Rīgas Pilsētbūvnieks sarosās – ievieš atkritumu šķirošanu un būvē bezmaksas autostāvvietas
Pilsētbūvnieks informē, ka pārvaldītajās teritorijās, no 5685 dzīvokļiem Rīgā un Rīgas rajonā, aptuveni diviem ar pus tūkstošiem ir izveidotas speciālas bezmaksas stāvvietas.
Runā Rīga
2016. gada 2. maijs, 18:44

Rīgas Pilsētbūvnieks sarosās – ievieš atkritumu šķirošanu un būvē bezmaksas autostāvvietas

Jauns.lv

Rīgas pilsētbūvnieka (RPB) apsaimniekoto daudzdzīvokļu namu iemītniekiem nu tiek piedāvāta iespēja rūpēties par vidi, šķirojot atkritumus. Kā apstiprina RPB pārstāvis Ivo Kiršblats, apsaimniekotājs uzsācis atkritumu šķirošanas konteineru uzstādīšanu savu dzīvojamo ēku kompleksu teritorijā. Pilsētbūvnieks parūpējies arī par autovadītāju komfortu, pārvaldāmo namu teritorijās izveidojot bezmaksas autostāvvietas.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Četrus atšķirīgos, atkritumu šķirošanai nepieciešamos konteinerus plānots uzstādīt pēc iedzīvotāju lūguma un vēlēšanās. Aprīļa sākumā tas jau uzsākts RPB lielākajā apsaimniekojamajā ēku kompleksā Ulbrokas ielā 13. „Ir četru konteineru sistēma – plastmasa, kartons un papīrs, stikls un sadzīves atkritumi. Ar PET pudelēm iet ļoti labi. Visi nāk, šķiro un izmet tās paredzētajos dzeltenajos konteineros, taču ar stiklu un papīru ir sliktāk – bieži vien met, kur pagadās,” atklāj RPB pārstāvis. Līdzīgi esot arī citās, mazākās pašvaldībās, piemēram, Ventspilī.

„Taču mēs aktīvi strādājam ar saviem iedzīvotājiem. Ir plānota informēšanas kampaņa saistībā ar atkritumu šķirošanu un, manuprāt, kopumā ir sagaidāmi labi rezultāti. Līdz šim brīdim esam arī saņēmuši iedzīvotāju lūgumus no trīs mājām par atkritumu šķirošanas konteineru izvietošanu,” komentē Kiršblats.

Iedzīvotāji labprāt piedalās „Lielajā talkā”

Lai veicinātu videi draudzīgu domāšanu un atkritumu šķirošanas popularitāti, RPB 23.aprīļa „Lielās talkas” ietvaros centās iesaistīt arī savā pārzināšanā esošo namu iemītniekus. Kā informē Kiršblats, iedzīvotāju aktivitāte un čaklums esot vērtējams atzinīgi: „Talkotāju skaits bija ievērojams un, lai arī pamatā cilvēki izvēlējās sakopt teritoriju ap savu dzīvesvietu, padarītais darbs ir ievērojams.”

Pilsētbūvnieks izveido bezmaksas stāvvietas

RPB norāda, ka kamēr Rīgas teritorijā pēdējā laikā tiek slēgtas ciet standartiem neatbilstošas autostāvvietas un pieaug autovadītāju neapmierinātība ar situāciju, apsaimniekotāja pārvaldītajās teritorijās, no 5685 dzīvokļiem Rīgā un Rīgas rajonā, aptuveni diviem ar pus tūkstošiem ir izveidotas speciālas bezmaksas stāvvietas. Autostāvvietas darbojas uz pierakstu principa un to lietotājiem tiek izsniegtas caurlaides. „Ulbrokas ielas komplekss ir tipisks piemērs, kad pie pilsētbūvnieka apsaimniekotas mājas automašīnas novieto teju vai viss rajons un konkrētā nama iedzīvotājam nav iespējas to izdarīt. Šobrīd ir ieviesta sistēma, kas ļauj mājas iemītniekiem vērsties pie PRB ar iesniegumu, lai iegūtu caurlaidi,” informē RPB pārstāvis.

Papildus tam iespējams iegūt arī vienu viesu caurlaidi, ar kuras palīdzību atvieglot auto novietošanu ciemiņiem. Kārtību autostāvvietās RPB grasās nodrošināt, sadarbojoties ar Rīgas Pašvaldības policiju. Sods par auto novietošanu bez attiecīgas caurlaides var būt līdz pat 30 eiro.

Atlaiž parādnieku līgumsodus

Jau ziņojām, ka pilsētbūvnieks, pirmo reizi savas darbības vēsturē nolēmis atlaist iedzīvotāju-parādnieku līgumsodus 100% apmērā. „Šāds lēmums pieņemts, jo, izanalizējot datus par iepriekšējiem gadiem, secinājām, ka cilvēki lielākoties tiecas veikt maksājumus tieši aprīļa mēnesī. Tiesa gan pilnīga līgumsodu dzēšana paredzēta tikai gadījumos, kad parādnieks apņemas dzēst parāda pamatsummu uzreiz. Ja to izdarīt tiek plānots pusgada laikā, tad līgumsods tiek dzēsts 90% apmērā. Tiek vērtēta arī konkrētās personas maksājumu vēsture, taču zemākais līgumsoda dzēšanas apjoms var būt 80%,” skaidro Kiršblats. Īpašā RPB programma plānota no 4.aprīļa līdz 1.maijam.


Kasjauns.lv/Foto: Rīgas pilsētbūvnieka arhīvs, Rojs Maizītis