Sašutusi māte vāc parakstus, lai skolēniem atceltu mājasdarbus nedēļas nogalēs
Sašutusī māte uzskata, ka skolēnu mājasdarbi nereti ir ģimeņu konfliktu cēlonis.
Tava izglītība
2016. gada 23. aprīlis, 16:03

Sašutusi māte vāc parakstus, lai skolēniem atceltu mājasdarbus nedēļas nogalēs

Jauns.lv

Sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" sākta parakstu vākšana, lai skolēniem atceltu mājasdarbu uzdošanu nedēļas nogalēm.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Kā iniciatīvas pieteicēja norādīta Tatjana Litovska. Patlaban par to parakstījušies pārdesmit cilvēki.

Iniciatīvā rosināts atcelt mājasdarbu un jebkādu sagatavošanās darbu veikšanu uz pirmdienu skolēniem no pirmās līdz 12.klasei. Šāda ideja pamatota ar to, ka brīvais laiks ir nepieciešams ne tikai skolēniem, bet arī viņu vecākiem un pedagogiem.

"Pie esošās izglītības sistēmas tiek noslogoti kā skolēni, tā arī viņu vecāki, kas bieži vien ir nesaskaņu cēlonis ģimenēs. Ne visi cilvēki ir pietiekami zinoši, kompetenti un ar brīvo laiku apveltīti, tādēļ uzskatu, ka izglītošanas darbi ir jāveic pedagogiem viņu darba dienu laikā," pārliecināta ir iniciatīvas pieteicēja.

Viņa uzskata, ka Latvijai būtu jāņem pozitīvais piemērs no citām Eiropas Savienības dalībvalstīm, kur "jebkādu mājasdarbu veikšana uz pirmdienas dienu un brīvlaiku nepastāv jau vairākus gadus, neietekmējot izglītības kvalitāti un skolēnu zināšanas".

"Vienmēr tiek runāts par to, ka bērni ir mūsu valsts nākotne un prioritāte. Tad kādēļ tiek pārkāptas bērnu tiesības?! Ņemot vērā bērnu pārmērīgo slodzi nedēļas garumā, tas tikai būtu pašsaprotami, ja atslodzes brīdi izmantot viņam pienākošās brīvdienas," norādīja Litovska.

Sieviete nesaprot, kāpēc bērniem savs "darbs, kā to nereti bērniem pozicionē vecāki, būtu brīvdienās jānes uz mājām". "Tad kādēļ pieaugušie neņem savu darbu uz mājām savās brīvdienās, bet bērniem tas ir jādara?!" sašutusi ir Litovska.

Viņasprāt, piedāvātās idejas īstenošanai būtu nepieciešams pagarināt mācību gadu uz divām nedēļām, līdz ar to tikšot samazināta mācību slodze gan skolēniem gan pedagogiem, kā arī vecākiem "tiktu atrisināta galvas sāpe" par bērna nodarbināšanu vasaras laikā.

"Ieviešot manis piedāvāto priekšlikumu, tiktu īstenotas bērna tiesības uz brīvo laiku, privāto un ģimenes dzīvi, pilnvērtīgu attīstību ne tikai likuma noteiktās normās, bet arī realitātē!" pārliecināta Litovska.

LETA/Foto: Shutterstock