foto: LETA
Kādu ģimeni sarūgtina policistu attieksme pret apzagtu bērnu. Deputāte aicina likumsargus būt rūpīgākiem
Politika
2017. gada 17. oktobris, 13:50

Kādu ģimeni sarūgtina policistu attieksme pret apzagtu bērnu. Deputāte aicina likumsargus būt rūpīgākiem

LETA

Valsts policijas darbiniekiem būtu rūpīgāk jāattiecas pret situācijām, kurās bērni paši vēršas pie kārtības sargiem, šodien Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijā atzina tās vadītāja Inese Laizāne (VL-TB/LNNK).

Laizāne pastāstīja, ka pie viņas vērsās kāda ģimene, kas izstāstīja, ka pirms pāris nedēļām viņu 10-12 gadus vecā meita tikusi apzagta, noziedzniekam nozogot meitenes somu, kamēr viņa spēlējusies ar draudzenēm. Tobrīd meitenes vecāki bija izbraukuši, līdz ar to nekavējoties piesteigties pie meitas nevarēja - vecāki iedrošināja meiteni doties uz policijas iecirkni pastāstīt par notikušo.

Ierodoties iecirknī, meitenei tika norādīts, ka meitene ir maza un viņai jādodas mājās un jāatgriežas kopā ar vecākiem. Meitenes vecāki Laizānei skaidrojuši, ka, nākamajā dienā atnākot uz iecirkni, policija meitenes klātbūtnē mudinājusi vecākus nerakstīt iesniegumu. Laizāne sacīja, ka vecāki bija sarūgtināti par šādu attieksmi, kas iedragā maza bērna pārliecību par policijas darbu, aizsargājot bērnus un viņu tiesības.

"Ir rūgtums, jo tas ir jauns pilsonis, kuram gribam veicināt pilsonisko līdzatbildību, bet ir šādi gadījumi, kuri visu labo, ko dara policija, viegli noslauka. Ir svarīgi mazos pilsoņos radīt pārliecību, ka viņus pārstāv," sacīja Laizāne.

foto: LETA
12.Saeimas deputāte Inese Laizāne.

Valsts policijas pārstāve pauda, ka situācija, kas noritējusi Laizānes pieminētajā gadījumā, nav pieļaujama, jo bērnu aizsardzība ir prioritāte. Pārstāve pastāstīja, ka katrā sanāksmē tiek pārrunāts par to, ka bērni ir jāaizsargā.

Policijas pārstāve gan atzina, ka par zādzību sākts kriminālprocess, turklāt pēc meitenes ierašanās iecirknī policijas darbinieki bija devušies apsekot notikuma vietu. Tāpat policijā izvērtēs konkrētās amatpersonas rīcību minētajā gadījumā.

"Policijai jāuzklausa arī 10 gadus vecs bērns - bērnu sūtīt mājās vienu pašu nevar. Turklāt amatpersonai būtu jānovērtē arī bērnu psiholoģiskais stāvoklis," atzina Valsts policijas pārstāve.

Tiesībsarga biroja pārstāve uzsvēra, ka esošā likumdošana attiecībā uz šādiem gadījumiem ir laba, taču paliek jautājumi par tās piemērošanu praksē, tostarp bērnu tiesību pārstāvju piesaistīšanu šādās situācijās.

Sēdes dalībnieki bija vienisprātis, ka policijas darbiniekiem ir ar īpašu vērību jāattiecas pret gadījumiem, kad policijā vēršas bērni, ņemot vērā, ka šāds solis bērniem nozīmējot lielu drosmi stāstīt par notikušo.