Cenzētajai Lailas Pakalniņas filmai "Ausma" piešķirta balva Irānas filmu festivālā
Laila Pakalniņa gan nebija klāt festivāla noslēguma ceremonijā, kas, piedaloties festivāla viesiem un Irānas amatpersonām, notika pirmdien, jo tajā laikā režisore jau bija ceļā uz Go East filmu festivālu Vācijā, Vīsbādenē.
Kultūra
2016. gada 28. aprīlis, 15:20

Cenzētajai Lailas Pakalniņas filmai "Ausma" piešķirta balva Irānas filmu festivālā

Jauns.lv

Nupat noslēdzies Starptautiskais Fadžras filmu festivāls Irānā, kurā Lailas Pakalniņas spēlfilma "Ausma" saņēmusi galveno balvu kategorijā Māksla un pieredze.

Kā jau iepriekš ziņots, lai Latvijas / Polijas / Igaunijas kopražojuma filmu AUSMA varētu izrādīt festivālā, kura nosaukums “Fajir” irāņu valodā arī nozīmē “ausma” (!), tā bija jāīsina, izgriežot epizodes, kas nelikās piedienīgas vietējam valsts filmu cenzoram. (Ar šīm epizodēm iespējams iepazīties www.facebook.com/filmausma )

Par spīti šiem sarežģījumiem režisore Laila Pakalniņa atzīst - šajā festivālā, kas ir nozīmīgākais un lielākais Irānā, AUSMA sagaidīta ar lielu izpratni.  Neskatoties uz šķietami lielajām kultūras atšķirībām, tieši Irānas skatītājs ieraudzījis filmā pat vissīkākās nianses un nolasījis autoru dotos kodus, tādēļ režisorei bijušas aizkustinošas sarunas pēc filmas seansiem.

Festivāls savai auditorijai demonstrēja plašu filmu programmu, kurā bija pārstāvētas daudzas pasaules valstis - Sīrija, Turcija, Dānija, Itālija, Krievija, Japāna, Francija, Indija, Spānija, Irāka u.c.

Laila Pakalniņa gan nebija klāt festivāla noslēguma ceremonijā, kas, piedaloties festivāla viesiem un Irānas amatpersonām, notika pirmdien, jo tajā laikā režisore jau bija ceļā uz Go East filmu festivālu Vācijā, Vīsbādenē. Zīmīgi, ka informācija par balvu režisori sasniedza tikai Vīsbādenē, pateicoties Irānā aizliegtajam facebook portālam un vienam no aizrautīgiem filmas faniem!

Fadžras filmu festivāls nebeidz pārsteigt, tomēr tas piedāvā krāšņu emociju gammu un iespēju satikties ar lielisku skatītāju, kas ir katra režisora sapnis!

 

Karlīna Timofejeva / Publicitātes foto