Barībā "Dogo" nav atrastas vielas, kas izraisa nāvējošo suņu slīmību. Turpinās uzraudzību
Pirmās pārbaudes tika veiktas uzreiz pēc informācijas saņemšanas pērn martā, kad Latvijas Veterinārārstu biedrība informēja PVD, ka visus saslimušos suņus vienojot barība "Dogo".
Sabiedrība
2016. gada 2. maijs, 14:33

Barībā "Dogo" nav atrastas vielas, kas izraisa nāvējošo suņu slīmību. Turpinās uzraudzību

Jauns.lv

Dzīvnieku barības ražotājas AS "Tukuma straume" suņu barībā "Dogo" līdz šim nav atrastas vielas, kas varētu izraisīt bīstamās suņu saslimšanas megaesophagus uzliesmojumu, informēja Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) ģenerāldirektors PVD Māris Balodis.

Pēc veiktajām pārbaudēm konstatēts, ka visi laboratorisko izmeklējumu rezultāti nepārsniedz normatīvajos aktos noteiktās normas.

Kopumā, lai pārbaudītu "Dogo" zīmola barības atbilstību normatīvajos aktos noteiktajām prasībām, PVD ražošanas uzņēmumā veicis 15 pārbaudes, kā arī laboratoriskajiem izmeklējumiem pēc 44 rādītājiem nosūtījis uzņēmumā ražotās dzīvnieku barības paraugus, tostarp arī kaķu barību.

Pirmās pārbaudes tika veiktas uzreiz pēc informācijas saņemšanas pērn martā, kad Latvijas Veterinārārstu biedrība informēja PVD, ka visus saslimušos suņus vienojot barība "Dogo". Vienlaikus tika izvirzīta hipotēze, ka barība varētu saturēt kādu vielu, kas izraisa saslimšanu, papildus norādot, ka literatūrā aprakstīti gadījumi, kad saslimšanu izraisījuši toksīni jeb smagie metāli - tallijs, neirotoksīni.

"Dogo" zīmola barība laboratoriski pārbaudīta, lai noteiktu atbilstību nekaitīguma kritērijiem (smago metālu saturs, pesticīdu saturs, dioksīnu un polihlorbifenīlu saturs, botulīna toksīna klātbūtne), mikrobioloģisko piesārņojumu (salmonellu ģints baktērijas, enterobaktērijas, anaerobā mikroflora, kopējais mikroorganismu skaits), salikto mikroelementu grupai piederošo barības piedevu saturu (vara un cinka saturs), barības marķējumā norādīto analītisko rādītāju atbilstību to faktiskajam saturam barībā (kopproteīns, kokšķiedra, kopeļļas un tauki, kalcijs).

"Laboratorisko izmeklējumu rezultāti atbilst normām gan PVD ņemtajos un laboratoriskajai izmeklēšanai nosūtītajos paraugos, gan paša uzņēmuma paškontrolei ņemtajos un izmeklētajos paraugos, gan arī Latvijas Veterinārārstu biedrības izveidotās pētnieku grupas ņemtajos paraugos," atzina PVD vadītājs.

PVD arī šogad turpinās pastiprinātu uzņēmuma "Tukuma straume" uzraudzību, ņems paraugus un nosūtīs tos laboratoriskai izmeklēšanai, tostarp pēc rādītājiem, kuru pieļaujamās normas nav noteiktas normatīvajos aktos, bet varētu būt aizdomas par to klātbūtni barībā.

Jau patlaban barības augu izcelsmes izejvielas tiek izmeklētas uz glifosātu un fosfororganiskajiem savienojumiem.

Papildus plānots pārbaudīt augu toksīna - teobromīna - saturu barībā, nitrīta, polihlorbifenilu, kas nav līdzīgi dioksīniem, saturu, kā arī atkārtoti plānots laboratoriski pārbaudīt tehnoloģisko barības piedevu saturu, mikotoksīnu saturu, kā arī mikrobioloģisko piesārņojumu, tostarp salmonellas un enterobaktērijas.

Vai barot suņus ar "Dogo" ir droši? - LTV video:

Kā ziņots, slimība uzliesmoja pērn martā, pēc tam konstatēti vairāk nekā 100 saslimšanas gadījumi. Situācija ar bīstamo slimību sarežģījās šogad martā pēc iesaistīto pušu domstarpībām par slimības pētījumiem.

"Tukuma straume" piedāvāja ziedot pētījumam nepieciešamos 32 000 eiro, tomēr Latvijas Veterinārārstu biedrība piedāvājumu noraidīja, lēmumu pamatojot ar vēlmi saglabāt objektivitāti.

Līdz šim suņu barības vada saslimšanas cēloņu izpētē jau ieguldīti ap 45 000 eiro, tajā skaitā 10 700 eiro no Zemkopības ministrijas budžeta, 25 000 eiro no institūta "Bior" budžeta, 9000 eiro no Pārtikas un veterinārā dienesta budžeta. Ministrija aprīlī lēmusi izveidot īpašu darba grupu, kurā vairāki eksperti apkopos visu pieejamo informāciju, izvērtēs situāciju un vienosies par tālākp stratēģiju un turpmāko darba virzienu dzīvnieku barības izpētes jautājumā.

Tikmēr ziedojumu portāls "Ziedot.lv" 22.aprīlī sāka ziedojumu vākšanu neatkarīgai slimības cēloņu izpētei.

Kā liecina portāla dati, šodien, 2.maijā, no nepieciešamajiem 31 212,64 eiro saziedoti 1 3635 eiro.

Ziedot iespējams portālā "Ziedot.lv" vai pārskaitot uz "Ziedot.lv" bankas kontiem ar norādi "Glābsim Latvijas suņus".


LETA/Foto: Vida Press