112
2017. gada 26. augusts, 22:38

Latvietis uzķeras uz interneta blēžiem un palīdz no sevis izkrāpt 3000 eiro

LETA

Kāda Latvijas privātpersona ļāvusi krāpniekam pārņemt kontroli pār savu datoru, kā rezultātā no tās izkrāpti 3000 eiro, teikts Iinformācijas tehnoloģiju (IT) drošības incidentu novēršanas institūcijas "Cert.lv" pārskatā par drošības incidentiem.

Pārskatā teikts, ka kāda Latvijas privātpersona, kas saistīta ar Norvēģiju, saņēmusi zvanu uz savu Norvēģijas numuru. Zvanītājs stādījās priekšā kā "Microsoft" pārstāvis un teica, ka vajag apmaksāt datora sertifikātu, lai dators nesūtītu kļūdu paziņojumus.

"Microsoft" "pārstāvis" minēja, ka samaksa par sertifikātu ir tikai desmit kronas (viens eiro), bet apmaksa jāveic caur konkrētu mājas lapu, kurā pēcāk privātpersona ievadīja savas bankas kartes datus. Papildus tam, privātpersona krāpniekam ļāva uzinstalēt uz sava datora "TeamViewer" un "RegSupreme" pārvaldības programmu, tādā veidā atdodot ļaundarim kontroli pār datoru.

Pēc telefonsarunas no lietotāja konta, kurš par krāpniecību neko nenojauta, tika noņemti 3000 eiro.

Cietušais nekavējoties sazinājās ar savu banku un paziņoja par zaudēto naudu. Diemžēl lietotājs neatcerējās mājas lapas adresi, kurā vadījis savus kartes datus, un lapas adrese neuzrādās arī pārlūka vēsturē.

Pagaidām cietušajam naudu nav izdevies atgūt. Ņemot vērā apstākļus, tika ieteikts rakstīt iesniegumu Norvēģijas policijā.

Informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcija "Cert.lv" ir Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas institūta struktūrvienība, kuras uzdevumi ir uzturēt vienotu elektroniskās informācijas telpā notiekošo darbību atainojumu, sniegt atbalstu informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanā vai koordinēt to novēršanu Latvijas IP adrešu apgabalos un ".lv" domēna vārdu zonā.