Mūžībā aizgājis diriģents Daumants Reiters
Reiters mūžībā aizgājis otrdien, 26.aprīlī.
Kultūra
2016. gada 28. aprīlis, 12:14

Mūžībā aizgājis diriģents Daumants Reiters

Jauns.lv

Mūžībā aizgājis ilggadējs Emiļa Melngaiļa Tautas mākslas centra ( tagadējā Latvijas Nacionālā kultūras centra) mūzikas nodaļas vadītājs, Dziesmu un deju svētku rīkotājs un diriģents Daumants Reiters, aģentūra BNS uzzināja Latvijas Nacionālajā kultūras centrā.

Reiters ilgus gadus vadījis korus "Ziemeļblāzma" un "Spīdola", kā arī Saldus skolotāju kori "Saldava". Viņš bijis arī Gulbenes rajona koru virsdiriģents.

Reiters dzimis 1938.gada 25.oktobrī. Muzikologs Oļģerts Grāvītis žurnālā "Dziesmusvētki" 1998.gadā par Reiteru rakstījis, ka viņam savus kordziesmu jaunumus pirmatskaņošanai uzticējuši tādi komponisti kā Arvīds Žilinskis un Aldonis Kalniņš, Jāzeps Lipšāns, Jānis Rijnieks un citi.

Kādā vēstulē Reiters izteicies, ka visa viņa mūža lielākā mīlestība ir mūzika un koris. "Varu būt gandarīts, ka, strādājot 21 gadu E. Melngaiļa Tautas mākslas centrā, esmu piedalījies latviešu Dziesmu svētku tradīcijas veidošanā un izkopšanā. Pēc Latvijas Valsts konservatorijas kordiriģēšanas asistentūras pabeigšanas esmu kādu laiku konservatorijas kultūras darbinieku nodaļā lasījis lekcijas koru kultūras un Dziesmu svētku vēstures jautājumos. Par šīm tēmām daudz rakstus esmu publicējis arī presē, uzstājies radiofonā. Mūzika jau kopš agrām bērnu dienām devusi manai dzīvei saturu, garīgo piepildījumu. Tā bijusi un ir gan darbs, gan atpūta. Gan mīlestība, gan arī sāpe...," par sevi stāstījis Reiters.

Reiters mūžībā aizgājis otrdien, 26.aprīlī.

BNS / Foto: Shutterstock

Tēmas