foto: LU Botāniskais dārzs
LU Botāniskajā dārzā pirmo reizi uzziedējis "jāņmaizītes koks" jeb pāksteņa ceratonija
Eksotiskais koks ziedus vēris apmeklētājiem parasti nepieejamā eksperimentālajā siltumnīcā.
Sabiedrība
2017. gada 22. augusts, 19:33

LU Botāniskajā dārzā pirmo reizi uzziedējis "jāņmaizītes koks" jeb pāksteņa ceratonija

LETA

Latvijas Universitātes Botāniskajā dārzā pirmo reizi uzziedējis "jāņmaizītes koks" jeb pāksteņa ceratonija, informēja Botāniskā dārza sabiedrisko attiecību speciāliste Karlīna Engere.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Eksotiskais koks ziedus vēris apmeklētājiem parasti nepieejamā eksperimentālajā siltumnīcā. Taču, par godu pirmajai uzziedēšanai, "jāņmaizītes koks" nedēļas garumā būs aplūkojams Acāliju mājā.

Engere skaidroja, ka tauriņziežu dzimtai piederīgais "jāņmaizītes koks" savvaļā aug Eiropas dienvidu daļā, Āfrikas ziemeļos, Vidusjūras salās, Kanāriju salās un Rietumāzijā. Tas tiek plaši kultivēts arī ārpus tā dabīgā izplatības areāla, galvenokārt tā ēdamo pākšu dēļ. Leģenda vēsta, ka no gardajām pākstīm pārticis Jānis Kristītājs, no kā arī radies auga nosaukums "jāņmaizītes koks".

Viņa arī norādīja, ka Senajā Ēģiptē, pirms cilvēki bija atklājuši cukurniedres un cukurbietes, "jāņmaizītes koka" sēklas tika plaši lietotas kā cukura avots. Par to liecina tas, ka hieroglifos auga nosaukums lietots, lai apzīmētu vārdu "salds". Mūsdienās "jāņmaizītes koka" pākstis bieži izmanto kā kakao pulvera aizstājējas un kā veselīgāku alternatīvu šokolādei.

LU Botāniskais dārzs ir vecākais botāniskais dārzs Latvijā. Dārza 15 hektāru lielā brīvdabas teritorija, augu mājas un Tropu tauriņu māja nodrošina mājvietu ap 6000 dažādiem augiem, kā arī tauriņiem no Dienvidamerikas, Āzijas un Āfrikas tropiskajiem džungļiem. Botāniskā dārza attīstību atbalsta Borisa un Ināras Teterevu fonds.