foto: Inta Mengiša
Valmieras teātris  sezonu atklāj ar pirmizrādi par skatuves leģendu Lūci
Galvenās lomas atveidotāju Imantu Stradu pēc pirmizrādes banketā sveica arī Dailes teātra aktieris, kādreizējais valmierietis Ģirts Ķesteris.
Kultūra
2017. gada 21. augusts, 17:50

Valmieras teātris sezonu atklāj ar pirmizrādi par skatuves leģendu Lūci

Kasjauns.lv

Ar ziediem, urravām un stāvovācijām publika sveica Valmieras Drāmas teātra kolektīvu ar spožu sezonas iesākumu. Par to parūpējās jaunuzvestās dokumentālās izrādes „Lūcis” radošā komanda ar galvenā varoņa, aktiera un režisora Pētera Lūča, atveidotāju Imantu Stradu priekšgalā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Valmieras Drāmas teātris sezonu atklāj ar pirmizrādi „Lūcis”

18. augustā Valmieras Drāmas teātris atklāja sezonu ar dokumentālo izrādi “Lūcis”, kas iekļauta Latvijas valsts simtgades programmā un tapusi ar ...

gallery icon
44

No Rīgas uz Valmieru noskatīties pirmizrādi un nosvinēt teātra sezonas sākumu bija ieradusies kultūras ministre Dace Melbārde, Dailes teātra aktieris Ģirts Ķesteris, kādreizējā iekšlietu ministre Linda Mūrniece, „Panorāmas” kultūras žurnālists Andrejs Volmārs, producente un režisore Leonarda Ķestere-Kļaviņa un citi. Pēc pirmizrādes vēl ilgi nerima aplausi, un apmeklētāji, kājās stāvot, aicināja vēl un vēl atgriezties aktierus uz skatuves. Pēcāk aktieri un viesi pulcējās kafejnīcā, kur noklausījās svinīgās uzrunas, apsprieda izrādē redzēto un mielojās pie svētku galda.


Dokumentālā izrāde “Lūcis” iekļauta Latvijas valsts simtgades programmā un ir tapusi ar šīs programmas atbalstu. 
Aktieri, režisoru un skatuves mākslas pedagogu Pēteri Lūci (1907.–1991.) plašāka sabiedrība iepazina kā Oskaru Kļavu pirmajā latviešu pilnmetrāžas skaņu spēlfilmā “Zvejnieka dēls” (1939). Valmierā pirmo darbu – Rūdolfa Blaumaņa “Indrānus” – viņš iestudēja 1943.gadā. Deviņus gadus vēlāk Pēteris Lūcis kļuva par Valmieras teātra pastāvīgo režisoru. No 1957.gada līdz mūža nogalei viņš bija Valmieras teātra galvenais režisors. 2017.gadā tiks atzīmēta Pētera Lūča 110.gadadiena.
Iestudējuma režisore Elīna Cērpa pirms dokumentālās izrādes tapšanas veikusi apjomīgu pētījumu par aktiera un režisora Pētera Lūča darbu un laiku Valmieras teātrī. Interesanti stāsti arī uzzināti, atmiņu pēcpusdienā tiekoties ar izcilās personības laikabiedriem. Izrāde būs kā vēstījums jaunākajai paaudzei par Pētera Lūča daiļradi un viņa atstāto mantojumu Valmieras teātrim.


Pētera Lūča lomā - Imants Strads. Pārējās lomās: Astra Baumane, Regīna Devīte, Rūta Dišlere, Lelde Kalēja, Ivo Martinsons, Inese Pudža, Ilze Pukinska, Rihards Rudāks, Uldis Sniķers un Pētera Lūča laikabiedri - Ivars Briedis, Ausma Dzintare un Dzintra Lezdiņa.

foto: publicitātes foto (Matīss Markovskis)
Dokumentālais stils, kādā tapusi izrāde „Lūcis” daudziem bija jaunums. Uz skatuves notiekošo interesanti vērot bija gan Pētera Lūča laikabiedriem, gan tiem, kam Latvijas teātra leģendas vārds līdz šim bija svešs.


Jauniestudējuma radošajā komandā arī scenogrāfe un video māksliniece Ineta Sipunova, kostīmu māksliniece Baiba Litiņa, gaismu mākslinieks Kevins Vins-Džons (Kevin Wyn-Jones), muzikālais noformējums Emīls Zilberts, vēsturisko dialogu konsultante Austra Skudra, koncepcijas un dramaturģijas konsultants Matiass Knolls (Matthias Knoll), Pētera Lūča grima autori Zane Žilinska un Romāns Kabaško, Pētera Lūča matu meistare - Mārīte Gaidele.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās