foto: LETA
Skanstes rajona iedzīvotāji aicināti apspriest šīs teritorijas nākotni
Publiskajai apspriešanai nodod Skanstes apkaimes lokālplānojumu.
Runā Rīga
2017. gada 17. augusts, 22:57

Skanstes rajona iedzīvotāji aicināti apspriest šīs teritorijas nākotni

Kasjauns.lv/LETA

Publiskajai apspriešanai nodos Skanstes apkaimes teritorijas lokālplānojuma pilnveidoto redakciju, kas izstrādāts, lai radītu priekšnoteikumus teritorijas attīstībai, šodien nolēma Rīgas dome.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Skanstes apkaimes teritorijas lokālplānojums izstrādāts, pamatojoties uz Rīgas domes 2013.gada 18.jūnija lēmumu par Skanstes apkaimes teritorijas lokālplānojuma izstrādes uzsākšanu, lokālplānojuma teritorijas robežas un darba uzdevuma apstiprināšanu.

Lokālplānojuma mērķis ir radīt priekšnoteikumus Skanstes apkaimes ilgtspējīgai teritorijas attīstībai, sekmēt apkaimes funkcionāli telpisko attīstību, atbilstoši Rīgas stratēģiskajām interesēm un Rīgas vēsturiskā centra un tā aizsardzības zonas saglabāšanas un aizsardzības statusam, lai radītu risinājumus, kas sekmēs visām pusēm pieņemamu un sabalansētu teritorijas attīstību

Pamatojoties uz institūciju atzinumu un privātpersonu priekšlikumu un iebildumu izvērtējumu tika pieņemts Rīgas domes lēmums par Skanstes apkaimes teritorijas lokālplānojuma redakcijas nodošanu pilnveidošanai atbilstoši institūciju atzinumiem un publiskās apspriešanas rezultātiem. Skanstes apkaimes teritorijas lokālplānojuma pilnveidotās redakcijas izstrādes laikā tika veiktas korekcijas un papildinājumi tā risinājumos, ņemot vērā institūciju sniegtos atzinumus un publiskās apspriešanas laikā saņemtos privātpersonu priekšlikumus un iebildumus.

Lokālplānojuma laikā tika izstrādāta "Hanzas - Skanstes - Zirņu ielu un atklātās virsūdeņu novadīšanas sistēmas apstādījumu veidošanas un vides dizaina koncepcija (vadlīnijas)", kura attiecīgi ir integrēta lokālplānojuma pilnveidotajā redakcijā.

Tāpat ir sagatavots stratēģiskā ietekmes uz vidi novērtējuma vides pārskata projekts, kura sabiedriskā apspriešana notiks vienlaicīgi ar lokālplānojuma pilnveidotās redakcijas publisko apspriešanu.

Projekta "Skanstes teritorijas revitalizācijas 1.kārta" mērķis ir revitalizēt degradēto teritoriju. Paredzēts izbūvēt ielas, gājēju ietves un veloceliņus. Līdz 2020.gadam plānots izbūvēt Lapeņu, Jāņa Dikmaņa, Jāņa Krūmiņa, Jāņa Daliņa ielas un ar to saistītās inženiertehniskās komunikācijas, kā arī atklātu lietusūdens uzkrāšanas un novadīšanas sistēmu (kanālu ar mākslīgo ūdenstilpni) gar Lapeņu ielu, kā arī veikt pieguļošās teritorijas labiekārtošanu.

Jau ziņots, ka Skanstes teritorijas attīstībā līdz 2024.gadam privātie uzņēmēji un pašvaldība plāno ieguldīt vairāk nekā 900 miljonus eiro, informējot par izstrādāto Skanstes apkaimes lokālplānojumu un attīstības iecerēm, pastāstīja Rīgas mērs Nils Ušakovs (S).

Plānots, ka 800 miljonus eiro teritorijas attīstībā ieguldīs privātie uzņēmēji, 100 miljoni eiro tiks piesaistīti no Eiropas struktūrfondiem jaunās tramvaja līnijas izbūvē, bet septiņi miljoni eiro paredzēti infrastruktūras uzlabošanai - ielām un parkiem.

Lokālplānojumu pasūtīja Rīgas domes Pilsētas attīstības departaments, bet to izstrādāja SIA "Grupa 93".

"Grupa 93" vadītājs Neils Balgalis norādīja, ka lokālplānojuma galvenais mērķis ir radīt Skanstes apkaimi tādu, kas ir pievilcīga dzīvesvieta un darbavieta, kā arī, lai tā ir labi savietota ar apkārtējām teritorijām un vienlaikus spēj radīt un dot pienesumu visai pilsētai.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Viņš uzsvēra, ka Skanstes lokālplānojuma novitāti uzsver trīs galvenās lietas. Pirmā ir publiskās ārtelpas koncepcija, kas apvieno zaļo teritoriju, apstādījumus, ūdens un dažādu aktivitāšu kopumu. Otrais ir ilgtspējīga lietus notekūdeņu apsaimniekošanas sistēma, kura ir izveidota pirmo reizi Rīgā un tik lielā mērogā pirmo reizi Latvijā. Savukārt trešais ir telpiskā struktūra.

Skanstes attīstības aģentūras valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Vanags norādīja, ka jau tagad Skanstes sabiedriskajos objektos ir 1,8 miljoni apmeklētāju gadā, bet līdz 2024.gadam tiks uzcelts Laikmetīgās mākslas muzejs un Rīgas konferenču un koncertu centrs. Apmeklētāju skaits pēc aplēsēm palielināsies aptuveni līdz trīs miljoniem gadā.