foto: Edijs Pālens/LETA
Rīgas kanāla bebrs Kronvalda parkā sakož suni
Noticis pirmais asiņainais incidents ar Rīgas kanālā dzīvojošo bebru – viņš sakodis suni. Citās Latvijas pilsētās bebri gan sakoduši arī cilvēkus.
Sabiedrība
2017. gada 29. septembris, 13:01

Rīgas kanāla bebrs Kronvalda parkā sakož suni

Kasjauns.lv

Kronvalda parkā pilsētas kanālā dzīvojošais bebrs, aizsargājot savu mazuli, sakodis pastaigā izvestu borderterjeru Riko, vēsta TV3 raidījums „Bez Tabu”. Bebrs no suņa aizstāvējis savu mazuli. Pašlaik Rīgas kanālā pilsētas centrā mīt divas bebru ģimenes – viena pie operas, bet otra - Kongresa nama tuvumā.

Incidents noticis ap pusnakti Kronvalda parkā, kad saimnieks kopā ar paziņu pastaigā izvedis savus mīluļus. Abi suņi bijuši garās pavadās. Suņa īpašniece Sandra „Bez Tabu” pastāstīja: „Mūsu sunim pavada ir astoņus metrus gara. Riko noskrēja pie ūdens, atskanēja plunkšķis. Kad mūsu suns atskrēja atpakaļ draugs pamanīja, ka no suņa purniņa aumaļām tek asinis. Mēs momentāni braucām pie vetārsta”. Tagad sunim ir pamatīga plēsuma vieta zem acs un vismaz nedēļa pastaigā būs jāiet ar ap galvu apliktu plastmasas aizsargu, lai viņš rētu neatplēstu ar nagiem.

Nākamajā dienā, kad atkal iets vakarā pastaigā, pamanīts, ka kanāla krastā ir bebru māte ar mazuli. Lūk, tas arī bija iemesls, kādēļ sanācis kašķis ar asiņainu iznākumu, jo, visticamāk, ka māte sargājusi bērnu.

Šis ir pirmais nopietnais konflikts ar Rīgas kanālā mītošo bebru. Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta vadītājs Anatolijs Aļeksejenko sakās, ka pēc šā notikuma bebru apdzīvotajās teritorijās acīmredzot būs jāizliek informatīvas brīdinājuma zīmes.

Rīgas Zooloģiskā dārza pārstāvis Māris Lielkalns raidījumam pastāstīja: „Bebrs kā ikviens savvaļas dzīvnieks bez vajadzības neuzbruks. Viņš to darīs tikai tad, ja jutīsies apdraudēts. Piemēram, ja viņam būs nogriezts atkāpšanās ceļš. Bebram no koka, kur viņš strādā, uz ūdeni vienmēr ved taisna taka. Ja uz tās priekšā būs suns, tad protams, bebrs aizstāvēsies ar visu ko vien var. Zobiem, nagiem...”

Visbīstamākie ir tieši bebra zobi. Ap centimetru, pusotru plati, augšā, apakšā un tik spēcīgi, ka kodiens var radīt pamatīgu caurumu. Sabiedrībai vēlreiz der atgādināt, ka savvaļas dzīvnieki ir visās pilsētās. Bebri, lapsas, mežacūkas, aļņi - un cilvēkam ir jāmācās gan sadzīvot ar tiem, gan savstarpēji vienam otru respektēt.

Bebri uzbrūk arī cilvēkiem

Jāteic, ka bebri uzbrūk ne tikai dzīvniekiem, bet viņi sakož arī cilvēkus. Pēdējos gados ir bijuši vairāki gadījumi, kad bebri uzbrukuši un ievainojuši cilvēkus. Par laimi, viss beidzies bez upuriem. Ārzemēs gan bijuši letāli gadījumi. 2013. gadā Baltkrievijā bebrs nāvīgi sakoda kādu makšķernieku, kurš gribēja nofotografēties kopā ar dzīvnieku.

* Pērnā gada jūlijā bebrs sakoda vīrieti Strenčos, kurš peldējās Gaujā.

* Pagājušā gada aprīlī Daugavpils reģionālajā slimnīcā bija jāsniedz palīdzība kādam vīrietim, kuru uz ielas sakoda bebrs. Viņam koduma vietā uzlika šuves. Cenšoties atkauties no agresīvā dzīvnieka, vīrietis nokritis uz zemes, un, kamēr viņš nekustīgi gulējis, bebrs viņu uzmanīgi vērojis, taču, līdzko vīrietis mēģināja piecelties, bebrs atkal kodis viņam kājā, neļaujot piecelties.

* 2015. gada maijā pastaigas laikā Jelgavas pilsētas parkā kādam vīrietim no krūmiem uzbrucis un viņu kājā sakodis bebrs. Pēc incidenta vīrietis saņēmis medicīnisko palīdzību un paliekošas sekas veselībai bebra kodums nebija radījis.

* Pirms pieciem gadiem Latgalē kādā mājas pagalmā agresīvs bebrs sakodis sievieti un viņas suni. Sieviete blakus upei esošajā mājas pagalmā ieraudzījusi bebru un gribējusi to aizbaidīt, taču dzīvnieks iekodis viņai kājā un pēc tam uzbrucis arī viņas sunim. Mediķi 72 gadus vecajai sievietei konstatējuši diezgan dziļas kostas brūces kājās, tomēr sirmgalve pēc pirmās palīdzības saņemšanas no došanās uz slimnīcu atteicās.