foto: Shutterstock
Putnu dienās piedāvā nakti purvā un saullēktu ar putniem
Ir liela iespēja redzēt dzērves, kas tagad pošas lidojumam uz dienvidiem.
2017. gada 23. septembris, 09:15

Putnu dienās piedāvā nakti purvā un saullēktu ar putniem

Kas Jauns Avīze

30. septembrī un 1. oktobrī Latvijas Ornitoloģijas biedrība un Dabas aizsardzības pārvalde rīko Eiropas putnu vērošanas dienas. Dabas draugiem ir ko izvēlēties – gan ekskursiju pa Ainažu liedagu, gan dzērvju rītu Teičos, gan pārgājienu ar nakšņošanu purvā uz salas.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Visi pasākumi ir bez maksas. Interesentus aicina uz pārgājieniem Ventspilī, Liepājā, Kuldīgā, Talsos, Jaunpiebalgā, Cēsu apkārtnē, Rāznas nacionālajā parka, Ķengaragā, Daugavgrīvā, Ainažos, Litenē.

Neaizmirstiet tēju un zābakus

Putnus varēs vērot arī Rojas ostas molā, Kolkas ragā, Kokneses parkā, Randu pļavās Salacgrīvas novadā vai doties ar autobusu pa Mazsalacas apkārtni vai uz Kaņiera ezeru un Dunduru pļavām Ķemeru nacionālajā parkā.

Ekspedīcijas cienīgs pārgājiens desmit kilometru garumā iecerēts Lubāna mitrājā uz Salas purvu, sasniedzot Leigauņu salu. Rīkotāji aicina atbilstoši apģērbties, sarūpēt līdzi maltīti un siltu tēju un noteikti ņemt gumijas zābakus, jo būs jābrien pa purvu un ūdeni. Šis nebūs pasākums maziem bērniem, bet aktīviem cilvēkiem ar labu fizisko sagatavotību.

Mierīgāka pastaiga solās būt gar Sātiņu zivju dīķiem Saldus novadā, izbraukšana 30. septembrī pulksten 10 no Saldus ar rīkotāju sarūpētu bezmaksas autobusu. Varēs novērtēt arī jauno putnu torni un gatavot būrīšus.

Visnopietnākais pārgājiens

Visekstrēmāko piedzīvojumu sola Dāvis Ūlands, aicinot uz Lielo purvu Limbažu novadā, turklāt divdiennieku. Brīdinājums: “Katrs dalībnieks pats izvērtē savas spējas un veselības stāvokli, lai piedalītos pārgājienā. Atbildību par sevi pārgājiena laikā uzņemas paši dalībnieki, bet par nepilngadīgajām personām – viņu vecāki vai likumīgie aizbildņi.”

Tikšanās 30. septembrī pulksten 9.45 autobusa pieturā Ausmas (autobuss Rīga–Limbaži plkst. 8 no galvaspilsētas). “Pārgājienā mēģināsim satikt vai saklausīt rubeņus, dzērves un dzērvenes purvā, apskatīt purva lāmas un ezeriņus, un purvmalas mežos – dzeņus un mežirbes,” sola Ūlands.

Nedaudz pa ceļu, daudz pa mežu

Gājiens plānots nedaudz pa ceļiem un daudz pa purva malas mežiem, nedaudz mazāk pa pašu purvu un salām. Kopā varētu būt 25–30 kilometri. Jāizvērtē savas spējas, jo, lai arī reljefs ir diezgan līdzens, purvainajos mežos kājas būs jācilā augstu. Noteikti jāvelk pārgājienu zābaki vai gumijnieki, jānodrošinās ar rezerves zeķu pāriem. Pārnakšņot paredzēts kādā sausākā purva salā.

Noslēgums paredzēts nākamajā dienā ap astoņiem vakarā tajā pašā pieturā, kad vēl gaidāmi autobusi uz Rīgu. Dalībnieku skaits ir ierobežots, papildu informācija un pieteikšanās e-pastā davis.ulands@gmail.com vai pa tālruni 29288703.

Saullēkts ar putniem

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Ornitologs Andris Avotiņš piedāvā dzērvju rītu Teiču purvā. Tikšanās pulksten 5.30 Madonā, Saieta laukumā, lai ar mikroautobusu vēl pirms saullēkta nokļūtu netālu no Teiču purva un vērotu, kā izlido dzērves, zosis, pīles un dzeltenie tārtiņi.

Pēc tam sekos neliels brauciens pa Murmastienes vai Barkavas – Bozēnu apkārtni. Pieteikšanās pa tālruni 29234956 (Ilze, Līga) vai rakstot e-pastā lubanamitrajs@gmail.com. Vietu skaits ir ierobežots, pieteikšanās ir obligāta.
Putnu dienas atbalsta Vides aizsardzības fonds. Plašāka informācija pieejama mājaslapā putnudienas.lv.

Iesildīšanās pirms putnu dienām

29. septembrī pulksten 12 Ventspils muzejā notiks nodarbība bērniem un pusaudžiem "Putnu vērošana kāpēc? kā? un kur?", būs  stāstījums un ekskursija Ventmalā, aizstaigājot līdz Jahtu ostai.

Raiņa muzejs Tadenava Jēkabpils novada Dunavas pagastā 29. septembrī aicina uz pārgājienu ar putnu vērošanu dabas liegumā "Eglone" un radošo darbnīcu. Tikšanās muzejā pulksten 9. Pasākums ilgs piecas stundas, pulksten 12 būs zupa. Sestdien piesakās vietējās skolas skolēni, svētdien aicināts ikviens gribētājs. Dalībniekiem muzeja apmeklējums bez maksas.