Eiropā sievietes uzņem tikai katru piekto filmu
84% kino finansējuma tiek piešķirti filmām, kuru režisores nav sievietes.
Kultūra
2016. gada 28. aprīlis, 15:04

Eiropā sievietes uzņem tikai katru piekto filmu

Jauns.lv

Jaunā pētījumā atklājies, ka tikai piektdaļu no visām Eiropas filmām veido sievietes, vēsta britu laikraksts "The Guardian".

Eiropas Sieviešu audiovizuālā tīkla (EWAN) pētījumā tika ievākti dati par septiņiem gadiem.

Lai arī 44% kino studiju programmu absolventu ir sievietes, mazāk nekā puse pēc tam strādā filmu industrijā. Lielākā daļa finansējuma tiek novirzīta filmām, ko uzņem vīrieši, bet sieviešu veidotās filmas tiek uzskatītas par "riskantiem" projektiem, norāda pētījuma autori.

"84% kino finansējuma tiek piešķirti filmām, kuru režisores nav sievietes," teikts pētījumā, kura tapšanā piedalījās Londonas Universitātes pētnieki. "Nelielā finansējuma dēļ apritē ir ļoti nedaudzas sieviešu uzņemtās filmas, kas savukārt vairo tirgus nevēlēšanos ieguldīt. Tas ir apburtais loks."

Pētījuma autori analizēja kino industriju Lielbritānijā, Francijā, Vācijā, Zviedrijā, Itālijā, Austrijā un Horvātijā.

Lai arī Francijā, pateicoties valsts atbalstam kino nozarei, bija "ievērojami vairāk sieviešu dzimuma režisoru nekā citās valstīs", sievietēm tik un tā nācās strādāt ar mazāku filmu budžetu nekā režisoriem vīriešiem.

Divas trešdaļas aptaujāto britu režisoru-sieviešu pauda pārliecību, ka privātie sponsori nelabprāt iegulda naudu sieviešu vadītos projektos.

"Sievietes uzskata par "riskantām", īpaši lielbudžeta filmās. Turklāt pastāv aizspriedumi pret sieviešu piesaisti, piemēram, asa sižeta filmām vai kinolentēm, kurās galvenie varoņi ir vīrieši," uzsvērts pētījumā.

Tomēr sieviešu veidotās kinolentes iegūst vairāk apbalvojumu, par spīti tam, ka festivālos tās nav pārstāvētas pietiekami lielā skaitā.

EWAN pētījumā mudina Eiropas Savienību iestāties par vienādām iespējām abu dzimumu kino industrijas profesionāļiem. Organizācija mudina izveidot mērķus turpmākajiem pieciem gadiem, lai "sieviešu dzimuma režisorēm būtu nodrošināta vienlīdzīga finansējuma daļa" ar vīriešiem.

LETA / Foto: Shutterstock