foto: LETA
Oktobrī Latvijā sāks darboties automātiskā ceļu satiksmes negadījumu zvanu sistēma
"eZvans" palīdzēs glābt ceļu satiksmes negadījumos cietušo dzīvības.
Sabiedrība
2017. gada 21. septembris, 13:53

Oktobrī Latvijā sāks darboties automātiskā ceļu satiksmes negadījumu zvanu sistēma

LETA

Iekšlietu ministrija un mobilo sakaru operatori veikuši nepieciešamos priekšdarbus, lai no 1.oktobra Latvijā varētu sākt darboties avārijas zvanu automātiska "eZvana" sistēma, informēja Iekšlietu ministrijas pārstāve Gunta Skrebele.

Ja transportlīdzeklis būs iekļuvis ceļu satiksmes negadījumā, neatliekamo palīdzību varēs izsaukt, izmantojot automātisko avārijas zvanu sistēmu, kas iebūvēta transportlīdzeklī, skaidroja Skrebele.

Šis pakalpojums būs pieejams tām automašīnām, kuras ir tehniski aprīkotas ar šādu iespēju. Eiropas Savienības (ES) prasības nosaka, ka no 2018.gada visām jaunāko modeļu automašīnām jābūt aprīkotām ar šādu sistēmu.

Lai "eZvanu" ieviestu, sagatavošanās darbus veikuši gan Latvijas mobilo sakaru operatori, gan Iekšlietu ministrija, izveidojot "eZvana" pieņemšanas, reģistrēšanas un apstrādes infrastruktūru. Latvijā "eZvanu" pieņemšanu veiks Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests.

"eZvana" ieviešana ir viena no Eiropas Komisijas iniciatīvām satiksmes drošības jomā, lai glābtu ceļu satiksmes negadījumos cietušo iedzīvotāju dzīvības. ES dalībvalstīm uzdots līdz 2017.gada 1.oktobri ieviest "eZvana" ārkārtas izsaukumu centrāļu infrastruktūru, kā arī nodrošināt, lai šādu izsaukumu apstrāde pakalpojuma lietotājiem būtu bez maksas.

Paredzams, ka "eZvans" samazinās neatliekamās palīdzības dienestu reaģēšanas laiku un līdz ar to samazinās ceļu satiksmes negadījumos bojā gājušo skaitu.

Avārijas situācijā automašīnās iebūvētais "eZvana" modulis automātiski izveidos savienojumu ar 112 operatoru, paralēli nosūtot minimālo datu kopu, kurā iekļauts laiks, precīza atrašanās vieta jeb GPS koordinātes, braukšanas virziens pirms negadījuma, pasažieru skaits, automašīnas virsbūves numurs un dzinēja tips.

"eZvanu" būs iespējams nosūtīt arī manuāli, nospiežot automašīnā iebūvēto "eZvana" jeb SOS pogu.