foto: Edijs Pālens/LETA
Šodien Latvijā pirmais sniegs, autoceļi var apledot
Kā vēsta meterologs Jānis Trallis, Latvijā pirmais sniegs pēdējos gados ierasti bijis no 12. līdz 17. oktrobrim, bet šogad nedaudz vēlāk.
Sabiedrība
2017. gada 23. oktobris, 07:21

Šodien Latvijā pirmais sniegs, autoceļi var apledot

Kasjauns.lv / LETA

Pirmdienas rītā vietām Latvijā - galvenokārt valsts centrālajos un dienvidaustrumu novados - ir migla, kurā redzamība dažviet nepārsniedz 200 metru, miglas ietekmē vietām izveidojusies sarma, liecina dati no uzņēmuma "Latvijas Valsts ceļi" un Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra.

Mākoņi daļēji sedz debesis. Vietām gaisā var virpuļot sniegpārslas, un atsevišķos ceļu posmos iespējams apledojums.

Plaša nokrišņu zona, kas atrodas uz dienvidrietumiem no Latvijas, skārusi Nīcas un Rucavas novadu, šeit līst un iespējams slapjš sniegs, bet šajos novados nav apledojuma riska.

Gaisa temperatūra no +3 grādiem Dienvidkurzemes piekrastē un +4..+5 grādiem Kurzemes Rīgas līča piekrastē līdz -6 grādiem vietām Vidzemē un Latgalē. Zemākā gaisa temperatūra reģistrēta Vangažu, Siguldas, Cēsu, Smiltenes, Madonas, Rēzeknes, Ludzas un Kārsavas pusē.

Rīgā mākoņi daļēji sedz debesis, dūmaka, gaisa temperatūra -1..-2 grādi. Maksimālā gaisa temperatūra svētdien Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra novērojumu tīklā bija no +0,6 grādiem Dobelē līdz +7,6 grādiem Ventspilī.

Pirmdien no dažiem mākoņiem Latvijā var nokrist pa kādai sniegpārslai, bet no rīta Rucavas novadā turpināsies lietus un vietām valstī nesteigsies izklīst migla, prognozē sinoptiķi.

Diena kopumā būs visai saulaina, vairāk mākoņu saglabāsies valsts dienvidos.

Pūtīs mērens austrumu vējš, Kolkasragā brāzmās līdz 13 metriem sekundē. Maksimālā gaisa temperatūra būs +3..+7 grādi.

Rīgā gaidāms neliels mākoņu daudzums un mērens austrumvējš, gaiss iesils līdz +5..+6 grādiem.

Laikapstākļus nosaka anticiklons. Atmosfēras spiediens 763-766 dzīvsudraba staba milimetri jūras līmenī, gaidāma tā paaugstināšanās.

Augstākā gaisa temperatūra Eiropā 22.oktobrī bija +27..+29 grādi daudzviet Dienvideiropā. Zemākā gaisa temperatūra naktī uz pirmdienu -14..-16 grādu Skandināvijas ziemeļos un Alpu kalnos.

Ņemot vērā to, ka naktī gaisa temperatūra lielākajā daļā Latvijas pazeminājās zem nulle grādiem, šorīt autoceļi var būt apledojuši un slideni, turklāt daudzviet ir arī migla, tāpēc autovadītājiem jābūt īpaši piesardzīgiem un jāizvēlas atbilstošs braukšanas ātrums un stils, brīdina VAS "Latvijas Valsts ceļi" (LVC).

Kā liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati, šorīt gandrīz visā Latvijā, izņemot Kurzemes piekrasti, gaisa temperatūra ir noslīdējusi zem nulle grādu atzīmes. Visaukstākais, kā jau ierasts rudens un ziemas rītos, ir Zosēnos, kur gaiss atdzisis līdz pat mīnus sešiem grādiem.

Tomēr pat vietās, kur gaisa temperatūra ir pozitīva, ceļa virsmas temperatūra var būt zem nulles, tāpēc var veidoties tā saucamais "melnais ledus". Visbiežāk tas veidojas uz tiltiem un ceļu pārvadiem, kā arī netālu no ūdens tilpnēm, skaidro LVC.

Kā liecina LVĢMC dati, nakts otrajā pusē vietām Latvijas austrumu daļā ir izveidojusies migla ar redzamību 200-500 metri, kas saglabāsies arī no rīta.

Par apgrūtinātiem braukšanas apstākļiem autovadītāji tiek aicināti informēt LVC pa bezmaksas diennakts tālruni 8000 5555.