Asfaltrūpnīcā Vilces pagastā atklāta Baltijā pirmā putu bituma gatavošanas līnija
Novadu ziņas
2016. gada 29. aprīlis, 14:29

Asfaltrūpnīcā Vilces pagastā atklāta Baltijā pirmā putu bituma gatavošanas līnija

Jauns.lv

SIA "Ceļu būvniecības sabiedrība "Igate"" ("Igate") šodien Jelgavas novada Vilces pagastā, uzņēmuma minerālmateriālu un asfaltbetona ražotnē "Igates ABR" atklāja Baltijā pirmo putu bituma gatavošanas līniju, kā arī otrreizēji izmantojamā asfalta aukstās iestrādes līniju.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Norvēģijas finanšu instrumenta līdzfinansētu projektu "Bituminēto maisījumu ražošana, izmantojot putu bitumu un otrreiz izmantojamo asfaltu" (NOFI/LV06/AK2/4) SIA "Ceļu būvniecības sabiedrība "Igate"" īstenoja kopš 2015.gada 18.jūnija, kad tika noslēgts trīspusējs līgums starp Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru (LIAA), Ekonomikas ministriju (EM) un "Igati" par šā projekta īstenošanu.

Norvēģijas finanšu instrumenta līdzfinansētās programmas "Inovācijas "zaļās" ražošanas jomā" ietvaros tika iegādāta un uzstādīta otrreizēji izmantojamā frēzētā asfalta iestrādes līnija, kā arī Baltijā pirmā putu bituma jeb siltā asfalta gatavošanas līnija ar tvaika tehnoloģiju.

Videi un dabai draudzīgās putu bituma tehnoloģijas pamatā ir neliela ūdens daudzuma injicēšana karstā bitumā, kas rada putu jeb burbuļošanas efektu, kas palielina bituma virsmas apjomu un samazina viskozitāti, savukārt pēc asfalta ieklāšanas un blīvēšanas ūdens klātbūtne 0,0012% apjomā asfalta kvalitāti neietekmē.

Šāda tehnoloģija, kas pagaidām "Igatei" ir vienīgajai Baltijā, samazina energoresursu apjomu, kas jāpatērē bituma karsēšanai. Tāpat, izmantojot putu bituma siltā asfalta tehnoloģiju, samazinās satiksmes bloķēšanas laiks būvobjektos, jo asfalta gatavība ekspluatācijai iestājas ātrākā laika periodā.

Secīgi ar šo tehnoloģiju samazinās kaitīgo izmešu un siltumnīcefekta gāzu emisijas, samazinās arī izgarojumu apjoms un smaku līmenis. Tāpat uzlabosies asfaltbetona maisījuma iestrādājamība, kā arī asfalta ieklāšana būs iespējama pie zemākām āra temperatūrām. Radīsies iespēja transportēt asfaltu lielākos attālumos.

Savukārt bituminēto maisījumu ražošana, pievienojot frēzēto un otrreiz pārstrādātu asfaltu, turpmāk sniegs vairākas priekšrocības, tostarp šī tehnoloģija samazinās pievienojamo izejvielu apjomu, samazinās būvniecības atkritumu daudzumu, pievienojamā bitumena apjomu, samazinās arī gaisu piesārņojošo vielu emisiju apjomu (tai skaitā siltumnīcefekta gāzu).

Jaunās līnijas iekārtas izgatavoja un piegādāja Itālijas uzņēmums "AMMAN Italy S.p.A.".

Projekta kopējās projekta attiecināmās izmaksas ir 845 000 eiro, tai skaitā - Norvēģijas finanšu instrumenta piešķirtais finansējums 342 225 eiro, nacionālais līdzfinansējums 38 025 eiro apmērā un finansējuma saņēmēja - "Igates" - līdzfinansējums 464 750 eiro apmērā. Projekta īstenošanas vieta ir "Igates" asfalta ražotne Jelgavas novada Vilces pagastā, kur asfalta rūpnīca pastāvējusi jau vēsturiski, bet no 2012.gada piedzīvotas būtiskas pārmaiņas, lai asfaltu gatavotu ar jaunu un Eiropas līmenim atbilstošu rūpnīcu.

SIA "Ceļu būvniecības sabiedrība "Igate"", kas šogad atzīmē 25.gadadienu, ir kompānija ar Latvijas uzņēmēju kapitālu, kas dibināta 1991.gadā un atrodas Jelgavā. 2015.gada neto apgrozījums veidoja 27 miljonus EUR. Uzņēmums jau vairākus gadus atrodas starp desmit lielākajiem nozares uzņēmumiem Latvijā.


Regīna Zommere/Publicitātes foto