foto: ekrānuzņēmums no video
Holdena Kolfīda dzimšanas stāsts. Recenzija par jauno filmu "Aiz kraujas rudzu laukā"
Skaidrs, ka visi, kas arī ir identificējušies ar Holdenu Kolfīldu (un tādu nav maz!), noteikti vēlēsies filmu noskatīties. Un, iespējams, to nenožēlos.
Kultūra
2017. gada 12. oktobris, 15:50

Holdena Kolfīda dzimšanas stāsts. Recenzija par jauno filmu "Aiz kraujas rudzu laukā"

Elīna Marta Martinsone

Žurnāls "Rīgas Viļņi"

«Aiz kraujas rudzu laukā» mēģina atrisināt slavenā rakstnieka Dž. D. Selindžera mīklu ar viņa slavenākā romāna tapšanas procesa palīdzību.

1951. gadā publicētais Džeroma Deivisa Selindžera romāns «Uz kraujas rudzu laukā» kļuva par kulta grāmatu ne vienai vien paaudzei, padarot tās autoru par slavenību. Turklāt tādu, kuru gandrīz jau izsekojuši fani, kuri sevi identificēja ar Holdena Kolfīlda tēlu līdz pat slimīgai pakāpei. Tiek runāts, ka, ļoti iespējams, tieši uzmācīgie pielūdzēji bijis galvenais iemesls, kāpēc slavenais rakstnieks aizbēdzis no sabiedrības un kļuvis par dīvainu vienpati, kurš nevienam vairs savus rakstu darbus nerādīja.

Tā kā paša romāna ekranizāciju Selindžers nebija pieļāvis, tad jaunā filma «Aiz kraujas rudzu laukā» pietuvojas Holdenam tieši tik, cik ir atļauts, – caur autora biogrāfiju. Jo galu galā šajā tēlā viņš ir ierakstījis pats sevi. Biogrāfiskās filmas autors un režisors ir Denijs Strongs, kas sākotnēji lielāko atpazīstamību ieguva ar nūģa Džonatana lomu seriālā «Bafija pret vampīriem», taču ar laiku kļuva par atzītu scenāristu, izveidojot arī vienu no pēdējā laika populārākajām televīzijas melodrāmām «Impērija».

Lai arī ir skaidrs, ka filmu ir veidojis uzticīgs Selindžera fans, tā ir gana sirsnīga un atklāta, turklāt uzteicama Stronga debija režijas lauciņā. Taču galvenais «Aiz kraujas rudzu laukā» dārgakmens ir Nikolass Holts, kuram beidzot ir viena kārtīga loma, kurā «iecirst zobus» un parādīt savu plašo aktiera amplitūdu. Lai arī jāatzīst, ka filma lielākoties ir domāta Selindžera faniem, tā varētu aizraut arī jebkuru skatītāju kā interesanta radoša cilvēka biogrāfija, kas spilgti atveido problemātisko ceļu, kas ved līdz ģeniāla darba tapšanai.

Par Džeriju

Scenārija pamatā ir izmantota Keneta Slavenskija sarakstītā biogrāfija «Dž.D.Selindžers: dzīve», kas mazliet vienkāršota un vairāk pielāgota lielajam ekrānam. Lielu tiesu aizņem tieši jaunā
«Džerija» vēlīnās pusaudzības un koledžas gadu aplūkošana, jo tieši tas ir brīdis, kad autors visvairāk sevī saskata Holdenu Kolfīldu vai kaut ko, kas pēc gadiem kļūs par Holdenu. Mazliet iedomīgs, gudrs, tēva nopelts un mātes celts debesīs – tāds ir filmas galvenais varonis, kam lemts sarakstīt vienu no «lielajiem amerikāņu romāniem».

Svarīga loma ir arī Selindžera nelaimīgajai mīlestībai pret leģendārā dramaturga Jūdžina O’Nīla meitu Ūnu. Viņa, nesagaidījusi jauno Džeriju atpakaļ no kara, astoņpadsmit gadu vecumā apprec 54 gadus veco Čārliju Čaplinu, un šī iemesla dēļ Ūnas tēvs pārtrauca ar viņu jebkādas attiecības. Izrādās, šī sieviete bijusi liktenīga arī Selindžera dzīvē. Viņš vecumdienās nav smādējis jaunākas dāmas, bet par šo posmu filma īpaši nerunā.

Holta mirdzums

Nikolass Holts uzmirdzēja skandalozajā britu jauniešu seriālā «Skins» un pēc tam tīri veiksmīgi startēja Holivudā. Taču jāatzīst, ka kopš Toma Forda debijas filmas «Vientuļais vīrs» viņam nav pārlieku veicies ar smalkām, dramatiskām lomām. Un «Aiz kraujas rudzu laukā» jaunajam aktierim sniedz iespēju uzmirdzēt visā spožumā. Viņam ne tikai ir jāatveido nudien leģendāra personība, bet arī sarežģīta iekšējā pasaule un kontrastējošas rakstura īpašības.

Kopumā šī biogrāfiskā filma var lepoties ar lielisku aktieru ansambli – Kevins Speisijs Selindžera skarbā skolotāja lomā ir pārliecinošs un uzmanību piesaistošs, Sāra Polsone kā rakstnieka pragmatiski neatlaidīgā izdevēja ir fantastiska, un arī Zoja Doiča ir atradusi šarmantu veidu, kā atveidot pretrunīgo Ūnas varoni.

Pieklājīga biogrāfija

Jāpiekrīt tiem kritiķiem, kuri šo filmu vērtē kā «pieklājīgu biogrāfiju» - tajā netrūkst interesantu faktu, dramatisku pavērsienu, lielisku aktierdarbu un konkrētā laikmeta atmosfēras. Taču, lai arī negribētos teikt, ka tajā būtu noderējis mazliet vairāk skandalozitātes (kuru, acīmredzot, nespēja pieļaut režisora lielā pietāte pret Selindžeru), kaut kā tomēr ir par maz.

Biogrāfijas, jo īpaši tās, kas stāsta par enigmatiskām un izcili harismātiskām personībām, vienmēr ir interesanta skatāmviela. Taču tās, kas ir arī izcili kino paraugi, parasti ar kaut ko atšķiras. Un jāsaka godīgi, «Aiz kraujas rudzu laukā» neko īpaši individuālu un oriģinālu nepiedāvā. Taču skaidrs, ka visi, kas arī ir identificējušies ar Holdenu Kolfīldu (un tādu nav maz!), noteikti vēlēsies filmu noskatīties. Un, iespējams, to nenožēlos.

«AIZ KRAUJAS RUDZU LAUKĀ»
Rebel in the Rye
Drāma, biogrāfija, ASV, 2017
Režisors: Denijs Strongs
Lomās: Nikolass Holts, Kevins Speisijs, Viktors Gārbers, Zoja Doiča, Sāra Polsone u.c.

Kritiķu viedokļi

REKSS RĪDS, «OBSERVER»: PAMATĪGS AKTIERDARBS
****
«Pateicoties Denija Stronga pikantajiem dialogiem un skaidrajai režijai, kā arī pamatīgam Nikolasa Holta aktierdarbam, redzam, kā paša Selindžera vārdi, domas un darbības atainojas Holdena varonī. Holts parāda mocības, satraukumu, nedrošību un vientulību, ko pārdzīvo rakstnieks, lai radītu meistardarbu.»

RIČARDS ROUPERS, «CHICAGO SUN TIMES»: LABI IZSPĒLĒTA BIOGRĀFIJA
***
««Aiz kraujas rudzu laukā» piedāvā labi izspēlētu standarta biogrāfiju par cilvēku, kas radīja Holdenu Kolfīldu pēc savas līdzības. Nikolass Holts spēlē «Džeriju» kā lecīgu un gudru, bet trauslu un ar sevi pārņemtu cilvēku.»

DŽ. ALLENS DŽONSONS, «SF GATE»: IZCILA SĀRA POLSONE
***
«Lai arī ierobežotais budžets ir samazinājis kara ainas, tas, kas notiek, kad Selindžers atgriežas no kara, dāvā filmai spēcīgāko virzību. Viņa vienīgie draugi piepeši ir pragmatiskā, bet neatlaidīgi saprotošā redaktore (izcila Sāra Polsone) un viņa dzenbudisma skolotājs.»