Baznīcu naktī šogad piedalīsies 190 dievnami
Visvairāk dalībnieku šogad būs Kurzemē - 51 baznīca.
Kultūra
2016. gada 22. aprīlis, 22:47

Baznīcu naktī šogad piedalīsies 190 dievnami

Jauns.lv

Šogad kultūras notikumā "Baznīcu nakts" piedalīsies 190 baznīcas visā Latvijā, aģentūru BNS informēja projekta komunikācijas vadītāja Inese Knipše.

Visvairāk dalībnieku šogad būs Kurzemē - 51 baznīca un Vidzemē - 50, savukārt Zemgalē – 21, Sēlijā – 14, Latgalē – 14. Rīgā un pierīgā atvērtas būs 40 baznīcas.

Notikums šogad norisināsies 10.jūnija vakarā laikā, sākot no 18. Baznīcu nakts svinīgā atklāšana notiks Rīgas vecajā Sv.Ģertrūdes baznīcā.

Paredzams, ka arī šā gada Baznīcu nakts programmas būs radošas un muzikālas, stāstīja Knipše. Jau tagad dalību apstiprinājuši vairāki Latvijā labi zināmi mākslinieki, solisti un kori, tostarp mūziķis Goran Gora, ģitārists Kaspars Zemītis, Liepājas mūzikas skolas Bigbends, kamerkoris "Austrums", vokālā grupa

Anima Solla", jauniešu koris "Balsis", kā arī saksofonists Artis Gāga. Baznīcu nakts programmā būs iekļautas arī ekumeniski vienojošas iniciatīvas – baznīcu zvanu skaņas pulksten 18, kopīga Tēvreizes lūgšana pulksten 21 visās baznīcās un Tezē (Taize) lūgšanas.

Baznīcu nakts norises dienā būs 200 dienas līdz 28.decembrim, kad Rīgā sāksies Tezē Eiropas tikšanās "Taize Rīga 2016". Baznīcu draudzes arī aicinātas savos dievnamos izkārt Latvijas karogus un noturēt aizlūgumus par Latvijas tautu un valsts ceļu uz simtgadi.

Baznīcu nakts 10. jūnijā kristīgo baznīcu draudžu dievnamos notiks arī citās Eiropas valstīs - Austrijā, Čehijā, Slovākijā un Igaunijā.

Pērn Baznīcu naktī kopumā piedalījās 145 baznīcas visā Latvijā, pulcējot vairāk nekā 30 000 apmeklētāju.

Baznīcu nakts Latvijā notiek kopš 2014.gada. Baznīcu nakts ideja līdz Latvijai atceļoja no Austrijas, kur pirms nedaudz vairāk kā 10 gadiem notika pirmais šāds kristīgās baznīcas konfesiju un draudžu kopīgi rīkots ekumēnisks notikums. Drīz pēc tam pasākums notika arī Čehijā un Slovākijā. Kopš 2012.gada Baznīcu nakts notiek arī Tartu, Igaunijā. Pasākuma ieceri atbalsta Latvijas lielāko kristīgo konfesiju vadītāji. Latvijā Baznīcu nakti organizē nodibinājums "Baznīcu Nakts fonds". 


BNS/Foto: Evija Trifanova/LETA