foto: LETA
Drūmas prognozes: Latviju ik gadu turpinās pamest ap 8 tūkstošiem cilvēku, 2030. gadā katrs 4. būs pensionārs
Sabiedrība
2017. gada 28. septembris, 11:58

Drūmas prognozes: Latviju ik gadu turpinās pamest ap 8 tūkstošiem cilvēku, 2030. gadā katrs 4. būs pensionārs

Kasjauns.lv

Kopš Neatkarības atjaunošanas iedzīvotāju skaits Latvijā ir nemitīgi samazinājies, dzimušo skaits nespēj kompensēt mirušo skaitu. Turklāt, pēc oficiāliem datiem 250 tūkstoši strādāt spējīgu cilvēku aizbraukuši pēc lielākām algām uz citām Eiropas valstīm, ziņo TV3 ziņas.

Vēl 1995. gadā iedzīvotāju skaits Latvijā sasniedza 2,5 miljonus, šobrīd esam jau par nepilniem 600 tūkstošiem mazāk, demogrāfiskā bedre turpina kļūt dziļāka. Latvijas sabiedrība ar katru gadu kļūst ne tikai mazāka, bet arī vecāka. Drūmas prognozes liecina, ka 2030. gadā katrs 4. Latvijas iedzīvotājs būs pensionārs.

Eiropas Savienības statistikas aģentūra lēš, ka 2030. gadā piedzims gandrīz uz pusi mazāk bērnu nekā šobrīd.

Par miniatūru Latvijas spoguli kalpo, piemēram, Gulbenes novads Vidzemē, ieskicējot arī nākotnes skaudro ainu. Katrs ceturtais iedzīvotājs ir pensijas vecumā.

Piemēram, Gulbenes novadā slēgto skolu vietā izvieto pansionātus, turklāt, pieprasījums pēc tiem turpina augt. Skolu, kurā pirms diviem gadiem apmeklēja vien pieci skolēni, šobrīd apmeklē desmitiem pensionāru – tur ierīkots viens no trim Gulbenes novada pansionātiem.

Gulbenes novada sociālā dienesta vadītājs neslēpj, ka jaunie cilvēki aizbrauc labākas dzīves meklējumos uz ārzemēm, tikmēr vecie cilvēki paliek vieni paši.

Demogrāfe Zane Vārpiņa neslēpj, ka sabiedrība tuvākajos gados būs citādāka. Tā būs mazāka un vecāka. “Ietekme parādīsies visās sfērās – gan ekonomikā, rūpniecībā, noteikti skolu sistēmā. Ļoti cietīs veselības nozare,” teica Vārpiņa.

Lai vai kā tiktu veicināta dzimstība, ar to valsts nespēs atrisināt samilzušās problēmas, kas Latviju skars 2030. gadā. Prognozes liecina, ka ik gadu Latviju turpinās pamest ap 8 tūkstošiem iedzīvotāju, politiķiem būtu jādomā, kā vēl neaizbraukušos iedzīvotājus dzimtenē noturēt.