foto: LETA
"Sprādziens pirotehniķa mājās bija likumsakarīgs notikums" - skarbu komentāru par notikušo pauž biedrība
Dzīvojamās mājas drupas Saulkrastu novadā dārzkopības kooperatīva "VEF-Biķernieki" teritorijā, kur noticis sprādziens un nelaimē gājuši bojā pieci cilvēki.
Sabiedrība
2017. gada 9. oktobris, 13:30

"Sprādziens pirotehniķa mājās bija likumsakarīgs notikums" - skarbu komentāru par notikušo pauž biedrība

Kasjauns.lv

“5. oktobra vakarā notikušais negadījums Saulkrastos ir traģiska nelaime, tomēr ar nožēlu jāsecina, ka tas ir likumsakarīgs notikums!” - Tā par sprādzienu Latvijā pazīstamā pirotehniķa Ilmāra Āboliņa mājās izteikusies biedrība “Aemesa Faville”, kuras biedrs bijis bojāgājušais Āboliņš. 

Pirotehniķa Ilmāra Āboliņa māja Saulkrastos pēc traģiskā sprādziena

Pirotehniķa Ilmāra Āboliņa māja pēc traģiskā sprādziena

gallery icon
121

Biedrība nodibināta ar mērķi rūpēties par enerģētisko materiālu nozares drošību. 2011. gadā par “Aemesa Faville” biedru kļuva arī Ilmārs Āboliņš un viņa dzīvesbiedre, taču 2015. gadā radušās domstarpības par ētikas pārkāpumiem un bezatbildīgu profesionālo darbību, kā rezultātā Āboliņš no biedrības izslēgts. 

Biedrības valde uzsver, ka traģiskā nelaime ir likumsakarīga. Āboliņš ilgstoši publisku uguņošanu veidošanā iesaistījis savu nepilngadīgo dēlu un viņa klasesbiedrus.

“Tas ir klajš Darba tiesību un pirotehnisko izstrādājumu aprites likuma pārkāpums. Ar šo faktu pirotehniķis pat lepojās un veidoja publikācijas presē,” teica valdē. 

Biedrība atklāj vēl kādu neizprotamu faktu, proti, pēc licences anulēšanas uzņēmumam “Svētku aģentūra”, neesot tikuši anulēti pirotehniķa sertifikāti. Tāpat “Svētku aģentūra” aizvien neesot dzēsta no Licencēto pirotehnisko pakalpojumu sniedzēju saraksta. 

foto: LETA
Dzīvojamās mājas drupas Saulkrastu novadā dārzkopības kooperatīva "VEF-Biķernieki" teritorijā, kur noticis sprādziens un nelaimē gājuši bojā pieci cilvēki.

“Ņemot vērā, ka SIA “Svētku aģentūra” bija nozīmīgs spēlētājs Latvijas pirotehnikas tirgū, veidojot publiskas uguņošanas tādās pašvaldībā kā Liepāja, Ādaži, Olaine u.c., šāda nolaidība faktiski robežojas ar sabiedrības drošības apdraudējumu,” teikts biedrības “Aemesa Faville” komentārā. 

“Biedrība “Aemesa Faville” turpinās iesākto darbu, cerot, ka šī paliks traģiskākā lapaspuse Latvijas pirotehnikā, savukārt komersanti ņems vērā šo rūgto pieredzi un peļņu nenostādīs pāri drošībai,” noslēdzot komentāru, raksta biedrības valde. 

Kasjauns.lv jau vēstīja, ka māja Saulkrastos, kurā 5. oktobra vakarā nogranda sprādziens, laupot piecu cilvēku dzīvības, piederējusi Latvijā pazīstamajam pirotehniķim Ilmāram Āboliņam. Viņš arī bija viens no pieciem sprādziena upuriem. 

Izskanējis, ka mājā bijuši pirotehnikas krājumi, kurus Āboliņš glabājis savā dzīvesvietā. Arī ugunsdzēsējiem glābšanas darbu laikā radās aizdomas, ka darīšana ir ar sprādzienbīstamiem priekšmetiem, tāpēc tika piesaistīti speciālisti no Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem.

Āboliņš darbojies uzņēmumā "Svētku aģentūra". Tā ir pirotehnikas kompānija, kura veic ievērojamākos salūtus un pirotehnikas specefektus Latvijā.