185 miljardi eiro ne tuvu nav viss. PSRS okupācijas nodarītos zaudējumus plāno aprēķināt 7 gados
Fragments no savulaik Okupācijas muzejā izveidotās izstādes "Latvijas traģēdija 1941" reklāmas.
Sabiedrība
2016. gada 1. maijs, 09:44

185 miljardi eiro ne tuvu nav viss. PSRS okupācijas nodarītos zaudējumus plāno aprēķināt 7 gados

Jauns.lv

Galīgos PSRS okupācijas nodarītos zaudējumus plāno aprēķināt 5-7 gadu laikā, teica okupācijas zaudējumu noteikšanai izveidotās komisijas priekšsēdētājs Edmunds Stankevičs.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Viņš norādīja, ka zaudējumu aprēķināšanas temps būs atkarīgs no valsts budžeta finansējuma piešķiršanas komisijas darbam. Pēc tieslietu ministra Dzintara Rasnača (NA) iniciatīvas Latvijas valsts iesniegs prasību starptautiskajā ANO tiesā Hāgā par šo zaudējumu atgūšanu, kad būs veikti galīgie aprēķini.

Pašlaik publiski izskanējušas aplēses par okupācijas laikā Latvijai nodarītajiem ekonomiskajiem zaudējumiem 185 miljardu eiro apmērā, kuros nav iekļauti videi nodarītā kaitējuma zaudējumi, bojā gājušo cilvēku zaudējumi un pēcokupācijas laika zaudējumi, kas radās ekonomiskās sistēmas pārveides rezultātā. Stankevičs norādīja, ka tieši ar šo zaudējumu aprēķināšanu vēl jānodarbojas komisijai.

PSRS okupācijas radīto zaudējumu aprēķināšanas komisija pēc gandrīz 11 gadu ilgstoša darba, iesaistoties ap 50 profesionāliem vēsturniekiem un statistikas speciālistiem, nākusi klajā ar pētījumu par okupācijas laikā Latvijai nodarītajiem ekonomiskajiem zaudējumiem 185 miljardu  eiro apmērā. Aprēķins veikts, izmantojot starptautiskā praksē pielietotu atzītu metodoloģiju.

Komisija arī aprēķinājusi, ka padomju okupācijas rezultātā iznīcinātās cilvēku dzīvības Latvijai nodarījušas aptuveni 10 miljonu cilvēkgadu lielus zaudējumus, taču pie metodikas, kā šos zaudējumus pārvērst ekonomiskās mērvienībās, tiks strādāts kopā ar Lietuvas un Igaunijas kolēģiem.

Komisija "PSRS totalitārā komunistiskā okupācijas režīma upuru skaita un masu kapu vietu noteikšanai, informācijas par represijām un masveida deportācijām apkopošanai un Latvijas valstij un tās iedzīvotājiem nodarīto zaudējumu aprēķināšanai" tika izveidota 2005.gadā un darbojās līdz 2009.gada 1.augustam, kad krīzes dēļ tās darbība uz laiku tika apturēta.

Komisijas pamatuzdevumi ir noteikt PSRS totalitārā komunistiskā okupācijas režīma upuru skaitu, noteikt masu kapu vietas, apkopot visu informāciju par represijām, masveida deportācijām, kā arī aprēķināt zaudējumus, ko šis režīms nodarījis Latvijas valstij un tās iedzīvotājiem.

BNS/Foto: Lita Krone/LETA

Tēmas