foto: Zane Bitere/LETA
Par draudiem spridzināt lidostu – tikai brīdinājums
Tiesa bijusi varen saudzīga pret kādu Gulbenes tīni, kurš paziņoja par viltus spridzekļa ievietošanu Rīgas lidostā. Viņš sveikā izspruka vien ar izbīli un nesāpīgu nokaunināšanu.
112
2017. gada 17. oktobris, 06:11

Par draudiem spridzināt lidostu – tikai brīdinājums

Kasjauns.lv

Kādam septiņpadsmitgadīgam jaunietim, kurš pērnvasar, ļauni jokojoties, piezvanīja uz glābšanas dienestu un paziņoja, ka lidostā „Rīga” ievietots spridzeklis, Gulbenes rajona tiesa piespriedusi visnotaļ maigu sodu – brīdinājumu. Tiesa gan nolēma, ka viņam būs jāveic piespiedu darbu, bet pēcāk viņu no tā atbrīvoja.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

No piespiedu darba viņš atbrīvots balstoties uz krimināllikuma 66. pantu: „Ievērojot noziedzīgā nodarījuma izdarīšanas īpašus apstākļus un par vainīgā personību iegūtās ziņas, kas mīkstina viņa atbildību, tiesa var nepilngadīgo atbrīvot no piespriestā soda, piemērojot likumā noteiktos audzinoša rakstura piespiedu līdzekļus”.

Nepilngadīgais uz glābšanas dienestu piezvanīja pērnā gada 12. jūnijā, būdams alkohola reibumā pēc iepriekšējā dienā svinētā 9.klases izlaiduma. Sava vecākā drauga mudināts viņš piezvanīja uz 112 un sniedza viltus ziņojumu par lidostā „Rīga” it kā ievietotu spridzekli.

Faktiski puisim par nodarījumu pienāktos 60 stundu piespiedu darbs, taču tiesa ņēma vērā, ka viņš ir 17 gadus vecs un līdz šim nekad nav bijis nonācis konfliktā ar likumu. Puisis arī tiesā savu vainu pilnībā atzina un izdarīto nožēloja, raksta Gulbenes laikraksts „Dzirkstele”.

Tiesas sēdē piedalījās arī lidostas „Rīga” Drošības departamenta Analītiskās nodaļas analītiķis Andrejs Torgošovs, kurš uzsvēra – apsūdzētajam laimējies, ka viņa muļķīgā zvana dēļ netika apturēta lidostas darbība. Ja tas būtu noticis, puisim tiktu piestādīts rēķins par zaudējumu piedziņu, kas būtu visai ievērojami – daudzos tūkstošos mērāmi.

Konkrētajā gadījumā lidostas darbinieki drošības nolūkos veica operatīvu informācijas noskaidrošanu sakarā ar saņemtajiem draudiem, tika veiktas standarta drošības procedūras, piemēram, pastiprināta patrulēšana teritorijā. Torgošovs pauda, ka lidostas Rīga darbinieki vēlas tikai vienu – lai apsūdzētais jaunietis apzinātos savas rīcības sekas, atbildību un izdarītu secinājumus.

Tagad apsūdzētais vairs kontaktus ar vecāko draugu, kurš viņu mudināja zvanīt glābējiem vairs neuztur. Jaunietis tiesā uzsvēra, ka nu viņš izvēlas draugus daudz rūpīgāk, kā arī kritiski izturas pret alkohola lietošanu. Puisis teica – nekad nevienu nepamudinās izdarīt kaut ko tik muļķīgu, ko ir paveicis pats, bet ikvienu atturēs no tamlīdzīgas rīcības. Viņa mērķis ir turpināt mācīties skolā, sportot, palīdzēt vecākiem mājas darbos un brīvo laiku pavadīt saturīgi, kā arī tādu draugu lokā, kuri ir uzticami kā brāļi, raksta „Dzirkstele”.

Gulbenes rajona tiesas lēmumā teikts: „Tiesa konstatēja, ka persona, atrodoties Gulbenē, Lazdu ielā, 2016. gada 12. jūnijā, pulksten 11,47, būdams alkohola ietekmē, huligānisku motīvu vadīts, zvanot uz glābšanas dienesta tālruni 112, apzinoties, ka paziņojums ir nepatiess, tīši paziņoja, ka starptautiskajā lidostā „Rīga” ievietota spridzināmā ietaise. Tādā veidā persona ar savu iepriekš norādīto rīcību, apzināti nepatiesi paziņojot par spridzināmās ietaises ievietošanu lidostā, izdarīja noziedzīgu nodarījumu, kura sastāvs paredzēts Krimināllikuma 231.1 pantā. Tiesa personu atzina par vainīgu un soda ar piespiedu darbu uz 60 stundām . Pamatojoties uz Krimināllikuma 66. panta pirmo daļu, atbrīvojot no piespriestā soda un piemēro viņam audzinoša rakstura piespiedu līdzekli – izteikt brīdinājumu”.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās