Valdis Keris: "Labi paēdušās aprindas grib izbūvēt savu biznesu uz mūsu asiņu un kaulu rēķina"
Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības (LVSADA) līderis Valdis Keris.
Viedokļi
2016. gada 1. maijs, 11:57

Valdis Keris: "Labi paēdušās aprindas grib izbūvēt savu biznesu uz mūsu asiņu un kaulu rēķina"

Jauns.lv

Labi paēdušās aprindas grib izbūvēt savu biznesu uz mūsu asiņu un kaulu rēķina, arodbiedrību rīkotajā tautas sapulcē Rīgā, Doma laukumā, sacīja Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības (LVSADA) līderis Valdis Keris.

Viņš uzsvēra, ka šobrīd ir svarīgi panākt, lai cilvēki nestāv rindā pēc medicīnas pakalpojumiem, kā tas bijis kādreiz kara laikā pēc maizes. "Mūsu mīlestība pret valsti ir bezgalīga, bet nav akla. Cilvēkus nedrīkst pļaut ar izkapti tāpat kā zāli. Tā nav reforma, kuru mēs sagaidām. [Pateikt], ka novārdzināto nozari nevis glābs, bet gan privatizēs - ir cinisma kalngals. Tas pierāda, ka labi paēdušās aprindas grib izbūvēt savu biznesu uz mūsu asiņu un kaulu rēķina," sacīja Keris.

Keris arī informēja, ka arodbiedrības dosies uz Saeimu, lai iesniegtu kopējās prasības parlamentam un valdībai.

Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības (LBAS) rīkotajā tautas sapulcē svētdien Rīgā, Doma laukumā, pulcējies aptuveni tūkstotis cilvēku, novēroja aģentūra BNS.

Akcijai sākoties Doma laukumā bija sapulcējies aptuveni pustūkstotis cilvēku. Vēlāk atnāca vēl vairāki simti protestētāju, kas pārstāvēja arodbiedrību LABA. Iepriekš LBAS pieļāva, ka protesta akciju apmeklēs 1000 cilvēku. Aģentūra BNS novēroja, ka cilvēki uz akciju turpina ierasties.

Protesta akcijas dalībnieki sanākuši ar dažādu arodbiedrību karogiem, kā arī ar plakātiem, kuros izsmieta veselības aprūpes politika Latvijā. Tautas sapulces dalībnieki izturas mierīgi. Arodbiedrības izdala arī savas cepurītes un kreklus. Starp akcijas dalībniekiem ir gan vecāka gada gājuma cilvēki, gan arī pieaugušie ar bērniem. Atsevišķi klātesošie ieradušies ar skaļruņiem. Tautas sapulci apmeklē arī arodbiedrību vadītāji.

Doma laukumā izveidota arī skatuve, no kuras uzrunas akcijas dalībniekiem saka LBAS vadītājs Pēteris Krīgers, LIZDA vadītāja LIZDA līdere Inga Vanaga un citi. Uzrunās tiek skarti jautājumi, kuri ir saistīti ar izglītības un veselības nozaru finansējumu, kā arī algām šajās jomās strādājošajiem. Arodbiedrību vadītāji uzsver, ka zemo algu dēļ cieš arī Latvijas drošība.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka LBAS 1.maijā Doma laukumā rīko akciju - tautas sapulci "Par cienīgu darbu, veselību un izglītību Latvijā", kurā valsts iedzīvotājus aicina apliecināt vēlmi dzīvot sakārtotā valstī.

Arodbiedrību savienība uzsver, ka ar savu klātbūtni pasākumā, kas 1.maijā sāksies plkst.11, iedzīvotāji apliecinās, ka vēlas dzīvot valstī, kurā tiek realizētas iedzīvotāju sociālekonomiskās tiesības, kurā ar cienīgu darbu var nodrošināt cienīgu algu, labu izglītību un pieejamu veselības aprūpi. "Mums stāsta, ka mītiņiem nav jēgas, bet tā nav taisnība - katrs tautas spēka demonstrējums dod rezultātu," uzsvēruši LBAS pārstāvji.

Pievērst nopietnu uzmanību zemajam finansējumam veselības aprūpē aicināja Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrība (LVSADA), un šim aicinājumam atsaucās visas LBAS dalīborganizācijas.

Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) aicina savus biedrus atbalstīt pasākumu, jo izglītības un zinātnes nozarē ir daudz neskaidrību un neatrisinātu problēmu, kas skar gan darbinieku cienīgu atalgojumu, gan izglītības un zinātnes kvalitāti. Šīs neskaidrības rada bažas nozares darbiniekos. Izvairīšanās nodrošināt viņus ar cienīgu darbu ir ieilgusi problēma, kas veicina Latvijas izglītības un zinātnes vides degradāciju.

LBAS rīkotajā tautas sapulcē "Par cienīgu darbu, veselību un izglītību Latvijā" dalību apstiprinājušas trīs Saeimas partijas. Uzaicinājums piedalīties tautas sapulcē ticis nosūtīts visām Saeimā ievēlētajām politiskajām partijām, bet savu atbalstu ir paudušas un informējušas, ka viņu pārstāvji piedalīsies pasākumā trīs partiju pārstāvji – "No sirds Latvijai", Latvijas Reģionālā apvienība un "Saskaņa".

Pasākumam atbalstu iepriekš izteicis arī veselības ministrs Guntis Belēvičs.

Arodbiedrības uzskata, ka ir pienācis izšķirošais brīdis, kad ikvienam ir jāizvēlas, vai samierināties "ar tālāku Latvijas izmērdēšanu", noskatoties, kā labu veselības aprūpi saņem tikai turīgie un izredzētie, vai arī rīkoties, lai to novērstu.

LBAS pārstāvji norādījuši, ka, iespējamo veselības nozares finansējuma palielināšanu nosaucot par "naudas likšanu caurā maisā", tiek ignorēts Pasaules Veselības organizācijas pētījums, kas apliecina Latvijas veselības aprūpes sistēmā ieguldīto līdzekļu izlietojuma efektivitāti. Pēc arodbiedrību pārstāvju teiktā, iek ignorēti gan starptautiski atzītu auditoru, gan Valsts kontroles ziņojumi par nepamatoti zemiem pakalpojumu apmaksas tarifiem veselības aprūpē.

Akcijas norisei izvēlēts 1.maijs kā bijusī darbaļaužu solidaritātes diena un kā Satversmes sapulces sasaukšanas diena. Paredzēts, ka akciju varētu apmeklēt aptuveni 1000 cilvēku.

BNS/Foto: Evija Trifanova/LETA, Edijs Pālens/LETA