foto: LETA
Sudrabas kļūšanā par oligarhu lietas izmeklētāju ētiskas dabas problēmas nesaskata
Saeimas komisija nesaskata ētikas pārkāpumu Sudrabas kļūšanā par "oligarhu lietas" parlamentārās izmeklēšanas komisijas vadītāju.
2017. gada 13. septembris, 13:12

Sudrabas kļūšanā par oligarhu lietas izmeklētāju ētiskas dabas problēmas nesaskata

Jauns.lv

Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas vairākums nav saskatījis ētikas pārkāpumu deputātes Ingunas Sudrabas (NSL) kļūšanā par "oligarhu lietas" parlamentārās izmeklēšanas komisijas vadītāju.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Trīs komisijas deputāti - Raivis Dzintars (VL-TB/LNNK), Ainars Latkovskis (V) un Aldis Adamovičs (V) - pauda viedokli, ka Sudraba ir pārkāpusi deputātu ētikas kodeksu. Savukārt Janīna Kursīte-Pakule (VL-TB/LNNK) un Rihards Melgailis (LRA) balsojumā atturējās, bet Andris Siliņš (ZZS), Aivars Meija (NSL), Gunārs Kūtris (NSL), Ivars Brīvers (LRA), Jānis Vucāns (ZZS), kā arī Vitālijs Orlovs (S) uzskatīja, ka ētikas kodekss nav pārkāpts.

Iepriekš "Vienotības" Saeimas frakcijas deputāti Lolita Čigāne, Ints Dālderis, Andrejs Judins, Aleksejs Loskutovs un Ilze Viņķele ar iesniegumu vērsās Ētikas komisijā, prasot vērtēt, vai Sudrabas atrašanās minētajā amatā ir atbilstoša Parlamentārās izmeklēšanas komisijas likumam un deputātu Ētikas kodeksam.

Deputāti norādīja, ka šis gadījums jāizvērtē, jo Sudraba tika minēta tā dēvētajās "oligarhu sarunās" saistībā ar "iespējamu trešās valsts prettiesisku ietekmi uz Latvijas politisko procesu".

Loskutovs šodien komisijas sēdē sacīja, ka ir pamats bažām par Sudrabas objektivitāti šajā amatā. "Pareizākais lēmums no Sudrabas kundzes puses būtu atkāpties no amata un izstāties no parlamentārās izmeklēšanas komisijas, lai noņemtu šaubu ēnu," turpināja Loskutovs.

Sudraba pārmetumiem nepiekrita, norādot, ka cilvēkiem mēdzot "piekārt zināmu zīmogu". Viņai zīmogs par iespējamu saistību ar Krieviju esot piekārts laikā, kad Valsts kontrole ar Krievijas Revīzijas palātu veikusi revīzijas, kas atklājušas nepatīkamus faktus. Runājot par Krievijas vēstniecības pasākumu apmeklējumu, Sudraba pauda, ka Latvijai nav pārtrauktas diplomātiskas attiecības ar Krieviju. Līdz ar to viņa devusies uz Krievijas dienas pasākumiem, jo tika aicināta, tāpat kā vakar apmeklējusi Uzbekistānas vēstniecības pasākumu, bet pagājušajā nedēļā - līdzīgu pasākumu pēc Šveices vēstnieka aicinājuma.

Politiķe norādīja, ka var sagadīties dažādas situācijas, kad kādu cilvēku nobildē ar citiem cilvēkiem, - viņai bieži mēdzot pienākt klāt cilvēki, un deputāte nebēgot prom, ja pie viņas vēršas vai uzdod jautājumu.

Savukārt par to, ka viņa bija pieminēta "oligarhu sarunās", deputāte esot uzzinājusi, izlasot žurnāla "Ir" publikācijas. Sudraba apgalvoja, ka tas viņai bijis "absolūts jaunums".

Uzklausot Loskutovu un Sudrabu, komisijas deputāti iztaujāja viņus un arī pauda savu viedokli. Dzintars teica, ka Ētikas komisijai nav uzdevuma izmeklēt, cik lielā mērā Sudraba ir vai nav saistīta ar Krieviju. Tomēr šī situācija kopumā rada aizdomu ēnu un mazina Saeimas prestižu, tātad ētikas kodeksa normas ir pārkāptas, uzskata deputāts.

Tikmēr Kūtris atgādināja, ka "Vienotības" frakcijas pārstāvim Judinam, kurš ir viens no iesnieguma autoriem, bija vēlme vadīt parlamentārās izmeklēšanas komisiju. Kūtris arī piebilda, ka tagad, arī ar šo iesniegumu Ētikas komisijā, notiekot mēģinājumi bremzēt izmeklēšanas komisijas darbu.

Kā ziņots, uz parlamentārās izmeklēšanas vadītāja amatu kandidēja Judins un Sudraba. Tomēr Sudraba guva vairākuma atbalstu, un kļuva par komisijas priekšsēdētāju.

"Oligarhu lietas" parlamentārās izmeklēšanas komisijas pirmā sēde

gallery icon
16
recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās