foto: LETA
Jau drīzumā aizliegs mazuļus auklēt dzērumā. Mierinājums: par vienu vīna glāzi nesodīs
Plāno piemērot sodus par bērna auklēšanu skurbulī. Konkrēts promiļu skaits gan netiks noteikts.
2017. gada 23. oktobris, 23:15

Jau drīzumā aizliegs mazuļus auklēt dzērumā. Mierinājums: par vienu vīna glāzi nesodīs

Kasjauns.lv

Uzticot savus bērnus auklei vai citam pieskatītājam, atbildība par bērnu gulstas uz vecāku pleciem. Proti, ja pieskatītājs tiek pieķerts uz ielas reibumā ar bērnu, likums par nespēju pieskatīt uzticēto liedz šo personu sodīt.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Atbildīgā Saeimas komisija atbalstījusi izmaiņas likumā, lai situāciju mainītu. Bērnu tiesību aizsardzības likumā paredzēts iekļaut arī normu, kas jebkuram bērna pieskatītājam aizliedz lietot alkoholu. Likuma piemērotāji saka – satraukumam nav iemesla. Par vienu vīna glāzi sodu, visticamāk, nepiemēros, vēsta LTV "Panorāma".

Piemēram, Rīgas policisti regulāri sastopas ar māmiņām, kuras sabiedriskā vietā atrodas manāmā skurbulī, bet blakus viņām - pašu bērni. Dažkārt viens, dažkārt vesels bariņš. Ja māte ir tādā stāvoklī, ka rada bažas, vai maz spēj par mazajiem parūpēties, policija iejaucas. Arī Kasjauns.lv ar neapskaužamu regularitāti nākas publicēt ziņas par kārtējo reizi, kad policija sastapusi vecākus, kuri reibuma dēļ nevar parūpēties par bērniem. 

Šādu lietu skaits pieaug, jo līdzpilsoņi arī sākuši aktīvāk ziņot par to, ko redz sev apkārt.

Mātēm (auklēm, tēviem, citiem radiem) tiek piemērots administratīvais sods, un tas reti kad tiekot apstrīdēts, vēsta LTV. Tiesa gan, nekur likumā nav noteikts, ka nedrīkst auklēt bērnu alkohola reibumā. 

Tagad tas tiks mainīts. Izmaiņas Bērnu tiesību aizsardzības likumā atbalsta arī Labklājības ministrijā, turklāt tās neattieksies tikai uz atrašanos skurbulī ārpus mājas, bet arī uz alkohola lietošanu mājās laikā, kad tur ir pieskatāma vecuma bērni. 

Vecākiem jāspēj nodrošināt labi apstākļi, taču te neesot runa par vienu vīna glāzi svētkos, norāda ministrijā. Robežšķirti vērtēs gan policisti, gan vēlāk arī administratīvā komisija, proti, vai reibums ļauj parūpēties par bērnu. Tāpēc likumā nenoteiks konkrētu pieļaujamo promiļu skaitu. Tāpat vērtēs, vai auklētājs nav arī narkotiku vai citu vielu ietekmē. 

Kā tieši atbildīgās iestādes plāno šo likuma normu ieviest un izpildīt, skaties LTV sižetā:

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Tēmas