foto: LETA
Pēc RPIVA pievienošanas Latvijas Universitātei studentiem nākas mācīties par savu naudu
Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmijas studenti un personāls dodas protesta gājienā no Izglītības un zinātnes ministrijas uz Ministru kabinetu, lai nodotu vēstuli ar studentu parakstiem pret augstskolas reorganizāciju.
Tava izglītība
2017. gada 9. septembris, 20:52

Pēc RPIVA pievienošanas Latvijas Universitātei studentiem nākas mācīties par savu naudu

LNT Ziņas

Jaunais mācību gads sācies arī studentiem no bijušās Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmijas (RPIVA), kas tagad iekļauta Latvijas Universitātes (LU) sastāvā. Taču tas nav noticis gludi, jo jau pirmajā nedēļā LU un izglītības un zinātnes ministrs saņēmuši studentu vēstuli ar jautājumu, kurš maksās par studijām, sestdien vēstīja raidījums "LNT Ziņas".

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Daļa bijušās RPIVA studentu bija cerējuši, ka jaunais statuss dos viņiem iespēju mācīties par budžeta līdzekļiem. "Tad, kad notika apvienošana arī medijos tika teikts, ka apvienošana ļaus ietaupīt līdzekļus, kurus novirzīs attīstībai un budžeta vietām. Pienāk rudens, mums vajadzētu būt kaut kādam budžeta vietām, un viņu nav," saka tagad jau LU Psiholoģijas maģistra programmas studente Iveta Ādamsone.

Tomēr LU Studiju departamenta direktore Jūlija Stare apgalvo, ka studenti vēl pirms RPIVA likvidācijas esot zinājuši, ka šogad viņiem nāksies mācīties par saviem līdzekļiem. Iespēja studēt par budžeta līdzekļiem viņiem bija dota tikai vienu semestri šā gada sākumā pārņemšanas procesā. "RPIVA parakstīja īstermiņa vienošanos un informēja par šo laika termiņu un [ir] līgums par saviem līdzekļiem. Līdz ar to nav solījuma," skaidro Stare.

Šāda situācija, kad par budžeta līdzekļiem var studēt tikai semestri, bet pārējie semestri jāsedz pašiem, attiecas tikai uz psiholoģijas maģistru programmu. Pārējiem saskaņā ar pārņemšanas nosacījumiem saglabājas arī budžeta vietas. Tikmēr Iveta Ādamsone uzskata, ka atsevišķas budžeta vietas kursā varētu tikt piešķirtas sekmīgākajiem studentiem. Cik studentu varētu studijas izbeigt, ja maksāt vajadzēt visiem, šobrīd nav zināms. Latvijas Universitāte uzskata, ka neviens.