Svinīgi atklāto Latvijas Nacionālā mākslas muzeja ēku svētkos apmeklējuši 19 000 cilvēku. FOTO
Pēc trīs gadu pārtraukuma durvis apmeklētājiem atkal vērusi Latvijas Nacionālā mākslas muzeja galvenā ēka.
Kultūra
2016. gada 4. maijs, 13:34

Svinīgi atklāto Latvijas Nacionālā mākslas muzeja ēku svētkos apmeklējuši 19 000 cilvēku. FOTO

Jauns.lv

Šodien, 4. maijā, Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas gadadienā, klātesot vairākiem tūkstošiem cilvēku, ar svinīgām amatpersonu runām un sarkanās lentas griešanu pēc trīs gadu pārtraukuma durvis apmeklētājiem atkal vērusi Latvijas Nacionālā mākslas muzeja galvenā ēka.

Latvijas Nacionālā mākslas muzeju atklāšanā piedalījās Latvijas Republikas ministru prezidents Māris Kučinskis, Latvijas kultūras ministre Dace Melbārde, Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs un priekšsēdētāja vietnieks Andris Ameriks, gleznotāja Džemma Skulme un LNMM direktore Māra Lāce, kā arī visi vērienīgā rekonstrukcijas procesa dalībnieki – arhitekti, projektētāji un būvnieki.

Par godu svinīgai atklāšanai, mākslas muzeja apmeklētājus, rīdziniekus un pilsētas viesus līdz pat vakaram, plkst. 17.45 iepriecina īpaša muzikālā programma, kurā piedalās izcili Latvijas mūziķi.

Pasākuma apmeklētājiem iespējams bez maksas iepazīties ar Latvijas Nacionālā mākslas muzeja pastāvīgo ekspozīciju "Latvijas māksla. 19.-20. gadsimts", un īpaši muzeja atvēršanai sagatavotajām izstādēm, kas veltītas nozīmīgiem Latvijas māksliniekiem: "Miervaldis Polis. Ilūzija kā realitāte" un "Boriss Bērziņš (1930 – 2002). Sudrabs/zelts". Muzejs strādās līdz plkst. 18.00, ieeja muzejā līdz plkst. 17.30.

Valsts nozīmes arhitektūras piemineklis – Latvijas Nacionālā mākslas muzeja galvenā ēka – bez kapitālā remonta bija kalpojusi sabiedrībai jau 107 gadus.  Tāpēc tika pieņemts lēmums par ēkas rekonstrukciju un paplašināšanu ar mērķi radīt mūsdienīgu muzeja infrastruktūru mākslas darbu eksponēšanai, saglabāšanai. 2010. gadā 25. maijā Rīgas domes  Īpašuma departaments izsludināja starptautisko metu konkursu ēkas rekonstrukcijas un piebūves projekta izstrādei. Kopā žūrijas vērtējuma tika iesniegti 28 arhitektu darbi.  

2010.gada 30.septembrī žūrijas komisija par labāko vienbalsīgi atzina Lietuvas arhitektu biroja "Processoffice" radīto metu ar devīzi «VV 903». 2011. gada 24.janvārī parakstīts līgums par Latvijas Nacionālā mākslas muzeja rekonstrukcijas, restaurācijas un jaunbūves būvprojekta izstrādi, bet 2012.gada 23.maijā ēkas būvprojekts tika akceptēts Rīgas pilsētas būvvaldē. 2013.gada 22.janvārī parakstīts būvdarbu līgums ar SIA «RE&RE» un līgums ar Centrālās finanšu un līgumu aģentūru par  ERAF struktūrfondu finansējumu projektam.


Regīna Zommere/Foto: Mārtiņš Ziders, Renārs Koris Sarabībā ar Rīgas pašvaldību