112
2016. gada 22. aprīlis, 23:37

Āfrikas cūku mēra izplatības temps pakāpeniski iet mazumā

Jauns.lv

Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) inspektori laikā no 18.aprīļa līdz 22.aprīlim konstatējuši desmit jaunus Āfrikas cūku mēra (ĀCM) saslimšanas gadījumus mežacūku populācijā.

Iepriekš no gada sākuma katru nedēļu tika konstatēts vairāk nekā 20 saslimšanas gadījumu. Marta beigās un aprīļa sākumā konstatēto ĀCM gadījumu skaits pamazām saruka, turklāt neviens no tiem netika atklāts līdz šim mēra neskartā novadā vai pagastā.

Kā liecina PVD dati, lielākais ĀCM slimo mežacūku skaits - sešas - šonedēļ konstatēts Mazsalacas novada Dzelzavas pagastā. Divi slimi dzīvnieki reģistrēti Jēkabpils novada Leimaņu pagastā, bet pa vienai - Balvu novada Vectilžas pagastā un Madonas novada Sarkaņu pagastā.

Līdz ar to šogad konstatētas 390 ar ĀCM slimas mežacūkas 45 novadu 125 pagastos, kā arī vienā pilsētā - Pļaviņās, savukārt pērn kopumā atrastas 1048 ar ĀCM inficētas mežacūkas. Mājas cūku populācijā kaite kopš tās uzliesmošanas 2014.gada jūnijā skārusi 213 mājas cūkas Rēzeknes, Mazsalacas, Ainažu, Staiceles, Ambeļu un Vecsalienas novadā.

PVD vairākkārt akcentējis, ka efektīvākais slimības apkarošanas veids ir mežacūku populācijas samazināšana līdz 0,5 dzīvniekiem uz vienu kvadrātkilometru, kā arī biodrošības ievērošana gan medībās, gan saimniecībās un uzņēmumos, kur audzē cūkas.

Kopumā no pagājušā gada 20.novembra līdz 1.aprīlim nomedītas vairāk nekā 10 900 mežacūku mātītes, medniekiem izmaksājot 100 eiro par katru nomedīto dzīvnieku.

ĀCM Latvijā pirmoreiz tika reģistrēts 2014.gada jūnijā trim mežacūkām dažus metrus no Baltkrievijas robežas. Tā ir ļoti bīstama saslimšana, jo novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks. Šī kaite Latvijā iepriekš nekad nebija reģistrēta.

LETA