foto: Māris Lielkalns/Rīgas Zooloģiskais dārzs
Lāča Bargā līķis izpreparēts Lauksaimniecības universitātes Veterinārmedicīnas fakultātē
Pirms dažiem gadiem visus aizkustināja Ragaciema lāča Bargā liktenis, kuram dzīves lielākā daļa bija jāpavada šaurā būrī. Nu viņš iemidzināts un devies uz citiem medību laukiem, precīzāk uz LLU Veterinārmedicīnas fakultāti.
Sabiedrība
2017. gada 26. septembris, 05:41

Lāča Bargā līķis izpreparēts Lauksaimniecības universitātes Veterinārmedicīnas fakultātē

Elmārs Barkāns

Kasjauns.lv

Lāča Bargā līķis pēc dzīvnieka iemidzināšanas nonācis Latvijas Lauksaimniecības fakultātes Veterinārmedicīnas fakultātē Jelgavā un tur izpreparēts – izmantots jauno veterinārārstu apmācības procesā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Rīgas Zooloģiskā dārza informācijas dienesta pārstāvis Māris Lielkalns Kasjauns.lv pastāstīja, ka Zooloģiskajā dārzā nomirušo vai iemidzināto dzīvnieku līķi vai nu tiek utilizēti vai arī nonāk Latvijas Lauksaimniecības universitātes Veterinārmedicīnas fakultātē: „Mums ir līgums ar firmu, kas savāc un aizved dzīvniekus līķus, tos pārstrādā jeb utilizē. Ļoti liela daļa, sevišķi eksotisko dzīvnieku, līķu nonāk Latvijas lauksaimniecības universitātes Veterinārmedicīnas fakultātē, kur tiem taisa sekcijas un kurus izmanto veterinārārstu apmācībai. Tā ir neatsverama pieredze topošajiem veterinārārstiem. Arī lāča Bargā līķi aizveda uz Jelgavu”.

Savukārt, ko nozīmē „dzīvnieku līķu utilizācija” jeb iznīcināšana (pēc likuma dzīvnieku līķi uzskatāmi par bīstamiem atkritumiem) Kasjauns.lv definēja Pārtikas un veterinārā dienesta Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Ilze Meistere: „Uzņēmumi savāktos dzīvnieku līķus likvidē jeb iznīcina ar kādu atļautu noteiktu metodi, piemēram, likvidējot ar sterilizāciju spiediena ietekmē (dzīvnieku izcelsmes produktu sasmalcināšana – red.) vai sadedzinot”.

Kasjauns.lv jau rakstīja, ka 2014. gada nogalē no bijušā zemessarga, boksa un svarcelšanas trenera Aivara Ritenieka īpašuma Engures novada Ragaciemā tika izņemts un uz Rīgas Zooloģisko dārzu aizvests tur 20 gadus dzīvojošais lācis Bargais. Savulaik spēkavīrs Bargo izglāba no iemidzināšanas.

Lāča mūžs iesākās 1994. gadā, kad Rīgas cirkā lācenei piedzima lācēns, kuru atdeva gadījuma cilvēkam, lai izaudzina un nošauj - būšot labu labā āda. Tomēr viņu no nāves izglāba boksa kluba „Brāļi” vadītājs Aivars Ritenieks. Pirms vairākiem gadiem Ritenieks bankrotēja un banka viņam atņēma īpašumus, līdz ar to bez mājvietas palika arī lācis. Lāci ar policijas un dabas aizsardzības speciālistu līdzdalību pārveda uz Rīgas Zooloģisko dārzu.

Nu lācis ir iemidzināts. Pēc pārvešanas uz zooloģisko dārzu lācis nav spējis iedzīvoties voljērā. Viņam bijušas stereotipiskas „būra dzīvnieka” kustības – trīs soļi uz priekšu un atpakaļ, un viss. Šopavasar dzīvnieks vispār pārstājis kustēties un attiecies no ēdiena. Nekas cits neesot atlicis kā viņu iemidzināt un novēlēt ceļu uz citiem medību laukiem. Parasti brūnā lāča dzīves ilgums ir 30 gadi, bet Bargais nodzīvoja 24 gadus, pastāstīja Lielkalns.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās