Kuldīgā lido zivis, ceļotāju svētki Abavas senlejā un Džeza diena: ko darīt 30.aprīlī un 1.maijā?
Brīvdienās nesēdiet mājās!
Kultūra
2016. gada 29. aprīlis, 09:25

Kuldīgā lido zivis, ceļotāju svētki Abavas senlejā un Džeza diena: ko darīt 30.aprīlī un 1.maijā?

Jauns.lv

Līdz ar maiju iesākusies aktīvā tūrisma sezona, kuru ar dažādiem šoviem un pasākumiem steidz atklāt visos Latvijas novados. Šogad ir pasteigušies kurzemnieki: sestdien Kuldīgā notiks lielais palu šovs „Lido zivis Kuldīgā”, bet Sabile svētdien visus aicina uz ikgadējiem tūrisma svētkiem.

Mūzikas mīļotāji jau trešo gadu pēc kārtas vērienīgi piecās Latvijas pilsētās svinēs Starptautisko Džeza dienu, Rīgas biržā varēs izbaudīt 17. gadsimta itāļu baroku vai posties uz kādu no Shipsea jeb Jāņa Šipkēvica kamerkoncerts balsij, klavierēm un neredzamam korim, kuru tūre 1.maijā sāksies Rēzeknē, Latgales vēstniecībā „Gors”. Savukārt Dailes teātrī visus gaida pirmizrāde par leģendāro amerikāņu ļaundaru pāri Boniju un Klaidu.

Daudz interesanta arī izstāžu zālēs – Ogrē skatāma dāmu spogulīšu izstāde, Liepājā vai iepazīties ar vēju pilsētas dizaina tendencēm pēdējo 90 gadu laikā, bet Rīgā – „Zaļās vārnas” mākslinieki, stikla maģija un izcilais krievu gleznotājs Nikolajs Bogdanovs – Beļskis.

1. Šovs „Lido zivis Kuldīgā” pie Ventas rumbas

Sestdien, 30. aprīlī, Kuldīgā notiks vērienīgais ikgadējais pavasara palu šovs „Lido zivis Kuldīgā”, kura galvenā atrakcija ir nārsta laikā lidojošās vimbas. Festivāla daudzveidīgajā programmā kaut ko sev interesējošu atradīs ikviens. Paralēli pasākumiem ikviens varēs baudīt unikālus dabas skatus, vērojot vimbu augstlēkšanas paraugdemonstrējumus pie Eiropas platākā ūdenskrituma – Ventas rumbas.

Visagrāk, jau no sešiem rītā, uz cīņu par dižo lomu pulcēsies makšķernieki. Kam makšķerēšana neiet pie sirds, no pulksten 11.00 varēs doties uz pasākumiem Pilsētas dārzā, skvērā pie „Kūravas” un citviet pilsētā.

Pulksten 12.00 sāksies 10. Kurzemes stāstnieku festivāls „Ziv zup”, kurā notiks zivju zupas vārīšana, stāstot stāstus. Pasākumā īpašie viesi būs Latvijas kalēju brālības meistari, kas rādīs savas amata prasmes. Ar zivju gardumiem varēs mieloties arī Pilsētas dārzā, kur ar zivju zupu cienās meistares no Kuldīgas novada muzeja. Būs iespējams iesaistīties suši darbnīcā, līdzņemšanai kādu zivi varēs iegādāties zivju tirdziņā. Mielošanos un tirgošanos ar zivīm jautrāku darīs orķestru un folkloras kopu, kā arī deju kolektīvu uzstāšanās.

Vides izziņas piestātnēm varēs iepazīt lielākas un mazākas zivis, kā arī ūdensputnus, paviesoties pie bebra, ūdensžurkas un seska, kā arī iemēģināt roku zvīņspiedē sadarbībā ar Grafikas studiju. Savukārt tūristu vilinātāji stāstīs, rādīs un piedāvās, ko skaistu šogad skatīt, darīt, mēģināt – būs atrakcijas „Ainiņas briežu dārzā’, varēs izcept sklandraušus, izšaut ar loku, izpūst savu stikla burbuli, nogaršot izslavēto Padures muižas klēts koču ar cūkas šķiņķi jeb klētnieka Kriša pusdienas un daudz ko citu. Kopā ar Kuldīgas skautiem varēs pārbaudīt savu drosmi, veiklību un atjautību.

Pulksten 14.00 Kuldīgas muzejā visi aicināti uz izstādes „Krāsu erotika” atklāšanu un tikšanos ar mākslinieci Edīti Pauls – Vīgneri. Savukārt pulksten 16.00 Svētās Katrīnas baznīcā koncertā „Dzīvības ūdens” uzstāsies Kristīne Adamaite (ērģeles) un Artis Sīmanis (saksofons).

Vakarpusē visi ballēties gribētāji aicināti uz Kuldīgas kultūras centru, lai līksmotos un dancotu „Kadriļas ballītē” kopā ar folkloras kopu „Dandari”. Bet, kad satumsīs, pulksten 22.30 uz brīvdabas kino sezonas atklāšanu aicina „Goldingen Knight Cinema”, izrādot animācijas filmu „Ness un Nesija”. Sīkāk internetā: www.visit.kuldiga.lv.

2. Abavas senlejas tūrisma svētki

Svētdien, 1.maijā, visi, kam patīk tūrisms, Sabile un Abavas senleja, tiek aicināti uz Abavas senlejas tūrisma svētku gājienu ar devīzi „Pasaciņa”. Tūrisma sezonas atklāšana 1. maijā kļuvusi par īpašu tradīciju vietējiem un arī tālākiem viesiem. Šajā laikā iespējams atklāt vēl neredzētas vietas un lietas.

Šogad atklājēju ceļš vedīs maršrutā Sabile – Plosti. Pa ceļam visi klausīsies pasakas, teikas un stāstus, uzzinās daudz jauna un interesanta. Paviesosies pie piramīdām, avotiņiem un varbūt pat nokļūs Pasaku mežā.

Pārgājienā vedīs atraktīvais un zinošais tūristu vadātājs Māris Lācis. Pulcēšanās pulksten 11.00 pie Sabiles tūrisma informācijas centra (Pilskalna ielā 6). Dalībnieki aicināti nepiemirst par tūrista cienīgu izskatu – atbilstošu laika apstākļiem un pārgājiena devīzei, tam jābūt pasakainam. Pasākuma dalībniekus atpakaļ no Plostiem atvedīs ar autobusu. Pārgājiena garums apmēram seši kilometri, ilgums - 3,5 stundas. Sīkāk internetā: www.visit.sabile.lv.

Jāatgādina, ka Sabilē paralēli Kurzemes Šveices un vīna baudīšanai, var arī samīļot mājdzīvniekus lauku sētā „Indāni”, izbaudīt ātrumu „Zviedru cepures” rodeļu trasē, apskatīt unikālas rotaļlietas Sabiles koka rotaļlietu muzejā, uzspēlēt bumbiņspēli „Plostkroga”, kā arī izbaudīt citus pārsteigumus ne tikai Sabilē, bet arī tuvējā Kandavā.

3. Starptautiskās Džeza dienas festivāls

Rīgā, Ventspilī, Cēsīs, Saldū un Jaunjelgavā no 27. aprīļa līdz 1. maijam norisinās svētki visiem džeza mūziķiem un žanra cienītājiem – tiek atzīmēta UNESCO atzītā Starptautiskā Džeza diena. Galvenie Džeza dienas pasākumi – gan bezmaksas, gan maksas koncerti, dažādi pasākumi (mūzikas tirgi un meistarklases) notiks sestdien, 30. aprīlī.

Ārpus Rīgas sestdien, 30. aprīlī, pasākumi notiks: Ventspils Rātslaukumā (no pulksten 11.00) publikai tiks prezentēts trīs Ventspils bigbenda paaudžu mūzikas sniegums; Vidzemes koncertzālē „Cēsis” uzstāsies klavieru trio „Momentum” igauņu basists Pēdu Kasa vadībā (pulksten 19.00, biļešu cenas: 12 -15 eiro, „Biļešu paradīzes” tīklā), bet Cēsu centrā „Skola6” uzstāsies grupa „The Coco’Nuts” (pulksten 20.00), Jaunjelgavas kultūras namā koncertēs Krista Saržanta kvartets (pulksten 20.00, biļešu cenas: 3 – 4 eiro, „Biļešu paradīzes” tīklā); Saldus novadā (Nīgrandes pagastā), Kalnu kultūras namā, uzstāsies Nacionālo Bruņoto spēku bigbends ar programmu „Tautasdziesma” (pulksten 18.00, biļešu cena: 2 eiro)

Rīgā koncertus un dažādus pasākumus varat apmeklēt no 27. aprīļa līdz pat 1. maijam. Lūk, tikai daži, kas notiks sestdien, 30. aprīlī:

* Pārdaugavā, Kalnciema kvartālā, no pulksten 10.00 notiks džeza tirgus „Jazz Market”, kurā varēs iegādāties gan mūzikas ierakstus, gan piedalīties „Yamaha” ģitārspēles meistarklasēs;

* Berga bazāra Vasaras festivālā restorānas „Andalūzijas suns” no pulksten 19.00 rīkos džeza Jauno talantu bazāru;

* Vecrīgas klubā „9.vilnis” (Kungu ielā 8) no pulksten 21.00 notiks Lielā džeza „Jam Session”, kurā piedalīsies „Dixie Riga Retro” un Laimis Rācenājs un Beātes Zviedres kvartets, kā arī būs „Jazz Master Jam” sesija ar Rob Duguay un Tomu Rudzinski (biļešu cena: 7 eiro, „Biļešu servisa” tīklā).

Rīgā būs vēl vairāki koncerti dažādos klubos un bāros. Sīkāk ar programmu un biļešu iegādes iespējām varat iepazīties internetā: www.jazzday.lv.

.

3. Starptautiskā Džeza diena Latvijā

4. Shipsea (Jāņa Šipkēvica) kamerkoncerts balsij, klavierēm un neredzamam korim

Jānis Šipkēvics jeb Shipsea svētdien, 1. maijā, pulksten 20.00 Rēzeknē, Latgales vēstniecības „Gors” Mazajā zālē uzsāks savu kamerkoncertu sēriju balsij, klavierēm un neredzamam korim pa vairākām Latvijas koncertzālēm. Nākamie koncerti: 3., 4.,5. un 6.maijā Kristiana Karla Stricka villā Rīgā (Aristrīda Briāna ielā 9), 8.maijā koncertzālē „Cēsis” un 14. maijā Durbes luterāņu baznīcā.

Koncertā skanēs dziesmas ar Federiko Garsijas Lorkas, Raiņa, Agneses Krivades un tautas vārdiem, skanēs Ludviga van Bēthovena un Filipa Glāsa klaviermūzika, kā arī paša Jāņa Šipkēvica jaundarbi.

Jānis Šipkēvics koncertos interpretēs sev tuvāko klaviermūziku, vokālo daudzbalsību, improvizāciju un dzeju. „Ir sarunas, kuras var notikt tikai pašam ar sevi, tās nerunā skaļi. Un šādā vidē, kurā publikas ir tik, cik var ietilpt vienā lielā viesistabā, es jūtos ļoti tuvu. Varu atrast katra atnākušā acu skatienu. Tuvu cilvēkiem, tuvu pats sev. Un pēc uzmanīgām 75 minūtēm, es vienmēr jūtos kādu sev svarīgu kamolu atšķetinājis. Un zinu, ka neesmu tāds vienīgais,” saka Shipsea

Jāatgādina, ka pirmo reizi šie Shipsea kamerkoncerti Rīgā izskanēja pagājušā gada decembrī.

Biļešu cenas: uz koncertiem Rēzeknē un Cēsīs – 15 eiro; Rīgā – 18 – 26 eiro; Durbē - 10 – 18 eiro („Biļešu paradīzes tīkla). Sīkāk internetā: www.latgalesgors.lv.

Shipsea: „Holy” (Agnese Krivade/Jānis Šipkēvics)

5. Leģendārais noziedznieku pāris – Bonija un Klaids – Dailes teātrī

Dailes teātra Kamerzālē svētdien, 1.maijā, pulksten 18 notiks Ādama Peka lugas „Bonija un Klaids” pirmizrāde, ko iestudējis režisors Mārtiņš Eihe. 2010. gadā sarakstītā angļu dramaturga Ādama Peka luga „Bonija un Klaids” ir balstīta uz patiesiem notikumiem, kas risinājās Amerikā 1934. gadā, un vēsta par leģendārā noziedznieku pāra dzīves pēdējām stundām. Izrādē spēlēs Dailes teātra jaunie aktieri Lelde Dreimane un Mārtiņš Upenieks.

Lugas sižets: Viņu dzīves nav tik ikdienišķas kā citiem. Šķērsojuši štata robežu nozagtā „Fordā” ar čemodānu, kas pilns ar ieročiem un kontrabandas viskiju, Bonija Pārkere un Klaids Barovs ir atraduši savu pēdējo patvērumu. Viņiem atvēlētais mūža laiks iztek. Viņi bēg no likuma varas un dzīves realitātes – kas viņus notvers ātrāk? Bonija un Klaids ir robežu pārkāpēji. Gan štata robežu, gan morālo robežu pārkāpēji. Viņu stāsts izrādes veidotājus iedvesmo stāstīt arī par robežu pārkāpējiem mākslā – tiem, kuri paplašinājuši vispārpieņemtās robežas un gājuši pa priekšu savam laikam.

Jāatgādina, ka Elizabete Pārkere (1910. - 1934.) un Klaids Barovs (1909. - 1934.) ir vēsturiskas personas - likumpārkāpēji, laupītāji un noziedznieki, kas Lielās depresijas laikā ceļoja ASV centrālajā daļā. Bonija un Klaids iepazinās 1930. gadā Teksasā. Viņi attīstījās no sīkiem zagļiem līdz visā valstī zināmiem banku aplaupītājiem un slepkavām. Lai arī dzeltenā prese viņus romantizēja, banda ir atbildīga par vismaz 13 slepkavībām, tai skaitā diviem policistiem, kā arī vairākām zādzībām un nolaupīšanām. Vēlāk viņus nodeva kāds draugs, Bonija un Klaids mira policijas apšaudē 1934. gada 23. maijā Luiziānā. Viņi arī kļuvuši par vairāku filmu un literāru darbu varoņiem.

Nākamās „Bonijas un Klaida” izrādes- 4. un 22. maijā. Biļešu cenas: 18 eiro („Biļešu paradīzes” tīklā). Sīkāk internetā: www.dailesteatris.lv.

6. Senās mūzikas pēcpusdiena Rīgas biržā

Mākslas muzejā „Rīgas birža” sestdien, 30. aprīlī, pulksten 16.00 Rīgas Senās mūzikas centrs aicina uz muzikālo pēcpusdienu programmā „Perola barroca”, kuras īpašie viesi būs senās mūzikas entuziasti – kolektīva „Ernests Neimanis un Improvizācijas ansamblis” dalībnieki – Ernests Neimanis (klavesīns, ērģeļpozitīvs), Laura Šarova (baroka vijole) un Elīna Vidriķe (dulčiana), kuri atskaņos 17. gadsimta otrās puses itāļu skaņražu mūzikas pērles. Klausītāji varēs baudīt Džirolamo Freskobaldi, Mikelandželo Rosi, Marko Učellīni, Džovanni Antonio Bertoli, Džovanni Batista Fontanas un citu komponistu mūziku.

Koncertam ansamblis izvēlējies īpašu programmu, iestudējot efektīgus un virtuozus 17. gadsimta otrās puses itāļu autoru skaņdarbus. „Šis ir viens no sarežģītākajiem senās mūzikas periodiem, vienlaikus skaistām, dažādām nokrāsām bagātām melodijām atklājot ļoti racionālus, pārdomātus kompozīcijas paņēmienus, liekot interpretam pirms atskaņošanas iedziļināties tā laika mūzikas specifikā līdz smalkākai niansei,” stāsta mākslinieki par mūziku, kuru varēs dzirdēt klausītāji..

Jauno mūziķu apvienība „Ernests Neimanis un Improvizācijas ansamblis” izveidojās 2015. gadā, līdzko kļuva zināms, ka visu trīs dalībnieku senās mūzikas studiju ceļš turpināsies Vīnes Mūzikas un mākslas privātuniversitātē „MUK”. Kolektīvs pārsvarā atskaņo 16. – 18. gadsimta pirmās puses baroka mūziku, balstoties uz improvizatoriska rakstura skaņdarbiem, kā arī aizrautīgi pēta improvizēšanas mākslu.

Biļešu cena: 6 eiro; skolēniem, studentiem, pensionāriem – 3 eiro. Sīkāk internetā: www.lnmm.lv.

Mūziķu apvienība „Ernests Neimanis un Improvizācijas ansamblis”

7. Izstāžu ceļvedis: dāmu spogulīši, vēju pilsētas dizains un „Zaļās vārnas” zīme

* Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā (Skārņu ielā 10/20, Vecrīgā) līdz 19. jūnijam skatāma starptautisku atzinību guvuša stikla mākslinieka un dizainera Arta Nīmaņa personālizstāde „Fragile”. Arta Nīmaņa izstādē oriģinālo objektu, vizuālo efektu, gaismas un skaņas sintēze atver durvis uz rituālu ceļojumu stikla maģiskajā pasaulē. Tajā pārliecināsieties, ka stikls ir trausls, plastisks un noslēpumains materiāls, no kura var veidot ne tikai tradicionālas formas sadzīviskus priekšmetus, bet arī novatoriskus dizaina objektus un iespaidīgas mākslas instalācijas visneparastākajos apjomos. Sīkāk internetā: www.lnmm.lv.

 

* Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas muzejā (Elizabetes ielā 57a – 26, Rīgā) līdz 1. oktobrim skatāma izstāde „Romans Suta un Jānis Plase – „Zaļās vārnas” zīmē”. Ar šo izstādi muzejs turpina pasākumu programmu, veltītu ievērojamā latviešu mākslinieka, spilgta klasiskā modernisma pārstāvja Romana Sutas (1896. – 1944.) 120. dzimšanas jubilejai. 1920. gadu vidū un otrajā pusē Romans Suta iesaistījās latviešu mākslinieku un literātu biedrības „Zaļā vārna” aktivitātēs. Radošā sadarbība un draudzība vienoja Sutu ar biedrības dibinātāju un vadītāju mākslinieku Jāni Plasi (1892. – 1929.). Sīkāk internetā: www.lnmm.lv.

* Mākslas muzejā „Rīgas birža” līdz 19. jūnijam skatāma ievērojamā krievu gleznotāja Nikolaja Bogdanova – Beļska (1868. – 1945.) darbu izstāde no Latvijas un Vācijas kolekcijām. Izstāde piedāvā plašāku ieskatu gleznotāja radošajā mantojumā, sniedzot iespēju aplūkot vairāk nekā 60 meistara darbus – portretus, ainavas, klusās dabas. Ar savu portretista virtuozitāti Nikolajs Bogdanovs - Beļskis bija iekarojis atzinību sabiedrības augstāko slāņu vidū, saņemot pasūtījumus pat no Krievijas imperatora ģimenes. Pirmo reizi Latvijā ir skatāmi darbi no Nikolaja Bogdanova - Beļska ģimenes kolekcijas, tai skaitā arī līdz šim vēl nezināmas gleznas. Ekspozīcijas kodolu veido gleznas no sērijas „Latgales bērni”. Izstādes atklāšana: piektdien, 29. aprīlī, pulksten 17.00.

 

* Ogres Vēstures un mākslas muzejā līdz 4. jūnijam skatāma Latvijas Radio žurnālistes Ilonas Jahimovičas vairāk nekā 20 gadu garumā krātās antīko spogulīšu kolekcijas izstāde „Spogulīt, spogulīt”. Blakus daudzajiem miniatūrajiem spoguļiem, apmeklētāji var apskatīt arī atklātnes, litogrāfijas un porcelāna figūriņas, kurās akcentēti dāmu mazie spogulīši. Dažādi laikmeti, dažādi stili - šī izstāde ne tikai ļauj aplūkot kolekciju un novērtēt spogulīšu interesantos dizaina elementus. bet arī pārbaudīt zināšanas mākslas stilos un tehnikās. Sīkāk internetā: www.ogresmuzejs.lv.

 

* Liepājas muzejā (Kūrmājas prospektā 16/18) vēl tikai šajās brīvdienās (līdz 1. maijam) ir skatāma Liepājas Dizaina un mākslas vidusskolas jubilejas izstāde „90 gadi mākslas” - retrospektīva skolas audzēkņu darbu skate no skolas fondiem. Izstādē atspoguļota skolas mainība gadu gaitā ne vien saturiski, bet arī stila, izteiksmes veida un izmantoto materiālu ziņā. Sīkāk internetā: www.liepjasmuzejs.lv.

 

Elmārs Barkāns/Foto: Mārtiņš Ziders, publicitātes foto, Ieva Čīka/LETA, Kārlis Lithens/LETA, Edijs Pālens/LETA