Mūziķi sašutuši par absurdi izbūvēto ierakstu studiju Gaismas pilī
„Tur pat īsti nav ko piebilst. Ir izšķērdēti līdzekļi, lai varētu veikt ne tās augstākās kvalitātes ierakstus,” par studijas aprīkojumu izsakās skaņu režisors. Švaks esot arī studijā izliktais skaņas ierakstīšanas aprīkojums. Attēlā esot redzami 90% no tā.
Sabiedrība
2016. gada 28. aprīlis, 06:21

Mūziķi sašutuši par absurdi izbūvēto ierakstu studiju Gaismas pilī

Jauns.lv

Kārtējo reizi visai nežēlīgai kritikai pakļauta Latvijas Nacionālā bibliotēka (LNB). Būtiski trūkumi konstatēti bibliotēkas skaņu ierakstu studijā. Nozares eksperts apgalvo, ka tās izkārtojums ir neloģisks un funkcionalitāte – neskaidra.

Neapmierināts pēc LNB ierakstu studijas apmeklējuma ir skaņu režisors, mūziķis un producents Jānis Eglītis. Viņš savas prasmes apguvis, divus gadus studējot Melburnā, Austrālijā, un bibliotēkā paviesojies drīz pēc atgriešanās Latvijā.

Lai ierakstītu, jāatslēdz ventilācija visam stāvam

„Viens no pirmajiem pieturas punktiem, atgriežoties Latvijā, protams, bija milzīgais stikla kalns Daugavas krastā. Galvenais viesošanās mērķis man kā skaņu režisoram bija šajā ēkā esošā ierakstu studija,” skaidro Jānis, „vizītes laikā šo to noskaidrojām un radās nelielas pārdomas. Studijai cauri iet centrālā ventilācija, kuras dēļ pirms ieraksta ir jāzvana apsargam, lai atslēdz ventilāciju visam stāvam. Par to tur strādājošie cilvēki vasaras laikā noteikti ir sajūsmā! Studijas ieraksta telpa ar ieraksta kontroles telpu ir sajauktas vietām. Šo faktu es vienkārši nesaprotu – kā tā var sanākt?” Speciālists arī piebilst, ka salīdzinoši dārgie studijai nepieciešamie akustiskie paneļi pie sienām ir pieskrūvēti tieši pie metāla reliņiem, un pie zemākām skaņām grab.

Arī par studijas aprīkojumu nekas labs nav sakāms. „Tur pat īsti nav ko piebilst. Kopvērtējumā – ir izšķērdēti līdzekļi, lai varētu veikt ne tās augstākās kvalitātes ierakstus. Kā stāstīja pats inženieris, studija gan esot vairāk paredzēta veco ierakstu digitalizācijai, bet tad man rodas jautājums – vai tam vispār ir nepieciešama studija? Es plates varētu digitalizēt no rīta līdz vakaram arī bez studijas, un par šajās telpās ieguldītajiem līdzekļiem – digitalizētu līdz nelabumam! Godīgi sakot, gribētu saukt dažus cilvēkus pie atbildības,” skarbi izsakās skaņu režisors.

LNB atspēko kritiku

„Jā, stāvam, kurā atrodas skaņu ierakstu studija, ierīkoti arī ventilācijas sistēmu mezgli, taču ierakstu veikšanas laikā ventilācijas intensitāti iespējams samazināt neatkarīgi no stāva un visas ēkas kopējās ventilācijas, samazinot fona troksni līdz līmenim, kas netraucē veikt kvalitatīvus skaņu ierakstus,” skaidro bibliotēkas runasvīrs Augusts Zilberts. Vienlaikus tiek apgalvots, ka, pateicoties mūsdienu skaņas apstrādes programmatūrai, liekos trokšņus, ja tādi radušies, iespējams reducēt arī digitāli, turklāt, kā apgalvo LNB pārstāvis, ventilācijas radītais fona troksnis līdz šim nav traucējis veikt ierakstus.

Telpas esot viegli pārkārtojamas

Izskaidrojums esot arī tam, kādēļ ierakstu studijas telpas esot it kā sajauktas vietām: „Prakse liecina, ka, izmantojot pašreizējo kontroles telpu ierakstu apstrādes darbiem (skaņas miksēšanai, māsterēšanai) LNB nolūkos, konkrētos darbus var veikt kvalitatīvāk.

Tā kā kontroles telpa aprīkota ar attiecīgiem materiāliem, pastāv labvēlīgs akustikas balanss, tādējādi radot iespēju skaņas apstrādi veikt īpaši kvalitatīvi. Nepieciešamības gadījumā abas telpas var samainīt vietām vienas dienas laikā.”

Noliedz vainu ar telpas apdari

LNB gan noraida, ka akustiskie paneļi ierakstu studijā būtu uzstādīti neadekvāti. „Akustiskie paneļi ir uzstādīti pareizi un saskaņā ar projekta tehnisko specifikāciju. Minētā rīboņa tika konstatēta saistībā ar vienu piekaramo griestu plāksni, un šis defekts jau ir novērsts. Šeit būtiski pieminēt, ka šo jautājumu ierosinātājs, studijas apmeklētājs, šīs telpas apmeklēja pirms vairākiem mēnešiem, kuru laikā notikušas vairākas pārmaiņas. Sociālajā vietnē „Facebook” sniegtais situācijas apraksts nav aktuāls un nav atbilstošs pašreizējam studijas tehniskajam nodrošinājumam,” apgalvo LNB pārstāvis.

Negatīvais viedoklis par studiju esot subjektīvs

Komentējot skaņu režisora Jāņa Eglīša neizpratni par studijā it kā veicamo veco ierakstu digitalizāciju, LNB pārstāvis pauž, ka šādi izteikumi ir individuāla un nepilnīga studijas  funkciju interpretācija. „Šīs studijas aprīkojums nav paredzēts, piemēram, koncertgrupu ierakstiem. Tas atbilst tās primārajiem mērķiem – veikt balss, etnogrāfisko un tamlīdzīgu kameransambļu, audio grāmatu ierakstus, kā arī video materiālu skaņas apstrādi, nodrošinot LNB un tās partneru projektu īstenošanu,”portālu Kasjauns.lv  informēja Gaismas pilī.

Kasjauns.lv/Foto: Jāņa Eglīša personīgais arhīvs, Ieva Lūka/LETA