Sudrabas vadīto "oligarhu komiteju" konsultē Lemberga dēla advokāts
Advokāts Aldis Alliks un Aivara Lemberga dēls Anrijs.
Politika
2017. gada 15. augusts, 14:42

Sudrabas vadīto "oligarhu komiteju" konsultē Lemberga dēla advokāts

Kasjauns.lv/LETA

Ingunas Sudrabas (NSL) vadīto "oligarhu lietas" parlamentārās izmeklēšanas komisiju oficiāli konsultē bijušais Ventspils mēra Aivara Lemberga ("Latvijai un Ventspilij") dēla Anrija advokāts Aldis Alliks.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Alliks norādīja, ka šajā apstāklī absolūti nesaskata interešu konfliktu un viņam rūp sava reputācija.

Konsultants norādīja, ka viņam nav nekādas profesionālas saistības ar Aivaru Lembergu. Turklāt viņš jau kopš 2012.gada vairs nav Anrija Lemberga aizstāvis kriminālprocesā un kopš 2017.gada sākuma arī vairs nepārstāv Lemberga dēlu kādā civillietā.

Arī komisijas priekšsēdētāja Inguna Sudraba (NSL) norādīja, ka neredz interešu konfliktu, ņemot vērā, ka komisijas darbs nav saistīts ar Allika agrāk pārstāvēto personu. Ja kādā komisijas darbības jomā tomēr veidosies interešu konflikts, Alliks nevarēs būt saistīts ar konkrētajiem jautājumiem, teica Sudraba.

Deputāte apstiprināja, ka Alliks pats piedāvājis kļūt par konsultantu un komisijas vadītāja pieņēma šo priekšlikumu. Viņa apgalvoja, ka citi iespējamie kandidāti nebija tik ļoti kvalificēti šim amatam. Nav viegli uz šo amatu atrast profesionālus kandidātus, teica politiķe.

Aivars un Anrijs Lembergi šobrīd ir apsūdzētā statusā tā dēvētajā Lemberga lietā, kuru jau vairākus gadus skata Rīgas apgabaltiesa. Nākamā tiesas sēde paredzēta 21.augustā. Savulaik Anriju Lembergu šajā krimināllietā aizstāvēja advokāts Alliks.

Aivaru Lembergu prokuratūra šajā krimināllietā apsūdz par kukuļņemšanu sevišķi lielos apmēros, par noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu un citas mantas legalizēšanu, par dienesta viltojumu, par piedalīšanos mantiskos darījumos, kuri viņam saistībā ar dienesta stāvokli bijuši aizliegti, kā arī par ļaunprātīgu dienesta stāvokļa izmantošanu un citiem noziegumiem.

Līdzās Ventspils mēram uz apsūdzēto sola sēdies ne tikai Anrijs Lembergs, bet arī dažādu tranzītuzņēmumu bijusī amatpersona Ansis Sormulis. Visi trīs norādījuši, ka nesaprot un neatzīst viņiem celtās apsūdzības.

Tāpat vēstīts, ka viesnīcā "Rīdzene" noklausītās politiķu un uzņēmēju sarunas kalpoja kā viens no galvenajiem pierādījumiem tā dēvētajā oligarhu lietā, kas tika ierosināta 2011.gadā pēc Krimināllikuma pantiem par kukuļņemšanu, kukuļdošanu, noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu legalizēšanu, dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu un valsts amatpersonām likumā noteikto ierobežojumu pārkāpšanu.

KNAB šo lietu izmeklēja vairākus gadus, tomēr izrādījās, ka noklausītās sarunas nav pietiekams pierādījums apsūdzību celšanai, tāpēc kriminālprocess KNAB un prokuratūrā tika izbeigts. Prokuratūra izvērtējot KNAB ierosinājumu par kriminālvajāšanas sākšanu, nolēma izbeigt kriminālprocesu daļā pret Aivaru Lembergu, jo viņa darbībās nav Krimināllikuma pantā par tirgošanos ar ietekmi paredzētā noziedzīgā nodarījuma sastāva.

Tomēr šī lieta atkal aktualizējusies pēc tam, kad žurnālā "Ir" tika publicētas amatpersonu un uzņēmēju sarunas, kuras, iespējams, tika noklausītas oligarhu lietā.

Ventspils mērs jūlijā žurnālistiem paziņoja, ka ir ticies ar visdažādākajiem cilvēkiem, tostarp politiķiem. Piemēram, viņš viesnīcā "Rīdzene" ir ticies ar ekspolitiķi Aināru Šleseru. Lembergs pauda viedokli, ka "oligarhu lieta" esot politiskais pasūtījums un uzbrukums pret viņu, kā arī pret Zaļo un zemnieku savienību, kas ir par labu "visiem pārējiem".

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās