20 jaunus zemās grīdas tramvajus par 62,5 miljoniem Rīgai piegādās "Škoda"
Jaunie zemās grīdas tramvaji kursēs 4.tramvaju maršrutā Imantas virzienā.
Runā Rīga
2016. gada 27. aprīlis, 14:37

20 jaunus zemās grīdas tramvajus par 62,5 miljoniem Rīgai piegādās "Škoda"

Jauns.lv

Turpinot tramvaju parka atjaunošanu, ”Rīgas satiksme” ir noslēgusi līgumu ar Čehijas kompāniju „Škoda Transportation” par 20 jaunu zemās grīdas tramvaju piegādi. Pirmie zemās grīdas tramvaji no šīs piegādes Rīgā parādīsies 2017.gada pirmajā pusē, savukārt visu “Škoda 15T Riga” tramvaju piegādei jānotiek līdz 2017.gada beigām.

Jaunais tramvaju iepirkums neietekmēs sabiedriskā transporta biļešu cenas Rīgā, taču būtiski palielinās pasažieru pārvadājumu kvalitāti – īpaši to pasažieru, kuri ikdienā izmanto tramvajus. Paredzēts, ka jaunie zemās grīdas tramvaji kursēs 4.tramvaju maršrutā Imantas virzienā.

Visi jaunie zemās grīdas tramvaji tiks aprīkoti ar kondicionēšanas iekārtām, pielāgotu sistēmu elektroniskās norēķinu sistēmas vajadzībām, monitoriem, video novērošanu, pasažieru skaitīšanu, apkopei nepieciešamajām rezerves daļām, kā arī citu aprīkojumu.

Noslēgtais līgums ar kompāniju „Škoda Transportation” paredz, ka uzvarētājam jāsaražo un jāpiegādā 15 trīs sekciju un 5 četru sekciju zemās grīdas tramvaji. Tramvajiem jābūt piemērotam pasažieriem ar īpašām vajadzībām un ierobežotām pārvietošanās spējām. Tāpat tramvajiem jābūt droši ekspluatējamiem esošajā Rīgas pilsētas sabiedriskā transporta infrastruktūrā bez pārbūvēm. Tramvaju garantijas laiks ir trīs gadi, bet kalpošanas laiks – 30 gadi.

Viena 3 sekciju tramvaja “Škoda  15T Riga 2” cena ir 2,7 miljoni eiro, bet viena 4 sekciju tramvaja “Škoda  15T Riga 2A” cena ir 3,5 miljoni eiro. Iepirkuma procedūras rezultātā noslēgtā iepirkuma līguma izpilde tiks nodrošināta ar piegādātāja piesaistītu finansējumu. Pirkuma maksas atmaksas termiņš ir 15 gadi no iepirkuma līguma noslēgšanas dienas ar labvēlības periodu – 3 gadi. Procentu likme – 2,7% + 6 MEURIBOR. Līguma kopējā summa ir 62 591 477 eiro. Līgums paredz ne tikai 20 zemās grīdas tramvaju iegādi, bet arī ekspluatācijas nodrošināšanai nepieciešamos materiālus un iekārtas.

“Rīgas satiksme” atgādina, ka iepirkumam par 20 zemās grīdas tramvaju iegādi pēc iepirkuma procedūras izsludināšanas tika saņemti 3 pieteikumi, savukārt par iepirkuma nolikumu, pirms pieteikuma iesniegšanas, interesi izrādīja 22 potenciālie kandidāti. Pēc nepieciešamo dokumentu izvērtēšanas atbilstoši iepirkuma procedūrai viens pretendents tika noraidīts kā nolikuma prasībām neatbilstošs, savukārt vēl viens pretendents noteiktajā termiņā neiesniedza savu piedāvājumu un rakstiski apliecināja, ka nav gatavs saražot Rīgai nepieciešamos zemās grīdas tramvajus.

Salīdzināmu jaunu tramvaju iepirkumi Eiropā:

•    Alstom piegādā Ile-de-France reģionam 15 Citadis Dualis tramvajus par 75 miljoniem eiro (viena tramvaja cena – 5 miljoni eiro);

•    Bombardier piegādā Berlīnei 47 Fexity tramvajus par 178 miljoniem eiro (viena tramvaja cena – 3,7 miljoni eiro);

•    Bombardier piegādā Insbrukai 20 Fexity tramvajus par 71 miljonu eiro (viena tramvaja cena – 3,66 miljoni eiro);

•    CAF piegādā Luksemburgai 21 tramvaju par 83 miljoniem eiro (viena tramvaja cena – 3,95 miljoni eiro).

Patlaban „Rīgas satiksmei” kopumā ir 189 tramvaji, no kuriem 26 ir ar zemo grīdu. Esošie zemās grīdas tramvaji kursē 6. un 11.tramvaju maršrutos, kuri ir pilnībā pielāgoti zemās grīdas tramvaju kursēšanai Rīgā. Iepriekšējais zemās grīdas tramvaju iepirkums noslēdzās 2008.gadā. Saskaņā ar līgumu, kas noslēgts starp „Rīgas satiksmi” un izsludinātā konkursa uzvarētāju „Škoda Transportation”, Rīga ir saņēmusi 26 zemās grīdas tramvajus, no kuriem 20 ir trīs sekciju un 6 – četru sekciju tramvaji.

Tramvajs ir videi draudzīgs transporta līdzeklis un viens no ātrākajiem sabiedriskā transporta līdzekļu veidiem. Kopējās tramvaja plūsmas vidējais ātrums Rīgā ir 16,07 km/h. Kopējais sliežu ceļu garums Rīgā ir 124 km, kopējais pieturvietu skaits - 242. Vidēji gadā tramvajos Rīgā tiek pārvadāti 34 miljoni pasažieru.


Sadarbībā ar Rīgas pašvaldību

Regīna Zommere / Publicitātes foto