Zināmi pieci profesionāļi, kuri saņēmuši prestižo balvu "Laiks Ziedonim"
Apbalvojumu "Laiks Ziedonim" organizē Imanta Ziedoņa fonds "Viegli".
Kultūra
2016. gada 3. maijs, 22:38

Zināmi pieci profesionāļi, kuri saņēmuši prestižo balvu "Laiks Ziedonim"

Jauns.lv

Imanta Ziedoņa fonda "Viegli" apbalvojumu "Laiks Ziedonim" šovakar, dzejnieka dzimšanas dienā, saņēmuši pieci sava aroda meistari.

Apbalvojumu "Laiks Ziedonim" saņēma Rūjienas Mākslas skolas direktors Jānis Galzons un Latvijas Lauksaimniecības universitātes profesors, Latvijas Universitātes vadošais pētnieks Egils Stalidzāns.

Tāpat apbalvojums "Laiks Ziedonim" pasniegts Siguldas novada jaunrades centra mehatronikas pulciņa iedvesmotājam Andrim Jenertam, zemnieku saimniecības "Ķelmēni" īpašniekam Jurim Paulovičam un Rīgas Valsts 1.ģimnāzijas latviešu valodas un literatūras skolotājai Daigai Zirnītei.

Visi laureāti saņēma tēlnieces Olgas Šilovas darināto Imanta Ziedoņa statueti un naudas balvu 3000 eiro apmērā, ko nodrošina mecenāti Boriss un Ināra Teterevi.

Rūjienas Mākslas skolas direktors Galzons ir nominācijas "Kedas" uzvarētājs. Viņš pats saka, ka nodarbojas ar sajūtu etnogrāfiju. Savukārt zinātnes nominācijas "Taureņu uzbrukums" laureāts Stalidzāns ir pasaules līmeņa zinātnieks, kurš Latvijā attīstījis jaunu nozari - viņš pielieto matemātisko modelēšanu un informācijas tehnoloģijas bioprocesu analīzē, tādējādi vienkāršojot daudzus dabaszinātņu pētījumu procesus.

Bērnu un jauniešu nominācijas "Rabarbers" uzvarētājs 17 gadus vecais Jenerts ir Siguldas pilsētas vidusskolas skolnieks, Siguldas novada jaunrades centra mehatronikas pulciņa idejas autors un konsultants - gan pats būvē robotus, gan apmāca jaunākos domubiedrus.

Tautsaimniecības balvas "Zemi es mācos" laureāts Paulovičs ir zemnieku saimniecības "Ķelmēni" īpašnieks. Viņa vadītā zemnieku saimniecība nodarbojas ar bioloģisko lauksaimniecību, bioloģiskās maizes cepšanu. Rankas rudzu rupjā maize ir pircēju iecienītākais produkts no "Ķelmēnu" klāsta.

Dzīve literatūrā "Bize" laureāte Zirnīte ir Rīgas Valsts 1.ģimnāzijas latviešu valodas un literatūras skolotāja. Zirnīte ir skolotāja, kura ļauj sajust literatūras būtību, nevis skolas vidi - tā vietā, lai mācītos, ko pateikt, skolēni mācās lasīt sev un sarunāties cits ar citu.

Apbalvojumu "Laiks Ziedonim" organizē Imanta Ziedoņa fonds "Viegli". Fonds šo apbalvojumu iedibinājis 2014.gadā, lai iedvesmotu, novērtētu un cildinātu jaunradi, kā arī dzejniekam Ziedonim svarīgās vērtības - izcilību, degsmi, sūtību, stāju, veiksmi un savpatību, kas jau trešo gadu tiek meklētas ikviena pretendenta personībā.

Imanta Ziedoņa fonds "Viegli" dibināts 2010.gada pavasarī, lai īstenotu fonda patronam dzejniekam Ziedonim tuvu misiju - Latvija ir brīnumskaista zeme, bet skaistajam jāpalīdz parādīties. Fonda mērķis ir atbalstīt un veicināt jaunradi Latvijā, veicinot Ziedoņa ideju īstenošanos un vērtību turpināšanos, atbalstot radošas, neparastas idejas un veidojot sabiedriskus projektus, kas atklāj Latvijas skaistumu.

LETA/Foto: Edijs Pālens/LETA