Rīgā piemin 30 gadus kopš pasaulē lielākās atomelektrostacijas avārijas Černobiļā. FOTO
2016.gada 26.aprīlī aprit 30.gadadiena kopš Černobiļas katastrofas.
Runā Rīga
2016. gada 26. aprīlis, 14:37

Rīgā piemin 30 gadus kopš pasaulē lielākās atomelektrostacijas avārijas Černobiļā. FOTO

Jauns.lv

Otrdien Rīgā, Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas teritorijā pie Černobiļas traģēdijas upuru piemiņas akmens notika atceres pasākums 30.gadadienai kopš pasaulē lielākās atomelektrostacijas katastrofas.

“Pateicos visiem, kas veltīja savu dzīvību un veselību Eiropas civilizācijas glābšanai. Bez šiem veiktajiem varoņdarbiem sekas mums visiem būtu daudz smagākas un dzīve izvērstos pavisam citādi. Novēlu visiem avārijas seku likvidētājiem veselību un viņu ģimenēm izturību,” pasākumā uzsvēra Rīgas domes Sociālo jautājumu komitejas priekšsēdētāja Olga Veidiņa.

Pasākumā piedalījās vairāk nekā 100 cilvēku - Černobiļas AES avārijas seku likvidēšanas dalībnieki, Latvijas valsts un pašvaldību institūciju pārstāvji, kaimiņvalstu vēstniecību pārstāvji, Stradiņa slimnīcas personāls un plašsaziņas līdzekļu pārstāvji.

2016.gada 26.aprīlī aprit 30.gadadiena kopš Černobiļas katastrofas, kurā atomelektrostacijas ceturtais reaktors pēc neveiksmīga eksperimenta eksplodēja, izmetot gaisā milzīgu radioaktīvā piesārņojuma mākoni.

Avārijas seku novēršanā piedalījās vairāki simti tūkstoši nepietiekami informētu un aizsargātu cilvēku, gūstot spēcīgu apstarojumu, kas noveda pie pāragras nāves un invaliditātes. No Latvijas šajos darbos tika iesaistīti vairāk nekā 6000 iedzīvotāju. Radiācija ir ietekmējusi un pasliktinājusi šo cilvēku veselību - vairāk nekā 3000 no viņiem piešķirta invaliditāte, vairāk nekā 900 ir miruši, un daudzi zaudējuši darbaspējas.


Sadarbībā ar Rīgas pašvaldību

Regīna Zommere / Foto: Austra Helēna Žaggere / LETA