foto: Publicitātes foto
Atceroties Baltijas ceļu, Rīgā bez maksas aicina skatīties jaunākās Lietuvas un Igaunijas filmas
Filma "Emīlija" vēstī par notikumiem 1972. gada pavasarī, kad jaunieši izgāja Kauņas ielās, lai pieprasītu Lietuvas neatkarību.
Kultūra
2017. gada 21. augusts, 14:27

Atceroties Baltijas ceļu, Rīgā bez maksas aicina skatīties jaunākās Lietuvas un Igaunijas filmas

Karlīna Timofejeva

Baltijas valstīm tik simboliskajā 23. augustā, kad pirms 28 gadiem Lietuvu, Latviju un Igauniju vienoja vēsturiskais Baltijas ceļš, šogad sākas Baltijas filmu dienas, kuru laikā katras valsts iedzīvotāji divās dienās bezmaksas seansos varēs noskatīties jaunākās un labākās kaimiņvalstu spēlfilmas.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Baltijas filmu dienas ir trīs valstu kino institūciju – Nacionālā kino centra, Lietuvas kino centra un Igaunijas Filmu institūta  – iniciatīva un kopīgi veidots pasākums, stiprinot trīs Baltijas valstu sadarbību kino jomā un vairojot skatītāju zināšanas par kaimiņvalstu filmām.
23. un 24. augustā Rīgā, Tallinā un Viļņā notiek bezmaksas kinoseansi, katrā valstī demonstrējot pa divām spēlfilmām no katras kaimiņvalsts un tiekoties ar filmu autoriem.

foto: Publicitātes foto
Kadrs no filmas "Zupas pilsētas slepenā biedrība".

Kinoteātrī Splendid Palace būs iespējams noskatīties Igaunijā ārkārtīgi populāro ģimenes filmu Zupas pilsētas slepenā biedrība un 90. gadu vidē izspēlētu traģikomēdiju Mulsuma dienas, Lietuvas piedāvājums ir Emīlija, stāsts par 70. gadu jauniešiem Kauņā, un Senekas diena, kas tapusi kā Lietuvas kopražojums ar Latviju un Igauniju. Latviju kaimiņvalstīs pārstāvēs Renāra Vimbas debija Es esmu šeit (tiks demonstrēta gan Lietuvā, gan Igaunijā), Viestura Kairiša eps Melānijas hronika (Lietuvā) un Jāņa Norda pieaugšanas stāsts Mammu, es tevi mīlu (Igaunijā).

foto: Publicitātes foto
Kadrs no filmas "Senekas diena".

“Baltijas valstu filmu dienas ir solis kopīgas kultūras telpas virzienā, lai stiprinātu kvalitatīvu Latvijas, Lietuvas un Igaunijas filmu atpazīstamību. Paradoksāli, bet par norisēm Holivudā nereti esam informēti daudz labāk nekā par norisēm kaimiņu valstu kinematogrāfijās. Joprojām Latvijas filmas izrādīšana Igaunijas vai Lietuvas kinoteātros ir retums, gluži tāpat kā Lietuvas un Igaunijas filmu izrādīšana Latvijas kinoteātros. Kaut pēdējos gados sadarbība kino jomā starp Baltijas valstu kino veidotājiem ir kļuvusi ciešāka, tomēr vēl tāls ceļš ejams, lai latviešu, igauņu un lietuviešu filmas kļūtu populāras un atpazīstamas tuvākajās kaimiņu valstīs,” uzsver Nacionālā Kino centra vadītāja Dita Rietuma. Viņas igauņu kolēģe, Igaunijas Filmu institūta vadītāja Edīte Seppa piebalso: “Mūsdienās Baltijas filmas veiksmīgi ceļo pie skatītājiem visā pasaulē, bet mums jāpievērš vairāk uzmanības tieši kaimiņiem. Igaunijas, Latvijas un Lietuvas kinoinstitūciju kopīgā iniciatīva plānota vairāku gadu garumā, lai celtu gaismā līdz šim nezināmos kaimiņu sasniegumus kinomākslā”.

Baltijas filmu dienu iniciatīva tiks turpināta arī nākamgad, kad trīs Baltijas valstis svinēs savu simtgadi. Arī Lietuvā un Igaunijā, tāpat kā Latvijā, top sava simtgades filmu programma, un Baltijas filmu dienas kalpos par jau pārbaudītu platformu labāko darbu izrādīšanai kaimiņvalstīs.

foto: Publicitātes foto
Kadrs no filmas "Mulsuma dienas".

Baltijas filmu dienu seansi notiks kinoteātra Splendid Palace Lielajā zālē 23. un 24. augustā no pulksten 18:00, katru vakaru divas filmas, ieeja bez maksas. Filmu seansos plānotas arī tikšanās ar filmas autoriem, precizēta informācija sekos vēlāk.

FILMU PROGRAMMA:

Trešdien, 23. augustā, pl. 18:00
SENEKAS DIENA / SENEKOS DIENA
režisors Kristijons Vildžūns (Kristijonas Vildžiūnas), 105’, Latvija/Lietuva/Igaunija, 2016
Ir 1989. gads – pēdējais padomju ēras gads Viļņā. Trīs 18 gadus veci draugi nodibina Senekas brālību. Par viņu moto kļūst frāze “Dzīvo katru dienu tā, it kā tā būtu pēdējā”. Mīlas trijstūris izjauc brālību laikā, kad visa tauta saliedējas un sadodas rokās, izveidojot Baltijas ceļu. Pēc divdesmit pieciem gadiem galvenais varonis, kurš dzīvo šķietami veiksmīgu dzīvi, ir vīlies sevī. Viņš aptver, ka pats ir nodevis Senekas brālības ideju, kas reiz nozīmēja tiekšanos pēc piepildītas dzīves, un ir kļuvis par vienaldzīgu savas dzīves vērotāju. Viņš ir spiests atvērt savas pagātnes Pandoras lādi.

foto: Publicitātes foto
Kadrs no filmas "Senekas diena".

Trešdien, 23. augustā, pl. 20:30
MULSUMA DIENAS / PÄEVAD, MIS AJASID SAGADUSSE
režisore Trīna Rūmeta (Triin Ruumet), 105’, Igaunija, 2016
Traģikomisks stāsts par jaunu vīrieti, kurš mēģina atrast dzīves jēgu vasaras svelmē deviņdesmito gadu beigu Igaunijā. 27 gadus vecais Allars dodas no vienas provinces ballītes uz otru, satiekot kolorītus tēlus un nokļūstot arvien mulsinošākās situācijās. Augošā spriedze un absurdie notikumi Allaram liek nopietni pārdomāt dzīvi. Ir sācies neprātīgs ceļojums.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

foto: Publicitātes foto
Kadrs no filmas "Mulsuma dienas".

Ceturtdien, 24. augustā, pl. 18:00
ZUPAS PILSĒTAS SLEPENĀ BIEDRĪBA / SUPILINNA SALASELTS
režisors Marguss Paju (Margus Paju), 95’, Igaunija, 2015
Desmitgadīgā Marī ir pārliecināta, ka vecākiem darbs ir svarīgāks par viņu, taču, par laimi, viņai ir lielisks vectētiņš — profesors, kuram piemīt tāds pat atklājēja gars kā Marī. Kopā ar draugiem Marī bauda piedzīvojumu pilnu vasaru līdz brīdim, kad pilsētu pārņem noslēpumaina slimība — visi pieaugušie sāk uzvesties kā bērni. Slimības sekas ir draudīgas, un Marī uzņemas rast risinājumu.
Igauņu režisora Margusa Paju jauneklīgā debija Igaunijā ir kļuvusi par visu laiku skatītāko ģimenes filmu.

foto: Publicitātes foto
Kadrs no filmas "Zupas pilsētas slepenā biedrība".

Ceturtdien, 24. augustā, pl. 20:00
EMĪLIJA / EMILIE
režisors Donats Ulvids (Donatas Ulvydas), 120’, Lietuva, 2017
1972. gada pavasaris, jaunieši iziet Kauņas ielās, lai pieprasītu Lietuvas neatkarību. Emīlija – topošā aktrise – kopā ar pūli soļo pretī savai sapņu dzīvei. Emīlija uz Kauņu paņēmusi līdzi savu lielāko noslēpumu, un viņai jācīnās ne tikai par savu, bet arī par draugu likteni. Dzīve Kauņā nav tāda, kādu viņa izsapņojusi, – pēkšņi Emīlijas dzīvē ienāk meli, nodevība un mīlestība, un viņai jācenšas nosargāt ne tikai savu noslēpumu, bet arī dzīvību. Savas pārliecības dēļ Emīlija ir gatava uz visu.

foto: Publicitātes foto
Kadrs no filmas "Emīlija".