs koncerts latviešu kormūzikas koncertu ciklā “Tev mūžam dzīvot, Latvija!”. Latviešu kora dziesmas skanēs arī Lielajā ģildē, koncertā “Laika vēji Latvija” un Latvijas Nacionālajā teātrī, kur notiks svētkiem veltīts kormūzikas un tautas deju koncertuzvedums “Pie Daugavas”.

Bērni šajā dienā aicināti uz Rīgas Porcelāna muzeju, kur darbosies svētku dāvanu apgleznošanas darbnīca “Latvija iedvesmo”.  

4. maija svētku pasākumus atbalsta Rīgas dome. Plašāka svētku programma ar informāciju  par dalībniekiem, norises laiku un vietu, par ielūgumu saņemšanu ir pieejama tīmekļa vietnē

www.kultura.riga.lv

, kā arī drukātā veidā Rīgas domes Apmeklētāju pieņemšanas centros, Rīgas kultūras centros, Rīgas Centrālās bibliotēkas filiālēs un tūrisma informācijas centros.


Sadarbībā ar Rīgas pašvaldību

Regīna Zommere / Foto: Evija Trifanova/LETA