foto: Māris Lielkalns/Rīgas Zooloģiskais dārzs
20 gadus būrī turētā Ragaciema lāča Bargā skumjās dzīves beigas
Pirms dažiem gadiem visus aizkustināja Ragaciema lāča Bargā liktenis, kuram dzīves lielākā daļa bija jāpavada šaurā būrī. Nu viņš iemidzināts un devies uz citiem medību laukiem, tā arī īsti neiedzīvojies Rīgas Zooloģiskajā dārzā.
Sabiedrība
2017. gada 16. septembris, 05:50

20 gadus būrī turētā Ragaciema lāča Bargā skumjās dzīves beigas

Kasjauns.lv

Divdesmit gadus būrī turētais lācis Bargais, kuru 2014. gada decembrī no viņa „ieslodzījuma vietas” Ragaciemā pārveda uz Rīgas Zooloģisko dārzu, ir iemidzināts. Viņš neiedzīvojās zoodārza voljērā un šogad, pēc tam kad attiecās gan no ēdiena, gan arī apātiski gulēja, tapa iemidzināts.

2014. gada nogalē no bijušā zemessarga, boksa un svarcelšanas trenera Aivara Ritenieka īpašuma Engures novada Ragaciemā tika izņemts un uz Rīgas Zooloģisko dārzu aizvests tur 20 gadus dzīvojošais lācis Bargais. Savulaik spēkavīrs Bargo izglāba no iemidzināšanas.

Lāča mūžs iesākās 1994. gadā, kad Rīgas cirkā lācenei piedzima lācēns, kuru atdeva gadījuma cilvēkam, lai izaudzina un nošauj - būšot labu labā āda. Tomēr viņu no nāves izglāba boksa kluba „Brāļi” vadītājs Aivars Ritenieks. Pirms vairākiem gadiem Ritenieks bankrotēja un banka viņam atņēma īpašumus, līdz ar to bez mājvietas palika arī lācis. Lāci ar policijas un dabas aizsardzības speciālistu līdzdalību pārveda uz Rīgas Zooloģisko dārzu.

Ritenieks norādīja, ka viņam nebija ne līdzekļu, ne resursu, lai uzturētu lāci un tiesātos par viņa atgūšanu.

Tagad lācis ir iemidzināts LTV raidījumam „4.studija” pastāstīja Rīgas Zooloģiskā dārza pārstāvis Māris Lielkalns. Viņš teica, ka pēdējo gadu laikā pār Ritenieka galvu gāzusies pārmetuma jūra – spēkavīrs apvainots, ka viņš lācis spīdzinājis, daudzus gadus dzīvniekam liekot dzīvot šaurā būrī. Bet pārmetumus viņš īsti nav pelnījis – viņš dzīvnieku izglābis no nāves.

Tomēr pēc pārvešanas uz zooloģisko dārzu lācis nav spējis iedzīvoties voljērā. Viņam bijušas stereotipiskas „būra dzīvnieka” kustības – trīs soļi uz priekšu un atpakaļ, un viss. Šopavasar dzīvnieks vispār pārstājis kustēties un attiecies no ēdiena. Nekas cits neesot atlicis kā viņu iemidzināt un novēlēt ceļu uz citiem medību laukiem. Parasti brūnā lāča dzīves ilgums ir 30 gadi, bet Bargais nodzīvoja 24 gadus, pastāstīja Lielkalns.