foto: LETA
Tuvinieku muļķība vīrieti Kurzemē noved pie pamatīga asins zuduma
Attēlam ilustratīva nozīme.
Sabiedrība
2017. gada 20. septembris, 11:25

Tuvinieku muļķība vīrieti Kurzemē noved pie pamatīga asins zuduma

LETA

Vakar Kurzemē slimnīcā ar lielu asins zudumu nogādāts kāds vīrietis, kuram pretēju mediķu ieteikumiem līdzcilvēki mēģinājuši apturēt spēcīgu asiņošanu ar žņaugu, pavēstīja Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) pārstāve Inga Vītola.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Vītola skaidroja, ka 37 gadus vecs vīrietis, strādājot ar leņķa slīpmašīnu, guva plašu brūci rokā ar asinsvadu un cīpslu bojājumiem. Vīrietim bija spēcīga asiņošana, tāpēc mediķi pa tālruni sniedza ieteikumus, kā to apturēt. Par spīti norādījumiem, apkārtējie nolēma asins apturēšanai izmantot siksnu kā žņaugu, tādējādi tikai pastiprinot asiņošanu. Vīrietis slimnīcā tika nogādāts ar lielu asins zudumu.

Mediķi atgādina, ka asiņošanas gadījumā galvenais ir apturēt asiņošanu, ko var izdarīt nospiežot brūci ar marles salveti vai tīru drēbes gabalu, kas jātur piespiests līdz mediķu ierašanās brīdim. Ja asiņo roka vai kāja, ķermeņa daļu vajadzētu turēt paceltu. Tāpat stipras asiņošanas gadījumā svarīgi cietušo noguldīt.

Vienlaikus mediķi uzsver, ka žņaugs ir galējs līdzeklis, to dzīvībai bīstamas asiņošanas apturēšanai no rokas vai kājas izmanto tikai tad, ja brūces aizspiešana vai spiedošs pārsējs nav efektīvi vai nav iespējams tos izmantot. Nepareizi uzlikts žņaugs var palielināt asins zudumu. "Lai žņaugu uzliktu pareizi un apturētu dzīvībai bīstamu asiņošanu, ir nepieciešamas teorētiskās praktiskās nodarbības, kurās katrs apmācāmais trenējas žņauga uzlikšanā," skaidro mediķi.

Vēl kādā gadījumā vakar 38 gadus vecs vīrietis, zāģējot koku pie mājas, nejauši iezāģēja sev augšstilbā, kā rezultātā guva plašu brūci ar spēcīgu asiņošanu. Kaut arī apkārtējie vīrietim palīdzēja, uzliekot spiedošu pārsēju, asins zudums bija liels. Mediķi nogāja cietušo Liepājas reģionālajā slimnīcā.

Kopumā aizvadītajā diennaktī NMPD mediķi devušies uz 1146 izsaukumiem, no tiem 167 bija saistīti ar dažāda rakstura traumām.