foto: Mārtiņš Ziders
"Maxima" piekritusi izmaksāt kompensācijas Zolitūdes traģēdijā ievainotajiem
Sabrūkot "Maxima" veikalam Zolitūdē, 2013.gada 21.novembrī dzīvību zaudēja 54 cilvēki.
Sabiedrība
2017. gada 21. augusts, 12:50

"Maxima" piekritusi izmaksāt kompensācijas Zolitūdes traģēdijā ievainotajiem

LETA

SIA "Maxima Latvija" un biedrība "Zolitūde 21.11" vienojušās par aptuveni 900 000 eiro novirzīšanu Zolitūdes traģēdijā fiziski cietušo atbalstam, katrai personai paredzot no 5000 eiro līdz 75 000 eiro, informēja "Maxima Latvija".

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Zolitūdē sabrucis lielveikals "Maxima"

gallery icon
112

Panāktā vienošanās paredz, ka katram smagi cietušajam tiktu izmaksāts atbalsts 75 000 eiro apjomā, cietušajiem, kuru guvuši vidēji smagas traumas - 20 000 līdz 35 000 eiro, savukārt viegli cietušajiem tiktu izmaksāts atbalsts 5000 eiro apmērā. Fiziski cietušo personu traumu smaguma pakāpe noteikta, ņemot vērā Valsts tiesu medicīnas ekspertīzes centra slēdzienus Zolitūdes traģēdijas krimināllietā.

"Maxima Latvija" vadītājs Andris Vilcmeiers par panākto vienošanos norāda, ka Zolitūde bija nebijuša mēroga traģēdija Latvijā un nevienam nav pieredzes, kā risināt šādus gadījumus, tai skaitā arī ne "Maxima Latvija".

"Esam pateicīgi cietušo pārstāvjiem par konstruktīvo dialogu un ieguldīto darbu, lai meklētu risinājumu atbalsta sniegšanai fiziski cietušajiem. Pārrunu rezultātā esam nonākuši pie risinājuma atbalsta sniegšanai traģēdijā fiziski cietušajiem, kas ir guvis atbalstu biedrības "Zolitūde 21.11" valdē," uzsver Vilcmeiers.

 

Biedrības "Zolitūde 21.11." vadītāja Regīna Ločmele-Luņova norāda, ka panāktā vienošanās ir apliecinājums tam, ka uzņēmums pilda savu iepriekš pausto apņemšanos par atbalsta sniegšanu cietušajiem, kuri traģēdijā guvuši fiziskas traumas. Viņa uzsver, ka šī atbalsta pieņemšana ir katra cietušā brīva izvēle.

Šobrīd esot sākts vienošanās parakstīšanas process ar vairākiem fiziski cietušajiem.

Pagājušā gada nogalē sarunu process ar cietušo pārstāvjiem noslēdzās ar lēmumu par atbalstu 100 000 eiro apjomā katrai bojāgājušā ģimenei, un uz šo brīdi vienošanās ir noslēgtas ar lielāko daļu ģimeņu. Kopumā no uzņēmuma puses šim procesam ir novirzīti aptuveni pieci miljoni eiro, atgādina "Maxima Latvija".

Spilgta svecīšu siena "Maximas" gruvešu vietā. Cilvēki piemin bojāgājušos

gallery icon
74

Uzņēmumā atzīmē, ka tas uzreiz pēc traģēdijas piešķīra finansiālu atbalstu vairāk nekā divu miljonu eiro apjomā cietušo tuviniekiem, kā arī cietušo ārstēšanai, kuri bija guvuši fiziskas traumas.

Īsi pirms "Maxima Latvija" preses paziņojuma izsūtīšanas tiesās traģēdijā cietušo intereses pārstāvošais advokāts Aldis Gobzems aģentūrai LETA gan teica, ka viņam par šādu vienošanos nekas nav zināms, līdz ar to viņa ieskatā "Maxima Latvija" šobrīd meklē veidus kā samazināt iepriekš apspriestās kompensācijas traģēdijā cietušajiem.

"Izlīgums nevar tikt uzskatīts par pilnīgu un katrā gadījumā šis jautājums nav saskaņots mūsu izlīguma sarunu ietvaros. Faktiski tas ir veids, kādā tiek pārkāpta mūsu iepriekš noslēgtā vienošanās un "Maxima Latvija" cenšas samaksāt nepilnīgu kompensāciju. Šādi "Maxima Latvija" cenšas nopelnīt, samazinot izmaksājamo kompensāciju apmērus, " uzskata advokāts.

Tā izskatās „Maximas” vraks četrus mēnešus pēc Zolitūdes traģēdijas

gallery icon
16

Viņš arī norādīja, ka iepriekš panāktā vienošanās paredzēja, ka ar otru sarunas pusi ir jāvienojas par izmaksājamo kompensāciju apmēriem. Šajā gadījumā tas nav darīts.

Gobzems gan pieļāva, ka kāds no viņa klientiem, iespējams, piekritīs "Maxima Latvija" piedāvātajai kompensācijai, taču viņam nav zināms vai kāds no cietušajiem jau ir noslēdzis šādu jaunu vienošanos.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Ņemot vērā iepriekšminēto, šobrīd nav sasniegti visi priekšnoteikumi tam, lai advokāts klientu interesēs atsauktu iepriekš iesniegtās civilprasības pret "Maxima Latvija", līdz ar to tiesvedības turpināsies, apliecināja Gobzems.

Pērn "Maxima Latvija" un uzņēmums "Tineo" vienojās ar Zolitūdes traģēdijā cietušo pārstāvjiem par katru bojāgājušo ģimenes locekli izmaksāt 100 000 eiro kompensāciju. Gobzems šodien apliecināja, ka šobrīd šādu kompensāciju saņēmusi tikai daļa no tām personām, kuras traģēdijā zaudējušas tuviniekus.

Jau vēstīts, ka, sabrūkot veikalam Zolitūdē, 2013.gada 21.novembrī dzīvību zaudēja 54 cilvēki, tostarp trīs glābēji. Desmitiem cilvēku tika ievainoti.

Prokuratūra Latvijā par "Maxima" sabrukšanā cietušajiem atzinusi 263 personas.