Jūrmalas domē nekomentē izkropļoto Vaivaru staciju - notikušais neesot pilsētas atbildība
Koka arhitektūras piemineklis nojaukts un vietā nu stāv "moderni" metāla konteineri - tāda ir atjaunotā Vaivaru stacija. Jūrmalas dome šo risinājumu nekomentē, jo stacija atrodas "LDz" piederošā teritorijā.
Novadu ziņas
2016. gada 24. aprīlis, 12:22

Jūrmalas domē nekomentē izkropļoto Vaivaru staciju - notikušais neesot pilsētas atbildība

Jauns.lv

Jūrmalas pašvaldība nevar komentēt Vaivaru dzelzceļa stacijas vēsturiskās ēkas pārbūvi, kas lielā daļā sabiedrības tiek uzskatīta par kultūrvēstures piemineklim nepienācīgu, jo stacija atrodas VAS "Latvijas Dzelzceļš" (LDz) piederošā teritorijā, arī būvatļauju šai gadījumā izsniedzis LDz, bet pašvaldība vien saskaņojusi tās savienošanu ar pilsētā esošo infrastruktūru.

Kā sacīja Jūrmalas pašvaldības pārstāve Zane Leite, stacijas ēkas pārcelšanu LDz saskaņo ar Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekciju (VKPAI), kas veic valsts kontroli par kultūras pieminekļu aizsardzību, un attiecīgi VKPAI veic arī Vaivaru stacijas pārvietošanas kontroli un uzraudzību.

Dzelzceļa stacija atrodas LDz piederošā teritorijā, līdz ar to būvatļauju šajā teritorijā izsniedz LDz, nevis Jūrmalas pašvaldība, stāstīja Leite. Tikmēr Jūrmalas pašvaldībā projekts tiek saskaņots tādā aspektā, kā modernizētā infrastruktūra tiks savienota ar pilsētas pārvaldībā esošo infrastruktūru - komunikācijām (ūdens, elektrības pieslēgumiem), gājēju pārejām, trotuāriem un tamlīdzīgi, pastāstīja Leite.

Jau vēstīts, ka VKPAI apsekojusi Vaivaru dzelzceļa stacijas jauno būvi, konstatējot, ka tā neatbilst iepriekš saskaņotajam risinājumam.

VKPAI informē, ka pēc sabiedrībā izskanējušām bažām par Jūrmalas dzelzceļa staciju stāvokli pēc remontdarbiem un Vaivaru stacijas demontāžu inspekcijas darbinieki vakar apsekojuši visas stacijas - kultūras pieminekļus. Pašlaik VKPAI vēl nav sniegusi atzinumu par Vaivaru dzelzceļa staciju, jo darbi ir procesā.

Tomēr, apsekojot objektu un tā aizsardzības zonā izbūvēto jauno stacijas būvi, inspekcijas pārstāvji konstatēja, ka tas neatbilst VKPAI pagājušā gada 23.septembrī saskaņotajam risinājumam, kurā konteiners risināts lakoniskā arhitektoniskā valodā ar horizontālu koka dēļu apdari, kas ieklāta Jūrmalai raksturīgā veidā. Līdz ar to VKPAI nevarēs sniegt pozitīvu atzinumu par atbilstību inspekcijas atļaujai.

LETA/Foto: LNT video, Facebook/Wiki