foto: Zane Bitere/LETA
Skumjā realitāte - lai bērns Latvijā tiktu pie zobārsta bez maksas, rindā jāgaida pat 2 gadus
Rīgas Stradiņa Universitātes Stomatoloģijas institūts.
Sabiedrība
2017. gada 13. septembris, 10:35

Skumjā realitāte - lai bērns Latvijā tiktu pie zobārsta bez maksas, rindā jāgaida pat 2 gadus

Kasjauns.lv

Ministru kabineta noteikumi nosaka, ka Latvijā zobārstniecības pakalpojumi bērniem līdz 18 gadu vecumam ir bezmaksas – iestādēs, kas noslēgušas līgumu ar Nacionālo veselības dienestu. Taču ne vienmēr realitātē viss ir tik vienkārši. Atsevišķās iestādēs, lai pie zobārsta tiktu bez maksas, rindā liek gaidīt pat divus gadus. 

Nav nekāds pārsteigums, ka uz valsts apmaksātām ārstu konsultācijām, vai izmeklējumiem, rindās jāgaida mēnešiem ilgi, taču kādā māmiņa saskārusies ar teju vai absurdu situāciju, proti, lai pierakstītu bērnu pie zobārsta uz pirmo vizīti, viņai paziņots, ka rindā būs jāgaida divus gadus. 

Māmiņa sociālajā tīklā “Twitter” raksta - “Tikko zvanīju uz Stomatoloģijas institūtu, gribēju pierakstīt bērnu uz 1. vizīti. Tā smējusies sen nebiju! Rinda uz bezmaksas vizīti – 1,5 līdz 2 gadi!”

Sociālā tīkla lietotāji jau steigušies palīgā māmiņai, dodot padomu zobārstu apmeklēt citā iestādē, kur rindas būs daudz īsākas, vai par 1. vizīti samaksāt pašai. Tikmēr citi apgalvo, ka rindas izveidotas mākslīgi, lai vecāki paši maksātu par vizīti. 

Portāls Kasjauns.lv sazinājās ar Rīgas Stradiņa universitātes Stomatoloģijas institūtu. Kā stāsta iestādes pārstāve Ieva Lielmane, rindas uz pirmo vizīti par valsts līdzekļiem Stomatoloģijas institūtā patiesi ir tik garas. 

“Pie mums gaidīšanas rinda pie zobārsta bērnam uz pirmo vizīti ir aptuveni 550 dienas. Mēs neesam  vienīgā klīnika, kam noslēgts līgums ar Nacionālo veselības dienestu, taču lielākā daļa pacientu vēlas nākt tieši pie mums. Pieprasījums ir tik liels, ka rindas veidojas neizbēgami,” paskaidro Lielmane. 

Stomatoloģijas institūta ārsti fiziski netiekot galā ar milzīgo pacientu plūsmu, tas arī izskaidro rindu garumu.

Konkrētajā gadījumā Lielmane iesaka māmiņai apmeklēt vietni rindapiearsta.lv, kur ir iespējas izvēlēties zobārstniecības klīniku, kur rindas būs daudz īsākas. Piemēram, Āgenskalna zobārstniecības centrā bērnam uz pirmo vizīti nāksies rindā gaidīt vien piecas dienas. 

Tikmēr, jautājot, vai 1. zobārsta vizīte bērnam, ko apmaksājis vecāks, būs iespējama uzreiz, Lielmane skaidro, ka arī tad nāksies gaidīt, protams, ne gados, bet dienās.

Taču Stomatoloģijas institūtā mierina – akūtos gadījumos rindā divus gadus nevienam bērnam gaidīt neliks. Ja sāp zobs, vecāki savu atvasi var vest pie Stomatoloģijas institūta dežūrārsta. Dzīvajā rindā gan būs jāgaida, bet pie speciālista varēs tikt jau tajā pašā dienā. 

Tēmas