ASV izrādīs skandalozo dokumentālo filmu "Ģenerālplāns"
"Ģenerālplāns" pēta metodes, kā Krievija ietekmē Baltijas valstu iekšpolitiku, šķeļot vietējo sabiedrību, sējot ilgas pēc Padomju Savienības un noniecinot Baltijas valstu atgūto neatkarību.
Kultūra
2016. gada 25. aprīlis, 11:50

ASV izrādīs skandalozo dokumentālo filmu "Ģenerālplāns"

Jauns.lv

Filmu studijas "Mistrus Media" veidotā pētnieciski dokumentālā filma "Ģenerālplāns", kas tapusi sadarbībā ar pētnieciskās žurnālistikas asociāciju "Re:Baltica", līdz 7.maijam tiks izrādīta ASV, informēja filmu studijas "Mistrus Media" producente Madara Kalniņa.

Dokumentālā filma "Ģenerālplāns" būs skatāma Stanfordas universitātē Sanfrancisko, Amerikas Latviešu apvienības gadskārtējā kongresā Losandželosā, Vašingtonas universitātē Sietlā, "Heritage Foundation" kongresā un ASV Valsts departamentā Vašingtonā, kā arī latviešu un igauņu kopienas pasākumos Ņujorkā.

Filmas seansos paredzētas diskusijas ar ekspertiem, kurās piedalīsies arī filmas veidotājas Sanita Jemberga un Inga Spriņģe.

"Ģenerālplāns" pēta metodes, kā Krievija ietekmē Baltijas valstu iekšpolitiku, šķeļot vietējo sabiedrību, sējot ilgas pēc Padomju Savienības un noniecinot Baltijas valstu atgūto neatkarību. Filmā kā eksperti piedalās Anne Aplbauma, Ļevs Gudkovs, Anderss Fogs Rasmusens, Džulians Lindlijs-Frenčs, Artemijs Troickis, Edvards Lukass un citi.

Uzsverot filmas aktualitāti, filmas pētniece un līdzautore Inga Spriņģe skaidroja, ka filma "Ģenerāplāns" uzskatāmi parāda Krievijas ietekmes metodes un, pēc filmas veidotāju domām, tā ir noderīga jaunas informācijas iegūšanai ne tikai Baltijas iedzīvotājiem, bet arī ārzemniekiem.

"Filma ir sava veida izglītojošs materiāls, to veidojot, mēs domājām par auditoriju citās valstīs - Eiropā un ārpus tās robežām. ASV ar filmu ceram aizsniegt gan viedokļu līderus, gan tautiešus - latviešus, ukraiņus, krievus, igauņus un lietuviešus," pauda Spriņģe.

Filma ir Baltijas valstu žurnālistu un filmu studiju "Mistrus Medi", Lietuvas "Monoklis" un Igaunijas "Allfilm" kopražojums. Filma tapusi sadarbībā ar Baltijas pētnieciskās žurnālistiskas centru "Re:Baltica", filmu studiju "Red Dot Media", Baltijas valstu sabiedriskajām raidorganizācijām, Latvijas un Lietuvas nacionālajiem kino centriem, Eiropas Savienības programmu "Radošā Eiropa", Latvijas Valsts kultūrkapitāla fondu un "Adenauera fondu".

Dokumentālās filmas "Ģenerālplāns" režisors ir Juris Pakalniņš, scenārija autore Sanita Jemberga, pētnieces Inga Spriņģe un Arta Ģiga, producenti Gints Grūbe un Elīna Gediņa-Ducena.

Filmas treileris:
LETA/Foto: Ekrānuzņēmums no video